ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΜέΡΑ25, η ελπίδα της νέας γενιάς, ο καθρέπτης της πραγματικότητας

0

Η ραχοκοκαλιά ενός οικοδομήματος, ο σκελετός του, εξαρτάται από δύο παράγοντες που πρέπει ταυτόχρονα να ισχύουν.

Ο πρώτος παράγοντας είναι οι παραδοχές βάσει των οποίων γίνεται η στατική μελέτη  και ο δεύτερος παράγοντας είναι, το εάν εφαρμόστηκε έντεχνα, η στατική μελέτη.

Στην περίπτωση που έστω ένας παράγοντας, πχ  οι παραδοχές, είναι λανθασμένος τότε η επάρκεια του οικοδομήματος είναι επισφαλής.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει μετά την εφαρμογή των τριών κατά σειρά μνημονίων, συνολικής διάρκειας 10 ετών.

Η αποτυχία της μνημονιακής επιβαλλόμενης πολιτικής έγκειται σε δύο βασικές λανθασμένες παραδοχές.

Η πρώτη λάθος παραδοχή ήταν: ότι η πτώχευση θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με δανεικά όταν ιστορικά καμία πτώχευση δεν ξεπεράστηκε ούτε με νέα δανεικά ούτε με επιμήκυνση των παλαιότερων δανείων και

Η δεύτερη λάθος παραδοχή ήταν: ότι δεν χρειαζόταν μια ριζική αναδιάρθρωση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών.

Έτσι σήμερα συνεχίζουμε να βιώνουμε την τετραπλή χρεοκοπία της Μνημονιακής Ελλάδας.

  • Με χρεοκοπημένο κράτος,
  • Με πτωχευμένες τράπεζες,
  • Με μη βιώσιμες επιχειρήσεις,
  • Με οικογένειες σε απόγνωση.

Όλοι χρωστούν σε όλους και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει… κι εμείς ελπίζουμε στην ελεημοσύνη των «αγίων των Βρυξελλών».

Οι εξορθολογισμένες οικονομικές παραδοχές, κατά το ΜέΡΑ25,  για να προχωρήσουμε με σιγουριά στην επίλυση του προβλήματος και για να απεγκλωβιστούμε από την τετραπλή χρεοκοπία είναι η ριζική αναδιάρθρωση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών με ταυτόχρονη εφαρμογή 7 τομών οι οποίες:

  • Θα προστατεύουν τη μισθωτή εργασία
  • Θα ενισχύουν τη δημιουργική επιχειρηματικότητα
  • Θα εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον
  • Θα μετατρέπουν το κράτος-αρπακτικό σε κράτος-αρωγό.

 

Οι επτά αυτές τομές, οι οποίες θα πρέπει να νομοθετηθούν ΑΜΕΣΑ, εάν πράγματι πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε εκτός μνημονίων και εντός λογικής, είναι:

  1. Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους με ύψος και ρυθμό αποπληρωμών που εξαρτώνται άμεσα από το ύψος και το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
  2. Στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος (0%-1,5%) που καταργεί τη λιτότητα.
  3. Αναδιάρθρωση «κόκκινων δανείων» από Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών, με 5ετές (ανανεώσιμο) μορατόριουμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  4. Μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών: 15-18% μέγιστος συντελεστής ΦΠΑ & φόρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατάργηση της προπληρωμής φόρου & του φόρου «αλληλεγγύης» για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
  5. Δημιουργία Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις δωρεάν συναλλαγές και τη χρηματοδότηση νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας.
  6. Σεβασμός σε μισθωτή εργασία και δημιουργική επιχειρηματικότητα: Τέλος το «μπλοκάκι» για μισθωτούς, ευέλικτες συλλογικές διαπραγματεύσεις, 5χρονη απαλλαγή εισφορών για νέες επιχειρήσεις, ταβάνι το 50% των κερδών για το σύνολο ασφαλιστικών εισφορών & φόρων επιχειρήσεων.
  7. Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα με εχέγγυο τη δημόσια περιουσία, οι μετοχές της οποίας θα εκχωρηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν  για μια ευρεία συμμαχία δημοκρατών του αντι-συστημικού Φιλελευθερισμού, της Οικολογίας και της Αριστεράς για να βάλουμε τέλος στην χρεοδουλοπαροικία και να υποδεχτούμε την πολυπόθητη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ