ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Καμπανάκι κινδύνου προς ελαιοπαραγωγούς & φορείς αγροτών

0

Να πάψουμε να περιμένουμε να... καταστραφούν οι Ισπανοί για να σωθούν οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου, χωρίς να θεωρείται βέβαια “ευχής έργον” η πιθανή επιβεβαίωση της μείωσης της ισπανικής παραγωγής για την επόμενη χρονιά, λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης.

Την ίδια ώρα η ΕΔΟΕ συνεχίζει τη διοργάνωση ευρείας σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Αθήνα, που έχει οριστεί για την άλλη Τετάρτη 19 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν από κοινού τα προβλήματα και να επιχειρηθεί η συνδιαμόρφωση ενός δτρατηγικού σχεδίου για την ελαιοκομία και το ελαιόλαδο.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τη μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας για την παραγωγή που αναμένεται του χρόνου, ο Μανόλης Γιαννούλης λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι «καλά-καλά οι ελιές δεν έχουν δέσει ακόμα, τόσο εδώ όσο και στην Ισπανία.

Άρα το να συζητάμε για προβλέψεις παραγωγής τόσο μειωμένης, καλό είναι να το ελπίζουμε, αλλά η εκτίμηση η δική μου είναι ότι δεν πρέπει να συνεχίζουμε να περιμένουμε να καταστραφούν οι Ισπανοί για να πάει καλά το δικό μας ελαιόλαδο»...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΕ, δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από αυτά που ακούμε για τους Ισπανούς, διότι οι Ισπανοί δεν πουλάνε λάδι... Πουλάνε ελαιόκαρπο. «Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας χιλιάδες παραγωγούς, που έχουν απούλητα λάδια ακόμα και στο σπίτι τους. Και είναι πάρα πολύ διαφορετικό το πώς θα διαχειριστείς αυτή την κατάσταση που έχουμε στην Ελλάδα, με το πώς θα διαχειριστεί ο Ισπανός τον δικό του ελαιοκομικό τομέα»...

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Γιαννούλης τονίζει κατηγορηματικά ότι οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. «Είναι εγκληματικό ότι άνθρωποι που εκπροσωπούν τους παραγωγούς εστιάζουν στην καταστροφή των Ισπανών και δεν εστιάζουν στο να βοηθήσουν με τον τρόπο τους να οργανωθεί η ελληνική ελαιοκομία καλύτερα. Το εισόδημα του παραγωγού στην Ελλάδα, όπως είναι διαρθρωμένη η ελαιοκομία, εξαρτάται από τρεις παράγοντες: ποσότητα, ποιότητα και τιμή του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Το τελευταίο, την τιμή, δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε. Είμαστε μικροί και ανοργάνωτοι. Η ποσότητα, όμως, και η ποιότητα είναι στο χέρι μας. Και έχουν να κάνουν με το κατά πόσον ο παραγωγός θα ασχοληθεί όπως πρέπει με το δέντρο του. Σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη και η συνδρομή της Πολιτείας, που μέχρι σήμερα δε βλέπουμε σοβαρά να ασχολείται»...

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Γιαννούλης λέει ότι θα έπρεπε 12 μήνες τον χρόνο οι διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης να ενημερώνουν τους παραγωγούς για τα θέματα του ελαιολάδου, ενώ και οι ίδιοι οι παραγωγοί φέτος θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για την καταπολέμηση του δάκου και να μην το ρισκάρουν και ξαναζήσουν τον εφιάλτη της περυσινής χρονιάς.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στην εκδήλωση της ΕΔΟΕ έχουν κληθεί να πάρουν μέρος όλα τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, οργανισμών, δημόσιων υπηρεσιών και φορέων, όλοι οι συνεταιριστικοί και ιδιωτικοί φορείς, οργανώσεις, σωματεία και οργανώσεις του τομέα, τα κλαδικά περιοδικά, εφημερίδες κ.λπ., καθώς και μεμονωμένοι ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, πυρηνελαιουργοί, τυποποιητές ελαιολάδου, διακινητές, εξαγωγείς, επιστήμονες, εστιάτορες, καταναλωτές κ.λπ.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

«Συναγερμός» στην Ισπανία

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, ο γενικός γραμματέας Γεωργίας και Τροφίμων, Fernando Miranda, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ισπανικής διεπαγγελματικής ελαιολάδου, συζήτησε την εξέλιξη των τιμών και κατέθεσε τέσσερα «σενάρια» για τη ρύθμιση της αγοράς ελαιολάδου στους ελαιοκομικούς φορείς της χώρας, αφού από τη μελέτη των στοιχείων φάνηκε ότι δεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Το σενάριο που θα επιλέξουν οι ελαιοκομικοί φορείς θα αναλάβει η ισπανική κυβέρνηση να το καταθέσει στις αρχές ανταγωνισμού και γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεκινήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις με στόχο την εφαρμογή του.

Το ισπανικό υπουργείο κατέθεσε τέσσερις διαφορετικές προτάσεις με στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς ελαιολάδου. Πρόκειται για μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από τη διεπαγγελματική όσο και από τις οργανώσεις παραγωγών της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέθεσαν μια δική τους πρόταση «αυτορρύθμισης» της αγοράς, με απόσυρση 300.000 τόνων (σύμφωνα και με σχετικό κείμενο του “ΑγροΤύπου”), βάσει των διατάξεων του άρθρου 210 του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κοινής Οργάνωσης των Αγορών.

Στη συνάντηση προέκυψε ότι, αν και οι ισπανικές εξαγωγές αυξήθηκαν αξιοσημείωτα τα τελευταία χρόνια, δεν κατάφεραν να φέρουν ικανοποιητικές τιμές για όλους τους παραγωγούς.

Στο μεταξύ, οι φορείς της διεπαγγελματικής ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου ότι αποδέχτηκε η ρουμανική προεδρία της Ε.Ε. την ισπανική πρόταση για την ένταξη στην ΚΑΠ, μετά το 2020, ενός μηχανισμού “ρύθμισης” της αγοράς ελαιολάδου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ