ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

3η ετήσια συνάντηση για την Παγκόσμια Ημέρα Ραιβοϊπποποδίας

0

3η ετήσια συνάντηση για την Παγκόσμια Ημέρα Ραιβοϊπποποδίας

Στις 3 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ραιβοϊπποποδίας.

Στην Κρήτη, οι γονείς των παιδιών με ραιβοϊπποποδία έχουν δημιουργήσει μία ομάδα αλληλοϋποστήριξης, και τα τελευταία 3 χρόνια δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους την ημέρα αυτή.

Η ραιβοϊπποποδία είναι μία συγγενής (εκ γενετής) πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παραμόρφωση του ποδιού του νεογνού το οποίο γυρίζει προς τα μέσα και προς τα κάτω, χωρίς να διορθώνεται η θέση αυτή παθητικά. Μια αναπηρία πού εάν δεν αντιμετωπιστεί παραμένει ισοβίως.  Θυμίζει ένα μπαστούνι του γκόλφ (club) και από αυτό προέρχεται η ονομασία της πάθησης στα αγγλικά (clubfoot).

Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τη συγκεκριμένη πάθηση είναι :

  • Περίπου 1 στα 700 παιδιά που γεννιούνται πάσχουν από συγγενή ραιβοϊπποποδία
  • Περίπου οι μισές περιπτώσεις αφορούν και τα δύο πόδια
  • Η ραιβοϊπποποδία είναι πιο συχνή στα αγόρια (2 στους 3 ασθενείς είναι αγόρια)
  • Μπορεί να διαγνωστεί από τη 15η -20η εβδομάδα κύησης στον υπέρηχο
  • Η καλύτερη –αποδεδειγμένα- σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης είναι αυτή του πρωτοκόλλου Ponseti.

 

Τι είναι η μέθοδος Ponseti :

Είναι μία μέθοδος σχεδόν  100% αποτελεσματική εφόσον εφαρμόζεται σωστά. Βασίζεται στη διαδοχική αλλαγή θέσης του ποδιού με γύψο που αλλάζει κάθε εβδομάδα. Έτσι ανατάσσονται τα οστά του ποδιού στην ανατομική τους θέση με διαδοχικούς χειρισμούς και αποφεύγονται εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις, που γίνονταν στο παρελθόν και οι οποίες άφηναν μεγάλα προβλήματα και επιπλοκές.

Η ραιβοϊπποποδία ζητάει την υποτροπή, τα πρώτα 4 χρόνια, για αυτό μετά το πέρας της τοποθέτησης των γύψων  το μωρό θα πρέπει φορέσει για ένα διάστημα περίπου 3 μηνών   ειδικά παπούτσια- κηδεμόνες για 23 ώρες την ημέρα. Έπειτα, το πρωτόκολλο συνεχίζεται έως την ηλικία των 4 ετών, όπου τα παπουτσάκια αυτά φοριούνται μόνο στον ύπνο.

 

Ποιός ήταν ο Ιγνάτιος Πονσέτι:                                              

Αξίζει να γίνει μία αναφορά σε αυτόν τον σπουδαίο γιατρό, χάρη στον οποίο χιλιάδες παιδιά στον κόσμο θεραπεύονται χάρις στο πρωτόκολλο που δημιούργησε. Γεννήθηκε στη Μινόρκα της Ισπανίας στις 3 Ιουνίου 1914 (η ημέρα της γέννησής του έχει καθιερωθεί ως και η Παγκόσμια Ημέρα Ραιβοϊπποποδίας). Φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης όμως λίγο μετά την αποφοίτησή του ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος. Τον βρίσκει να υπηρετεί ως γιατρός με καθήκοντα που περιελάμβαναν την αποκατάσταση καταγμάτων, γεγονός που καθιέρωσε και την καριέρα του στην Ορθοπαιδική. Με τη βοήθεια διακινητών μετέφερε πολλούς τραυματίες στη Γαλλία οπού εντέλει μετέβη και ο ίδιος και μετά από εκεί στο Μεξικό καταλήγοντας μετά από 2 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Πολύ νωρίς στην καριέρα του διαπίστωσε ότι η χειρουργική προσέγγιση δεν αντιμετώπιζε πλήρως το θέμα της ραιβοϊπποποδίας, καταλήγοντας μετά από έρευνα στο πρωτόκολλο  Ponseti σαν την «χρυσή σταθερά» της μη χειρουργικής αντιμετώπισης. Πέθανε πλήρης ημερών στις 18 Οκτωβρίου 2009 στις ΗΠΑ.

Επιπλέον,  αξίζει να γίνει μία ιδιαίτερη αναφορά και στο Παιδο-Ορθοπαιδικό τμήμα της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, που εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή από το 2006 και συγκεκριμένα από τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό Χαράλαμπο Κωνσταντουλάκη και την ομάδα του. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους, καθώς τα ποσοστά επιτυχίας της εφαρμογής της μεθόδου, στο Νοσοκομείο Χανίων είναι στα υψηλότερα διεθνή επίπεδα. Δίνοντας όμορφα, ελεύθερα και ανώδυνα ποδαράκια στα παιδιά που παρακολουθούνται από το Τμήμα αυτό.

Ιδιαίτερη μνεία να κάνουμε και  στην «ανταλλακτική τράπεζα» για παπουτσάκια (κηδεμόνες) που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο από τους γονείς με πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντουλάκη, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας κηδεμόνες μεταξύ των οικογενειών επιτυγχάνοντας έτσι μια οικονομική ανακούφιση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, και επιπλέον  ενισχύοντας αισθήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης μεταξύ των γονέων.

Οι γονείς που έδωσαν το παρόν στη συνάντηση ήταν γονείς με μωρά που βρίσκονται στην αρχή της θεραπείας ή στη μέση αλλά και γονείς με μεγάλα παιδιά που έχουν τελειώσει τη θεραπεία επιτυχώς! Σε όλους αυτούς τους γονείς λοιπόν αξίζουν συγχαρητήρια για τη δύναμη, την υπομονή και την αισιοδοξία που έδειξαν, δείχνουν και θα συνεχίζουν για υγιή και δυνατά ποδαράκια!!!

 

Ομάδα Στήριξης Γονέων Για Παιδιά Με Ραιβοϊπποποδία Κρήτης (Clubfoot Crete)

https://www.facebook.com/groups/1060622580736175/

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ