ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

H Τουρκία απορρίπτει τη διακήρυξη της «Med7»: Είναι προκατειλημμένη και εκτός πραγματικότητας

0

Αιχμηρή είναι η απάντηση της Τουρκίας στην κοινή διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας, με την οποία παρέχεται πλήρης στήριξη στην Κύπρο.

«Απορρίπτουμε την διακήρυξη ως προκατειλημμένη, είναι εκτός πραγματικότητας και αντιτίθεται στη διεθνή νομοθεσία», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, που σχολιάζει πως το κείμενο αντανακλά θέσεις του «ελληνικού διδύμου (σ.σ. Αθήνας και Λευκωσίας) και «δεν έχει καμία αξία ή επίπτωση σε μας».

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για έναρξη γεωτρήσεων δυτικά της Πάφου από το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητή».

To τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, έχει ξεκινήσει εργασίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Η διακήρυξη της «Med7»

Στην κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας δόθηκε η πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου προς την τη Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της και αναγνωρίστηκε η σημασία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Άγκυρα δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ηγέτες καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Οι «Med7» καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη.

Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.

Παράλληλα, οι «Med7» αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Οι δηλώσεις των ηγετών

Χαρακτηριστική των παραπάνω είναι η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως «εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στο σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης: «Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες».

Παρ’ όλα αυτά, οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μονοπώλησε την ατζέντα των επτά ηγετών. Ο Τσίπρας, τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της «έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική».

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι επικρατεί απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και την άρνηση να δοθεί στη γείτονα χώρα ενταξιακή ημερομηνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πιθανότερο είναι, δε, ο Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ