ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ο πιο βροχερός… Ιούλιος από τη δεκαετία του ‘80!

0

Από τη δεκαετία του ’80 είχαν να σημειωθούν τόσο υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων στην Κρήτη, όπως αυτά που σημειώθηκαν χθες κατά τις πρωινές ώρες.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που έφθασε στην Κρήτη από τα δυτικά μέσω Ιταλίας, ίσως δεν είχε τόσο έντονες επιπτώσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι, ωστόσο έδωσε πολύ υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων κι έφερε αρκετά προβλήματα, κατά κύριο λόγο στη δυτική Κρήτη.

Παρ’ όλα αυτά, τα υψηλότερα ποσοστά βροχοπτώσεων σε απόλυτους αριθμούς ήρθαν από τη Σητεία και τη Μονή Τοπλού, όπου σε είκοσι τέσσερις ώρες έπεσαν 63 και 33 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα. Και στη δυτική Κρήτη όμως τα ποσοστά των βροχοπτώσεων ήταν αρκετά ψηλά, αφού στον Αλικιανό σημειώθηκαν 31 χιλιοστά βροχόπτωσης, στα Φαλάσαρνα 25, ενώ στον Πλατανιά 24 χιλιοστά.

Στον νομό Ηρακλείου, τα ποσοστά των βροχοπτώσεων ήταν αρκετά χαμηλότερα, με τη Βαγιονιά όμως να καταγράφει υψηλά ποσοστά βροχής στα 10 χιλιοστά και το Ηράκλειο να κυμαίνεται από 2 χιλιοστά αναφορικά με τον βροχομετρικό σταθμό του λιμανιού, έως και 4.4 χιλιοστά στον βροχομετρικό σταθμό στα ανατολικά.

Στη Βιάννο παρ’ όλα αυτά παρατηρήθηκαν αρκετά προβλήματα, αφού οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια γύρω στις 6.30 χθες το πρωί με την κυκλοφορία για περίπου μισή ώρα να γίνεται απαγορευτική. Στη συνέχεια ωστόσο τα φαινόμενα εξασθένισαν, ενώ ο καιρός επανήλθε σε φυσιολογικές για την εποχή συνθήκες.

Αντίστοιχα, στην πόλη του Ρεθύμνου σημειώθηκαν 11 χιλιοστά βροχής, ενώ στην πόλη των Χανίων 24 χιλιοστά.

Με βάση τις δηλώσεις του διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, η σπανιότητα του φαινομένου αφορά στο εύρος των βροχοπτώσεων αναφορικά με τη γεωγραφική έκταση την οποία κατέλαβε, αφού έβρεξε μαζικά σχεδόν σε όλους τους βροχομετρικούς σταθμούς, κάτι που συνεπάγεται συμπερασματικά, σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής, αντίστοιχα φαινόμενα όχι όμως τέτοιας έντασης είχαν παρατηρηθεί στις 28 Ιουλίου του 2002 και πριν από αυτή την ημερομηνία στις 29 Ιουλίου του 1984.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ