ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία

0

Μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση αποτελεί η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς η κατάσταση εδώ και πολλούς μήνες κινείται στα όρια των αντοχών για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους ανθρώπους, που συνεχίζουν πάντως να καταφθάνουν καθημερινά.

Το σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά έχει ξεπεράσει τα όρια των υποδομών αλλά και των υπηρεσιών, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στα hotspots για μήνες. Λόγω καλοκαιριού, οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία βρίσκονται σε αυξητική τροχιά. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 1.904 άτομα, τον Μάιο 2.651 και τον Ιούνιο 3.122. Μόλις την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα. Στα νησιά βρίσκονται 17.924 άτομα, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται μεταφορές όσων κρίνονται ευάλωτοι στην ενδοχώρα –την εβδομάδα από 1 έως 7 Ιουλίου μεταφέρθηκαν 554 άτομα– ενώ η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) συνολικά δεν ξεπερνά τις 8.000. Ειδικά στη Λέσβο, στο ΚΥΤ χωρητικότητας 3.000 ατόμων βρίσκονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας 7.557 άτομα και στη Σάμο στο ΚΥΤ όπου χωρούν «τυπικά» 650 άτομα παραμένουν 4.200.

Παράλληλα, στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα υπάρχουν ελάχιστες κενές θέσεις και τα προγράμματα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία λήγουν τους επόμενους μήνες. Οσον αφορά τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στον β΄ βαθμό, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των επιτροπών εξέτασης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται η αποφασιστικότητα να συνδυαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ασφάλεια. «Η δημοκρατική αυστηρότητα μαζί με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποτελεσματική προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας είναι η λύση» στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τόνισε σήμερα στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ενόψει της αναχώρησής του για το άτυπο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, ο κ. Κουμουτσάκος είχε σήμερα σειρά επαφών και συναντήσεων. Ενημερώθηκε από τον αντιπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ και τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Τζανλούκα Ρόκο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις ανάγκες ως προς την υλοποίηση των δράσεών τους. Συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα νομοθεσίας ασύλου, εφαρμογής του προγράμματος εθελουσίας επιστροφής και δημιουργίας καταφυγίων για τα ασυνόδευτα παιδιά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ