ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Πέφτουν» οι υπογραφές για τα κοιτάσματα της Κρήτης

0

Μετά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, η Κρήτη ετοιμάζεται για υπογραφές και άλλων συμβάσεων παραχώρησης! Ο λόγος, αυτή τη φορά, για τις συμβάσεις παραχώρησης των δύο θαλάσσιων οικοπέδων προς έρευνα και μελλοντική αξιοποίηση υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου οι “τζίφρες” μετά το οριστικό “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι προ των πυλών.

Μάλιστα είναι πιθανό οι υπογραφές των συμβάσεων για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα να “πέσουν” πριν την εθνική κάλπη της 7ης Ιουλίου, ενώ οι συμβάσεις θα έρθουν προς κύρωση στη νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις επικείμενες πρόωρες εκλογές...

Αναλυτικότερα, εκδόθηκε και η δεύτερη θετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την οποία εγκρίνεται η σύμβαση για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Με την απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των δύο συμβάσεων, η οποία πιθανότατα θα γίνει πριν τις εκλογές στην Κρήτη, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Αυτό άλλωστε, όπως αναφέρει το energypress.gr, έχουν ζητήσει και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της εκμετάλλευσης, δηλαδή η Total, η ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς επιδιώκουν να μη χαθεί ούτε στιγμή και - ει δυνατόν - να ξεκινήσουν τις αναγκαίες έρευνες εντός του 2019.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή των δύο συμβάσεων θα πρέπει να προηγηθεί ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η κύρωσή τους από τη Bουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ελεγκτικού αποτελεί το προτελευταίο αναγκαίο βήμα (πριν την κύρωση από την επόμενη Bουλή) για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας η οποία ξεκίνησε το 2017 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις δύο διεθνείς εταιρείες Total και ExxonMobil, την κατακύρωση στην κοινοπραξία των δύο περιοχών ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων τοn Μάρτιο του 2018. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η παραχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος των εταιρειών.

Σχετική καθυστέρηση

Η πραγματικότητα είναι ότι οι τελικές υπογραφές, η κύρωση από τη Βουλή και η επισφράγιση της παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας-μελλοντικής εξόρυξης υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, που είχαν βγει σε διεθνή διαγωνισμό, έχουν καθυστερήσει. Η βασική καθυστέρηση προέκυψε σε σχέση με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αυτή ήταν η βασική εκκρεμότητα που παρέμενε επί μήνες και έπρεπε να διευθετηθεί, προκειμένου να “ξεσκαλώσουν” οι διαδικασίες, που η αλήθεια είναι έχουν προκαλέσει μια σχετική δυσφορία και ενόχληση στις τάξεις των Αμερικανών και των Γάλλων, οι οποίοι σε σύμπραξη με τα ΕΛ.ΠΕ. θα “ψάξουν” νοτιοδυτικά της Κρήτης για κοιτάσματα.

Η εκκρεμότητα λύθηκε. Μετά από αρκετή αναμονή, υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις υπογραφές και την κύρωσή τους από τη Βουλή.

Οι συμβάσεις των δύο παραχωρήσεων για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης βρίσκονταν εδώ και καιρό στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και επρόκειτο να ανάψει το “πράσινο φως” για την υπογραφή τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ανάδοχο κοινοπρακτικό σχήμα.

Το “πράσινο φως” ήρθε επιτέλους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκδόθηκε και η δεύτερη θετική εγκριτική απόφαση και έτσι μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένουμε εδώ, επί κρητικού εδάφους το πιθανότερο, να “πέσουν” οι υπογραφές των συμβάσεων ανάμεσα στο υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος και την πολύ ισχυρή τριμερή κοινοπραξία που έχουν συστήσει τα ΕΛ.ΠΕ. με τις ExxonMobil και Total.

Στη συνέχεια, μετά τις “τζίφρες” από το υπουργείο, οι συμβάσεις παραχώρησης έχουν προγραμματιστεί να πάνε προς κύρωση στη Βουλή - όπως ακριβώς έγινε και με τη σύμβαση παραχώρησης για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι. Η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τα κρητικά κοιτάσματα μπορεί να γίνει μονάχα αφότου αναλάβει καθήκοντα το νέο Κοινοβούλιο και σχηματιστεί η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από τις επικείμενες πρόωρες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου...

Τα πρώτα οικονομικά οφέλη

Με φόντο τις εξελίξεις και την επικείμενη υπογραφή και εν συνεχεία κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τα κρητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος σε οικονομικό επίπεδο. Όπως έχει γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, σκιαγραφώντας το οικονομικό πλαίσιο για τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από αυτή την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων, από τη στιγμή κιόλας που θα δοθεί έγκριση από το Κοινοβούλιο, οι εταιρείες καταθέτουν στην ΕΔΕΥ ένα ποσό για την υπογραφή της συμφωνίας (signature bonus) και ακολούθως καταβάλλουν ένα ποσό ως ενοίκιο για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο σε ετήσια βάση. Όταν δε ξεκινήσει η εκμετάλλευση, καταβάλλεται επιπλέον μπόνους κι άλλο ένα με την πρώτη παραγωγή. Και φυσικά κατά την παραγωγή υπάρχει το μέρισμα που θα έχει συμφωνηθεί να παίρνει η χώρα μας.

Βεβαίως, των εξορύξεων θα προηγηθεί μια αρκετά μακριά σε χρόνους ερευνητική διαδικασία στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Μπασιάς, για ένα μεγάλο διάστημα, των δύο-τριών πρώτων χρόνων, σ’ αυτές τις περιοχές θα γίνουν έρευνες και όχι εξορύξεις, καθώς οι επενδύσεις σ’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ μεγάλες, με μεγάλο ρίσκο, και ακόμη και μεγάλοι βιομηχανικοί κολοσσοί συμπράττουν για να μειώσουν τους οικονομικούς κινδύνους. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα πως μια σοβαρή γεώτρηση σε προχωρημένο πια στάδιο («όταν προσδιορίσεις ένα πιθανό κοίτασμα») φτάνει σε ύψος 100-150 εκατομμυρίων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ