ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου ζητά πρωτοβουλίες από Εκκλησία και Περιφέρεια για τους πλειστηριασμούς

0

  Οι Ευρωεκλογές μαζί με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ολοκληρώθηκαν και βρισκόμαστε στην προεκλογική περίοδο των Βουλευτικών εκλογών. Όσο και αν περιμέναμε με αγωνία, να υπάρξει κάποια δήλωση σχετική με την επερχόμενη λαίλαπα των ανεξέλεγκτων πλέον πλειστηριασμών, δεν ακούσαμε και δεν ακούμε τίποτα και από κανέναν. Ακόμα και ενόψει εκλογών οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται κανονικά στην προσπάθεια να πιάσουν το στόχο που θέλει να εκτελεστούν μέχρι το τέλος του έτους, με συνοπτικές διαδικασίες, περίπου 30.000 ακόμα.

Από την δική τους πλευρά, οι διοικήσεις των τραπεζών εκμεταλλεύονται την εκλογική περίοδο και κυρίως τις προβλέψεις του νέου νομοθετικού πλαισίου που τους επιτρέπει να επιταχύνουν την τιτλοποίηση και την πώληση χιλιάδων, καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πουλήσουν περισσότερα από 17 δισ. ευρώ παλαιών δανείων σε εξειδικευμένα funds και οργανισμούς σε τιμές μηδαμινές, χωρίς το αυτονόητο, το λογικό, το ανθρώπινο, δηλαδή να ερωτηθούν οι δανειολήπτες αν έχουν την δυνατότητα να τα εξαγοράσουν οι ίδιοι στην τιμή αυτή.

Τα σχέδια των τραπεζών για επιτάχυνση των πλειστηριασμών και γενικά της λήψης όλων των αναγκαστικών μέτρων εναντίον των κόκκινων δανειοληπτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, είναι και απαίτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών ( SSM). Η Φρανκφούρτη αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες των οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, έχει θέσει πολύ αυστηρούς στόχους για τη μείωση των κόκκινων χαρτοφυλακίων. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαζικοί πλειστηριασμοί, θα αφορούν ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν έχουν εξασφαλίσει καμία νομική προστασία (ν. Κατσέλη, εξωδικαστικός κ.λπ.), αλλά και εναντίον επιχειρήσεων που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αλλαγές στο νέο πλαίσιο που αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες να προστατεύσουν έστω την πρώτη τους κατοικία χωρίς όμως να έχει κάνει τίποτα σχετικά. Έτσι όσοι δεν καταφέρουν να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του νέου νόμου, δηλαδή η  συντριπτική  τους πλειοψηφία, μαζί με ολόκληρη την περιουσία θα δουν ακόμα και την πρώτη κατοικία τους να βγαίνει στο σφυρί και να χάνεται. Θα είναι ότι πιο απάνθρωπο και βίαιο έχει ζήσει ο πολίτης την τελευταία 10ετία, που θα ανατρέψει την δομή της Ελληνικής κοινωνίας και θα φέρει επικίνδυνες και απρόβλεπτες αντιδράσεις από εκείνους που θα δουν να μένουν άστεγοι μαζί με τις οικογένειες τους.

Ως ΣΑΟΡ έχουμε επανειλημμένως δηλώσει πως μόνο η ρύθμιση αποπληρωμής των δανείων σύμφωνα με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και την πραγματική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη, μπορεί να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά μία κοροϊδία στην πλάτη των πολιτών που μόνο καταστροφή θα φέρουν. Αναζητούμε συνεχώς προστασία από την Δικαιοσύνη, ως οφείλει αυτεπάγγελτα να πράξει, όμως η διάβρωση και η σήψη που υπάρχει σε όλους τους θεσμούς του κράτους μας, έχουν κάνει τον πολίτη να νοιώθει τελείως μόνος και απροστάτευτος. Ως πότε κ.κ. Δικαστές θα μένετε απλοί θεατές σε αυτό το έγκλημα; Γνωρίζετε καλά και με στοιχεία, πως οι κυβερνήσεις την τελευταία 10ετία έδωσαν περισσότερα από 200 δις στις ιδιωτικές τράπεζες, τα φόρτωσαν στις πλάτες του λαού,  κλέβουν δολίως την περιουσία του και εσείς σφυρίζετε αδιάφορα. ΝΤΡΟΠΗ! Οι αποφάσεις λαμβάνονται υπέρ των ολίγων και εναντίων των εκατομμυρίων απλών Ελλήνων πολιτών. Ως πότε θα παρακολουθούμε δικαστικούς ιδιαίτερα σε υψηλά κλιμάκια να φροντίζουν μόνο για την απαράδεκτη μετέπειτα πολιτική τους εξέλιξη; Πότε επιτέλους θα λειτουργήσετε αμερόληπτα, προς όφελος του πολίτη, του δικαίου, του Συντάγματος, της Δημοκρατίας, του όρκου σας, της επιστημονικής και ανθρώπινης συνείδησης σας;

Οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Κεφαλές της Εκκλησίας και οι Εκπρόσωποι Φορέων των Πολιτών είναι το μοναδικό αποκούμπι για όλους τους χειμαζόμενους πολίτες, όμως και αυτοί διστάζουν να σταθούν δίπλα τους και πέρα από την όποια ηθική – τυπική συμπαράσταση και αν έχουν δείξει μέχρι σήμερα, δεν αναλαμβάνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ τον Δεκέμβριο του 2017, για τη λήψη σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανεύρεση τρόπων στήριξης των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς, εξαιτίας των οφειλών τους σε τράπεζες και στο Δημόσιο, έμεινε μόνο στα λόγια.

Πρέπει όμως όλοι σας να καταλάβετε, πως δεν μπορείτε να κλείνετε άλλο τα μάτια. Πρέπει να αναλογιστείτε με σοβαρότητα, ποια πραγματικά είναι τα αίτια για την αποστροφή και την απομάκρυνση των πολιτών από τις συλλογικότητες, τις διαδικασίες, τις λειτουργίες σας, ακόμα και από την Εκκλησία, χωρίς αφορισμούς και με το χέρι στην καρδιά. Τι καθοριστικό έχουν να περιμένουν από εσάς που θα τους βγάλει από τη μέγγενη της απώλειας των περιουσιών τους που με κόπους ζωής απέκτησαν; Έρχεστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, το ποίμνιο σας, και είστε όλοι υποχρεωμένοι από την θέση σας να βάλετε τον μπέτη σας και σε μια μαζική κοινωνική συμμαχία, μακριά από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα, να μην επιτρέψετε να κλέψουν τα σπίτια του κόσμου.  Τι περιμένετε;

Καλούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, να αναλάβουν πρωτοβουλία συνεννόησης με όλους τους φορείς και εκπροσώπους πολιτών του νησιού, με στόχο την συμπόρευση για την διεκδίκηση, με όποιο τρόπο, από το κεντρικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση μια δίκαιης και ανθρώπινης λύσης, για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας. Βρισκόμαστε στο παραπέντε ανεξέλεγκτων-θλιβερών εξελίξεων, όμως μπορούμε, οφείλουμε και πρέπει να τις προλάβουμε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ