ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Οι επιχειρήσεις της Κρήτης, επιλέξιμες για χρηματοδότηση του μεταφορικού κόστους στο πλαίσιο του νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

0

Τα Επιμελητήρια της Κρήτης με την επιστημονική υποστήριξη ομάδας εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, πέτυχαν την οριστική ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη επισφραγίστηκε και μέσα από ειδική σύσκεψη που συγκάλεσε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιός, στην οποία συμμετείχαν ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Κασσάρας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος, οι Μανώλης Αλιφιεράκης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Γιώργος Γιακουμάκης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Αντώνης Ροκάκης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων και ο Νικόλαος Ρεϊζάκης από το επιμελητήριο Ρέθυμνου και  Β΄ αντιπρόεδρος του  Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα πορίσματα της ειδικής έκθεσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς σχετικά με την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα ένταξης της Κρήτης στο ΜΙ και η οποία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ήδη από τον Απρίλιο, το Υπουργείο Ναυτιλίας προώθησε σχετική τροπολογία που ψηφίσθηκε, έγινε αποδεκτή η κατ' εξαίρεση ρύθμιση, προκειμένου να χορηγείται ΑΝΗΚΟ (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους) σε ωφελούμενες επιχειρήσεις με έδρα την Κρήτη για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες με αυξημένο κόστος μεταφοράς.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης και με βάση τα πορίσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατά την πιλοτική φάση διευρυμένης εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εκτιμάται ότι δύναται να επωφεληθούν πάνω από 32.000 επιχειρήσεις από τους 20 σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους της περιφερειακής οικονομίας.

Συμφωνήθηκε, το επόμενο διάστημα, από κοινού τα Επιμελητήρια της Κρήτης και το αρμόδιο Υπουργείο, να ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης των επιχειρήσεων σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης και τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων χρηματοδότησης. Στη σύσκεψη παρουσιάσθηκε και συζητήθηκε και το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί και αναμένεται να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής, προκειμένου από 1/7/2019 να εκκινήσει κανονικά η διαδικασία υποβολής από τις κρητικές επιχειρήσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ