ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Άγκυρα απαντάει με το Γιαβούζ στην Ευρωπαϊκή Ένωση –Τι επιδιώκει

0

Με κοινή γραμμή θα παρέμβουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ατζέντα της Συνόδου που ξεκινάει σήμερα και θα λήξει αύριο, έχει μπει το ζήτημα της γεώτρησης του Φατίχ δυτικά της Πάφου. Κύπρος και Ελλάδα θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους εταίρους αυστηρή καταδίκης των τουρκικών ενεργειών και άμεσα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Δεν θεωρείται όμως πολύ πιθανό να αποφασιστούν κυρώσεις σε αυτήν τη Σύνοδο.

Ωστόσο, θα αποτελέσει πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την Κυπριακή Δημοκρατία η υιοθέτηση από τη Σύνοδο της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Το Συμβούλιο που στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», σε περίπτωση που συνεχιστεί η γεώτρηση. Το σημαντικό στην απόφαση είναι ότι δεν τίθεται ερώτημα για το αν θα αποφασιστούν κυρώσεις, αλλά το ποιες θα είναι αυτές. Έχει επίσης σημασία η ρητή

Κατά συνέπεια, αν συνεχιστεί η τουρκική δραστηριότητα, είναι πιθανό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να δούμε χειροπιαστά μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Το Γιαβούζ στη Μεσόγειο

Εντωμεταξύ, απέπλευσε σήμερα για τη Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Γιαβούζ. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το Γιαβούζ θα έκανε έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα όμως με τον Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικό διευθυντή της τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), το Γιαβούζ θα κάνει έρευνες στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειονατολική Κύπρο. Υπολογίζεται ότι το ερευνητικό σκάφος θα αρχίσει τη γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου. «Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειος πόρους» τόνισε, έγραψε στο Twitter o Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Οι στόχοι

Είναι προφανές ότι η κίνηση της Άγκυρας στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα:

Δείχνει ότι η Άγκυρα δεν πτοείται από τις ευρωπαϊκές απειλές και καταδίκες. Πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης του Ερντογάν.

Σε συνδυασμό με τις έρευνες του Φατίχ, ακυρώνει στην πράξη την κυπριακή κι ελληνική χάραξη της ΑΟΖ.

Κάνει ένα σημαντικό βήμα στην εμπέδωση της διχοτόμησης της Κύπρου. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά «τρυπάει» νότια και δυτικά, ενώ η Τουρκία «τρυπάει» βόρεια και ανατολικά, έχουμε de facto δύο κυριαρχίες στο νησί.

«Μετράει» τις αντιδράσεις των ΗΠΑ που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί στο πεδίο να σταματήσει τις τουρκικές ενέργειες. Μέχρι στιγμή τη Ουάσιγκτον περιορίζεται σε εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ