ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ο απίστευτος αγώνας που κάνουν τα σπερματοζωάρια για να φτάσουν στον στόχο τους

0

Από τον τράχηλο μέχρι το ωάριο, η γυναικεία αναπαραγωγική οδός θέτει αναρίθμητα εμπόδια στους μικροσκοπικούς «κολυμβητές» που λέγονται σπερματοζωάρια

Οι επιστήμονες σταδιακά διαπιστώνουν ότι πρόκειται για μια δοκιμή όχι μόνο αντοχής, αλλά και ταχύτητας. Ερευνητές μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Science Advances χρησιμοποίησε μοντέλα και προσομοιώσεις υπολογιστών, για να διαπιστώσει, τελικά, ότι μόνο το πιο ευέλικτο σπερματοζωάριο μπορεί να βγει νικητής στη μάχη της αναπαραγωγής.

Είναι σαν να αναγκάζεσαι να μπεις σε ένα στοιχειωμένο σπίτι όπου η μόνη διέξοδος είναι προς τα εμπρός. Σε κάθε στροφή υπάρχουν πολλές παγίδες από τις οποίες κινδυνεύεις: η μόλυνση από οξύ, η βλέννα, η επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, το ορμητικό ρεύμα ή ακόμα και κάποια κρύπτη.

Δοκιμάζοντας σπερματοζωάρια από άνδρες και ταύρους σε μια προσομοίωση γυναικείας αναπαραγωγικής οδού, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι αναπαραγωγικές οδοί των θηλαστικών έχουν συγκεκριμένα σημεία τα οποία είναι σχεδιασμένα σαν πύλες για να σταματούν τα μη ικανά σπερματοζωάρια, έτσι ώστε να μην φτάνουν στο στόχο τους, δηλαδή στο ωάριο.

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε από την έρευνα δείχνει πόσο δύσκολη είναι για τα σπερματοζωάρια η πλοήγηση μέσα στην αναπαραγωγική οδό με αυτά τα εμπόδια.

Το πιο εντυπωσιακό σημείο, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ήταν ο τρόπος με τον οποίο το σπερματοζωάριο κολυμπάει, ακολουθώντας ένα μοτίβο που προσομοιάζει στην κίνηση των φτερών της πεταλούδας. Μένοντας κοντά στα τοιχώματα, το σπερματοζωάριο προσεγγίζει το άνοιγμα και αποφεύγει το επερχόμενο ρεύμα πριν παρασυρθεί προς τα πίσω και αναγκαστεί να επαναλάβει την προσπάθεια από την αντίθετη πλευρά του τοιχώματος.

Στο τέλος, όμως, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ των σπερματοζωαρίων. Μόνο το πιο γρήγορο θα μπορέσει να προσκολληθεί στο τοίχωμα και λίγα ακόμα θα είναι αρκετά τυχερά για να περάσουν. Τα υπόλοιπα τελικά θα παρασυρθούν από το ρεύμα και θα απομακρυνθούν από την αναπαραγωγική οδό.

Ακόμα και για το ταχύτερο σπερματοζωάριο, όμως, οι πιθανότητες να φτάσει μέχρι το τέλος είναι ελάχιστες, αφού υπάρχει μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να καταφέρει να φτάσει μέχρι το ωάριο και μία στα εκατό εκατομμύρια να είναι εκείνο που θα το γονιμοποιήσει.

Οι συγγραφείς της νέας αυτής έρευνας, καταλήγουν ότι δεν έχει καταστεί, ακόμα, απολύτως σαφές γιατί υπάρχουν αυτά τα εμπόδια. Βιολογικά, πάντως, η όλη διαδικασία έχει κάποιο νόημα, αφού με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται τα αδύναμα σπερματοζωάρια και δεν φτάνουν στο σημείο να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ