ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τροφή για τους γύπες... τα νεκρά πρόβατα

0

Ένα σημαντικό πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων, κατασχεθέντων προϊόντων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα “τρέχει” για την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ για την Περιφέρεια Κρήτης θα μπορούσε να υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων για την τροφοδοσία των ταϊστρών των γυπαετών και άλλων άγριων πτηνών.

Προσπάθειες για τέτοιες σημαντικές δράσεις γίνονται κατά καιρούς και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, αλλά δεν είναι αρκετές, αφού είναι πολύ σημαντική μια ανάλογη δραστηριοποίηση και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικότερα, τη δράση αυτή για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας Υγείας και του ζωικού κεφαλαίου δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για το πρόγραμμα που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 600.000 ευρώ, είναι τριετούς διάρκειας και θα εφαρμοστεί και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Ενδεικτικό των αναμενόμενων αποτελεσμάτων είναι η εκτίμηση πως η ποσότητα νεκρών ζώων και κατασχεθέντων προϊόντων, που θα συλλεχθεί, θα ανέλθει περίπου σε 785 τόνους.

Η υλοποίηση του προγράμματος αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε γίνει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη και ήδη εγκρίθηκε η διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.

Με την υλοποίηση του προγράμματος επιτυγχάνεται:

* Η απομάκρυνση από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο των πτωμάτων νεκρών ζώων, που αποτελούν εν δυνάμει ανοικτές εστίες μόλυνσης και απειλή για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.

* Η ορθή διαχείριση όλων των ποσοτήτων των «κατασχεθέντων προϊόντων» (όπως όστρακα, τρόφιμα ή ζωικά υποπροϊόντα, για τα οποία δε βρέθηκε ο παραγωγός/κάτοχός τους και κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές).

* Η αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, στη διατήρηση του υγειονομικού προφίλ της χώρας ως «χώρα ελεγχόμενου κινδύνου» και τη βελτίωση σε «χώρα αμελητέου κινδύνου», με σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στο εμπόριο των προϊόντων ζωικής προέλευσης και στις εξαγωγές ζώντων ζώων.

* Η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας και της πραγματικής κατάστασης ως προς τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες στην περιφέρεια και κατά συνέπεια στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας.

Επίσης εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απομάκρυνση και την ταφή νεκρών ζώων.

ΑΛΕΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

«Η Κρήτη έχει ανάγκη από ανάλογα προγράμματα»

Στο ερώτημα που θέσαμε στον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον κτηνίατρο Αλέκο Στεφανάκη, καταγράψαμε την απάντηση ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα σπουδαίο πρόγραμμα που προβλέπεται για τις πύλες εισόδου ζώντων ζώων. Όμως, το πρώτο που μας είπε ο κ. Στεφανάκης είναι ότι θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα, πέρα από την Ήπειρο, να επεκταθεί και στις άλλες πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να υπάρξει καλύτερη και μεγαλύτερη θωράκιση της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Και από την άλλη, πρόσθεσε ότι στην Κρήτη, πέρα από τις προσπάθειες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, θα ήταν πολύ σημαντικό να διεκδικούσαμε την ένταξη του νησιού μας σε άλλο πρόγραμμα, για την περισυλλογή και μεταφορά των νεκρών ζώων στις ταΐστρες των άγριων πτηνών. «Εμείς, όταν τηρούνται οι νομοθεσίες και δεν έρχονται παράνομα ζώα στην Κρήτη, δεν έχουμε ανάλογους κινδύνους. Δηλαδή, το να έρθει η αφρικανική πανώλη από τα βόρεια σύνορά μας, είναι κάτι που εύκολα μπορεί να γίνει και άρα χρειάζεται να λαμβάνονται τα μέτρα που θα διασφαλίζουν σχολαστική διαχείριση των νεκρών ζώων. Γιατί υπάρχει ο αφθώδης πυρετός, υπάρχει ο καταρροϊκός πυρετός, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Εμείς λόγω απομόνωσης είμαστε τυχεροί, γιατί αν δεν κάνουμε παρανομίες όλα αυτά διαχειρίζονται κατάλληλα»...

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «στην Κρήτη είναι ελάχιστη η συστηματική κτηνοτροφία, ενώ η Ήπειρος φιλοξενεί σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα. Και επίσης εμείς, για τα νεκρά ζώα, που είναι κυρίως αιγοπρόβατα, έχουμε έναν φυσικό τρόπο καθαρισμού, που είναι τα πτηνά, ο οποίος αποτελεί τρόπο επιβίωσης και διατροφής. Ασφαλώς και θα πρέπει να τα σεβόμαστε και να αφήνουμε τα νεκρά ζώα σε κατάλληλες ταΐστρες και να τα διαχειριζόμαστε με αυτό τον τρόπο. Είναι κάποια πουλιά σαρκοφάγα που τρέφονται με πτώματα και καθαρίζουν τη φύση. Τέτοια προγράμματα λοιπόν αυτής της λογικής προσέγγισης νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν και στην Κρήτη»...

Τέλος, ο ίδιος επισημαίνει ότι όλα αυτά προϋποθέτουν ότι στο νησί μας δε θα κάνουμε τέτοιες παρανομίες, που θα έχουν συνέπεια να μεταφερθούν νοσήματα που δεν υπάρχουν από άλλες περιοχές της χώρας και να γεμίσουμε κι εμείς με νεκρά αιγοπρόβατα... «Η διαχείριση των νεκρών ζώων είναι επιβεβλημένη από τη νομοθεσία. Από ’κει και πέρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Κανονικά στην Κρήτη θα πρέπει να “τρέχει” ένα πρόγραμμα συλλογής και εναπόθεσης των νεκρών ζώων στα πτηνά»...

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ