ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα όρια της κατάρρευσης η κτηνοτροφία

0

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στα όρια της απόλυτης διάλυσης βρίσκεται πλέον η κτηνοτροφία της Κρήτης αφού όχι μόνο το γάλα άλλων χωρών αλλά και το κρέας που κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά αποτελεί προϊόν εισαγωγής και «ελληνοποίησης». Στην καταγγελία αυτή προέβη ο Πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης μιλώντας στην εφημερίδα μας.

Στο παρελθόν έχουμε πολλές φορές αναφερθεί με ρεπορτάζ στο μείζον αυτό ζήτημα και στο προηγούμενο φύλλο, είχαμε αναφέρει, πως οι τιμές γάλακτος κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πλέον δεν τίθεται θέμα ζημίας για τους παραγωγούς κρέατος και γάλακτος αλλά για αφανισμό ενός από τους βασικούς πυλώνες της Εθνικής Οικονομίας και βέβαια ο βασικότερος όλων για το Ρέθυμνο και την Κρήτη.

Δυστυχώς, το γεγονός, της μη επένδυσης των οικονομικών ενισχύσεων σε υποδομές αναπτυξιακής προοπτικής από πλευράς των κτηνοτρόφων, ο εφησυχασμός του ελληνικού κράτους εδώ και δεκαετίες και η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, οδήγησε τα τελευταία τρία χρόνια σε συνεχή πτώση την εγχώρια αιγοπροβατοτροφία και παραγωγή γάλακτος και κρέατος, που ως τομέας βρίσκεται πλέον στα όρια του γκρεμού!

Η Κρήτη δεν έχει αρνιά να καλύψει τις ανάγκες της και εθελοτυφλούν όσοι πιστεύουν πως στις κοινωνικές εκδηλώσεις που παρευρίσκονται τρώνε αρνάκια από τον Ψηλορείτη ή τα άλλα βουνά του νησιού. Κρέατα κυρίως από τα βαλκάνια έχουν κατακλύσει την αγορά και τυροκομικά – γαλακτοκομικά είδη με επίσης εισαγόμενο και «ελληνοποιημένο γάλα» στα ράφια των καταστημάτων, το νησί μας, βρίσκεται μπροστά στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, αφού είναι θέμα χρόνου ο ένας μετά τον άλλο κτηνοτρόφο και παραγωγό, να εγκαταλείψουν μέσα στους επόμενους μήνες το πατροπαράδοτο επάγγελμα τους!

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Στεφανάκης, δήλωσε, ότι «Το ζήτημα των «ελληνοποιήσεων» έχει οδηγήσει στον καταποντισμό της αιγοπροβατοτροφίας. Οι μεγάλες εταιρείες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κουβαλούν αρνιά και γάλα απ’ έξω και να παρανομούν ασύστολα. Έχουν στήσει παραμάγαζα και το επώδυνο είναι πως όλο αυτό το γάλα προορίζεται να γίνει φέτα για εξαγωγές. Αυτό αφενός δίνει στοιχεία εναντίον μας στους ανταγωνιστές της Ελλάδας, που βλέπουν την δική μας παραγωγή με «μισό μάτι» και αφετέρου έχει διασύρει το Ελληνικό σύστημα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων σε μη βιώσιμο επίπεδο.  Ο εφιάλτης για την αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού όχι μόνο δεν επιτρέπουν την βιωσιμότητα αλλά έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους, για να επιβιώσουν, να ξοδεύουν και την επιδότηση και το ζωικό κεφάλαιο. Είμαστε στα όρια να προκληθούν απίστευτες ζημιές σε ένα μοναδικό παραγωγικό σύστημα, που πάντα στήριζε οικονομικά αυτό τον τόπο.»

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, ολόκληρο το ελληνικό σύστημα παραγωγής και εμπορίας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων εδράζεται σε λάθος βάση και λειτουργία. Τα συστήματα μεταποίησης έχουν αναπτυχθεί σε μικρό βαθμό και ουσιαστικά δεν αρκούν για την κατάκτηση της διεθνούς αγοράς. Με κλειστά σχεδόν όλα τα μεγάλα τυροκομεία της Κρήτης ή σε κατάσταση υπολειτουργίας και με μη ανεπτυγμένο ένα ικανό δίκτυο εμπορίας των προϊόντων γάλακτος και κρέατος, το σημερινό σύστημα αιγοπροβατοτροφίας οδηγείται σε κατάρρευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Ο ίδιος σημείωσε τα εξής: «Θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν αυτό που πρέπει και ιδίως ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος να παρέμβει και να κάνει αυτό, για το οποίο πληρώνεται από τους παραγωγούς. Αντίστοιχα πρέπει να γίνει και για το κρέας. Ο αρμόδιος οργανισμός και το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού, παρά του ότι είναι αποστελεχωμένες οι υπηρεσίες σε φρικτό βαθμό, θα πρέπει να κάμουν την δουλειά τους. Οφείλουν να τηρήσουν την ιχνηλασιμότητα των εισαγόμενων προϊόντων. Πρέπει να σημαίνονται σωστά. Να ξέρουν οι καταναλωτές ότι τρώνε αρνί ή ό,τι άλλο από την χώρα που προέρχεται. Εγώ δεν λέω ότι είναι κακό το κρέας ή το γάλα των άλλων χωρών. Αλλά ο καταναλωτής θα πρέπει να το ξέρει. Να ξέρει ότι στους γάμους πίνει κούπες και τρώει κρέας Ρουμανίας»!

Σκιαγραφώντας την υφιστάμενη κατάσταση ο κ. Στεφανάκης, δήλωσε τα εξής: «Η Κρήτη τροφοδοτούσε με απίστευτους αριθμούς σφάγια αρνιά την αγορά της Ελλάδας και πολλές φορές του εξωτερικού. Ειδικά Χριστούγεννα, Πάσχα και τον Αύγουστο. Φέτος επειδή υπήρξε αδυναμία των κτηνοτρόφων να πουλήσουν το γάλα τους, άφησαν τα αρνιά να το πίνουν. Έτσι δεν έσφαξαν τα Χριστούγεννα, δεν είχαν για το Πάσχα και τώρα δεν υπάρχουν αρνιά για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Αλλά δεν το καταλαβαίνουμε γιατί φέρνουν σφάγια απ’ έξω και τα προσφέρουν ως Ελληνικά. Το ίδιο γίνεται και με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε. Αυτή είναι η κατάσταση. Και αν δεν ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα, δεν θα συνεχίσει να υπάρχει ντόπια αιγοπροβοτατροφία.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ