ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ: Αντί για βήματα μπροστά ... και ακύρωση δημοπρατημένου τμημάτος

0

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τον Βουλευτή κ.Χρήστο Γκόκα για τον βόρειο Οδικό άξονα Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι η κατασκευή του σύγχρονου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης έχει καθυστερήσει σημαντικά αφού έχουν υλοποιηθεί 60 περίπου χιλιόμετρα βάση του προηγούμενου σχεδιασμού ο οποίος εγκαταλείφθηκε χωρίς να αντικατασταθεί στην πράξη με άλλον .

Το Υπουργείο Υποδομών, ουσιαστικά "ροκάνισε" τα τελευταία 4 χρόνια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού εκτός της ολοκλήρωσης τμημάτων που είχαν προχωρήσει, δεν δημοπρατήθηκε κανένα νέο τμήμα του ΒΟΑΚ, ενώ αντίθετα ακυρώθηκε το δημοπρατημένο και έτοιμο για ανάθεση υλοποίησης τμήμα Πάνορμο-Εξάντη. Αρχικά το 2015 μιλούσαν για εντελώς νέα χάραξη και κατέληξαν το 2018 να επιλέξουν την ίδια με μικρές διαφοροποιήσεις ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ένα σχήμα υλοποίησης του ΒΟΑΚ μέσω τριών διαφορετικών συστημάτων για τρία υπόλοιπα τμήματα του, παραχώρηση, ΣΔΙΤ και δημόσιο έργο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σπίρτζης μετέφερε την αρμοδιότητα για το έργο από τον ΟΑΚ στο Υπουργείο Υποδομών με προγραμματική σύμβαση αρχικά και με μεταφορά της αντίστοιχης υπηρεσίας στη συνέχεια χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου.

Επειδή η ανάγκη για ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο έχει γίνει αδήριτη λόγω των μεγάλων κυκλοφοριακών αναγκών που έχουν διαμορφωθεί

επειδή φορείς της Κρήτης αλλά και οι Κρητικοί, πρέπει να γνωρίζουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης σας

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε τι βαθμό ωριμότητας βρίσκονται τα «σχέδια» που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση που τα ¨επεξεργάστηκε¨ για 4 χρόνια ;

Ο σχεδιασμός αυτός κρίνεται ικανοποιητικός από εσάς; Θα τον συνεχίσετε ή θα τον αλλάξετε;

Προτίθεστε να εξετάσετε, την πρόταση μας για ολική μεταφορά της αρμοδιότητας σχεδιασμού, υλοποίησης και συντήρησης του ΒΟΑΚ μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό στην Περιφέρεια Κρήτης;

Τι τελικά θα πράξετε για να μην χαθούν και άλλα χρόνια και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Και παρακαλώ για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών να κατατεθούν τα έγγραφα και τα στοιχεία που αφορούν τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης.».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ