ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν

0

Γαλλία και Γερμανία εντατικοποιούν τις προσπάθειες μεσολάβησης ώστε να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης γίνεται κάθε μέρα μεγαλύτερος. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες από το Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, καλώντας τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ιράν σε αυτοσυγκράτηση. «Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης. Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγος», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μετά τη συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, στην οποία παρευρέθηκε και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας. «Ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποτραπεί», προειδοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα, η ιρανική κυβέρνηση καθιστούσε σαφές ότι δεν θα παρατείνει την προθεσμία της 8ης Ιουλίου, την οποία έχει θέσει στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), προκειμένου να διασώσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί δήλωσε ότι η προθεσμία των 60 ημερών, που τέθηκε στις 8 Μαΐου, δεν πρόκειται να παραταθεί και, αν παρέλθει άγονη, τότε το Ιράν θα πάψει να δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας του 2015 γύρω από τον εμπλουτισμό ουρανίου. Πάντως, ο γραμματέας της Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αλί Σαμχανί εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει τελικά στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ παρουσίασε σε δημοσιογράφους, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξαρτήματα μαγνητικής νάρκης, την οποία υποστήριξε ότι είχαν τοποθετήσει Ιρανοί σε ένα από τα δύο τάνκερ που υπέστησαν βλάβες από εκρήξεις στον Κόλπο του Ομάν την περασμένη εβδομάδα. Παρουσιάζοντας τα ευρήματα, ο Αμερικανός αντιπλοίαρχος Σον Κίντο δήλωσε ότι εμφανίζουν χτυπητή ομοιότητα με μαγνητικές νάρκες του ιρανικού στρατού. Ωστόσο, Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του εξέφρασε αμφιβολίες για τις αμερικανικές «αποδείξεις», ενώ ο Ιρανός υπουργός Αμυνας στρατηγός Αμίρ Χαταμί απέρριψε και πάλι οποιαδήποτε ευθύνη της χώρας του.

Στο μεταξύ, ρουκέτα Κατιούσα έπληξε περιοχή κοντά στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της ExxonMobil και άλλων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους και αναγκάζοντας την αμερικανική πολυεθνική να απομακρύνει το προσωπικό της από τη χώρα. Ιρακινές πηγές ασφαλείας πιθανολογούσαν ότι η επίθεση οργανώθηκε από σιιτική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ