ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας σε Ερντογάν: Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και της αποφασιστικότητας

0

Σκληρή απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Κύπρο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διεμήνυσε πως μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και της αποφασιστικότητας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, μιλάει τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως δεν έχει κανένα νόημα η τακτική κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου να «σταματήσουν εδώ», διαφορετικά θα υπάρξει τίμημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει τίμημα σοβαρό» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας συγχρόνως την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Επίσης δεν μιλάει μόνος του αλλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας».

Κάλεσε, μάλιστα, αυτές οι παραβιάσεις «να σταματήσουν εδώ».

Ερντογάν: Ο Τσίπρας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανεβάσει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δηλώνοντας προκλητικά πως «ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να λέει ό,τι θέλει», ωστόσο η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα, απάντησε ευθέως στον Έλληνα πρωθυπουργό μετά από τις δηλώσεις του για πιθανές έρευνες στο Καστελλόριζο.

«Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε πως μέχρι να επιτευχθεί η «δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο» η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τα βήματά της στην περιοχή.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης, τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “τδβκ”» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαντούσε, ουσιαστικά, σε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο CNN Greece για τα ελληνοτουρκικά, μια μόλις ημέρα μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κερδίσαμε μία απόφαση ξεκάθαρη, αυστηρή, αποφασιστική και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο. Η μεγάλη τομή της χθεσινής απόφασης είναι ότι περνάμε από τοπ επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών και στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους Αδάμο Ζαχαριάδη και Κώστα Τσιτούνα.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα δεν επιτρέψει τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ