ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεση αποκλιμάκωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο

0

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος άμεσα είναι στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τόσο ο ΦΠΑ θα μειωθεί όσο και το τέλος διαμονής θα επαναξιολογηθεί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που μοίρασε στους υπουργούς του κατά το χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, η στρατηγική επιλογή για το εν λόγω υπουργείο είναι η «ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές» και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Στις «άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες» για τον τουρισμό περιλαμβάνονται με βάση το έργο που ανέθεσε ο πρωθυπουργός:

1. Αμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%).

2. Επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

3. Επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες.

4. Κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων, όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους.

5. Εκσυγχρονισμός δομής και λειτουργίας του ΕΟΤ για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού. Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση του brand name της χώρας.

6. Συστηματική ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (τουρισμός υγείας, συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, πολιτιστικός τουρισμός κ.ά.).

7. Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ακολουθώντας το παράδειγμα των Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου (silver economy).

Επιπλέον, η βελτίωση των υποδομών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών αποτελούν επίσης προτεραιότητες για τους άξονες της πολιτικής που θα εφαρμόσει στον τομέα του τουρισμού ο νέος υπουργός Χάρης Θεοχάρης.

Ο νέος υπουργός κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του επισήμανε, επίσης, ότι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τουρισμό είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Επιδιωκόμενος στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ο τουρισμός να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή ετήσια ανάπτυξη 4%. Ο στόχος αυτός θα στηριχθεί με δράσεις εξωστρέφειας και καινοτομίας, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση και τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ