ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για το «πλαφόν» στις απεικονιστικές εξετάσεις

0

Σε σοβαρή ταλαιπωρία έθεσε τους ασφαλισμένους που πρέπει να υποβληθούν σε απεικονιστικές εξετάσεις η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ορίσει «πλαφόν» στον αριθμό των μαγνητικών και αξονικών εξετάσεων που μπορεί να πραγματοποιεί μηνιαίως κάθε μηχάνημα των διαγνωστικών κέντρων με τα οποία συνεργάζεται ο οργανισμός. Η απόφαση αυτή ισχύει από την 1η Ιουλίου και ήδη ενώσεις ασθενών καταγγέλλουν ότι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν εύκολα μηχάνημα που να μην έχει συμπληρώσει το πλαφόν για να κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις τους. Πολλά διαγνωστικά κέντρα έχουν ήδη συμπληρώσει το επιτρεπόμενο όριο εξετάσεων ανά μηχάνημα για τον Ιούλιο και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται είτε να αναζητήσουν διαθέσιμα μηχανήματα σε άλλα κέντρα είτε να πληρώσουν οι ίδιοι όλο το κόστος της εξέτασης.

Ενδεικτική είναι η επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Οπως αναφέρει στην επιστολή, «δεν έχουν παρέλθει ούτε τρεις εβδομάδες από την ισχύ της απόφασης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για την κατηγοριοποίηση συστημάτων μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, και τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα». Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που οριστικοποιεί τη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης ενώ κάθε πάσχων απαραιτήτως πρέπει να υποβάλλεται σε μαγνητική εξέταση ετησίως ή και συχνότερα, εάν το συστήσει ο θεράπων ιατρός. «Πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα μάς ενημερώνουν πως ταλαιπωρούνται προκειμένου να βρουν διαθέσιμο μηχάνημα για τις μαγνητικές εξετάσεις τους, αφού στις περισσότερες δημόσιες δομές είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούν ή έχουν πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, ενώ μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα πρέπει να κάνουν μεγάλη αναζήτηση ανάμεσα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να βρουν μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει καλύψει το όριο μηνιαίων εξετάσεων», σημειώνει η ομοσπονδία. Και προσθέτει: «Πολύ συχνά δε, είναι αναγκασμένοι να προβούν στην καταβολή ολόκληρου του αντιτίμου της απεικονιστικής εξέτασης προκειμένου να την εκτελέσουν άμεσα». Σημειώνεται ότι με βάση το κρατικό τιμολόγιο, μία μαγνητική εξέταση κοστίζει 236,95 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για πολλούς ασθενείς.

Η ομοσπονδία ζητεί την άμεση τροποποίηση της απόφασης του Δ.Σ. για πλαφόν εξετάσεων ανά μηχάνημα και καταλήγει: «Αντιλαμβανόμαστε πως η απόφασή σας για επιβολή ορίων στις απεικονιστικές εξετάσεις οφείλεται στη διαμόρφωση στρατηγικής περιορισμού των άσκοπων εξετάσεων και μείωσης της σχετικής δαπάνης του οργανισμού σας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναχαιτίσει την πρόσβαση σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ατόμων των οποίων η κατάσταση της υγείας τους τις επιβάλλει».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ