ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Η νέα χωροταξία, τα χαμόγελα, ο πολιτικός όρκος

0

Σε τέσσερις περιοχές του Κοινοβουλίου χθες –πρεμιέρα με την ορκωμοσία των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας που ανέδειξαν οι εθνικές εκλογές– μπορούσε κάποιος να εντοπίσει χαμόγελα. Κατ’ αρχάς, στη «γαλάζια» πτέρυγα, κάτι που ήταν απολύτως φυσιολογικό, δεδομένης της πρόσφατης εκλογικής νίκης. Δεύτερον, όπως επίσης ήταν φυσικό, στα έδρανα όπου κάθονταν όλοι όσοι εκλέγονται για πρώτη φορά, ανεξαρτήτως αν το κόμμα τους είναι στην πλευρά των νικητών ή των «ηττημένων». Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ασφαλώς και οι χώροι όπου κάθονται οι βουλευτές των νέων Κ.Ο., δηλαδή της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Η τρίτη «νησίδα» χαράς εντοπιζόταν στον χώρο του ΚΙΝΑΛ, κυρίως επειδή με τη νέα χωροταξία βρίσκονται πλέον στις πρώτες σειρές, μετακομίζοντας από τα «ορεινά», όπου κάθονταν κατά την προηγούμενη περίοδο. Τέλος, χαμόγελα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει σε πολλές πλευρές, εντός και εκτός της Ολομέλειας, για ένα σημαντικό όπως σχολιαζόταν γεγονός: από τον ναό της δημοκρατίας –και μετά τα αρκετά δύσκολα χρόνια της κρίσης– απουσιάζουν τα ακραία χρυσαυγίτικα στοιχεία.

Στον αντίποδα, το πρόσωπο που ξεχώριζε μεταξύ εκείνων που ήταν ιδιαιτέρως συνοφρυωμένα ανήκε στον τέως πρωθυπουργό. Λίγο το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, λίγο η όχι καλή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή και η μετάβαση από την πρωθυπουργική καρέκλα στα έδρανα της αντιπολίτευσης είχαν εμφανή επίπτωση στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα, που αποτυπώθηκε και στον φωτογραφικό φακό. Τις «ισορροπίες» στις εντυπώσεις κρατούσε ακριβώς δίπλα του ο απροβλημάτιστος πλέον από διευθυντικές υποχρεώσεις Νίκος Βούτσης.

Στα αριστερά τους ακριβώς και στην πρώτη σειρά, κάθονταν οι Γ. Παπανδρέου, Ανδ. Λοβέρδος και Φώφη Γεννηματά, ενώ ακριβώς δεξιά τους ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και δίπλα του, στην πρώτη σειρά, ο Θ. Παφίλης. Οι του Κομμουνιστικού Κόμματος παραμένουν στις παραδοσιακές θέσεις τους, στην αριστερή πλευρά της Ολομέλειας.

Απέναντί τους και αριστερά –όπως εκείνοι βλέπουν– εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων, ο νικητής των εκλογών και πρόεδρος της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκης: ο νέος πρωθυπουργός έκανε αίσθηση κατά την είσοδό του στην αίθουσα με τη νέα του ιδιότητα, καθώς δεν εισήλθε από τη θύρα που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά από την πλαϊνή της Ολομέλειας, εκείνη που χρησιμοποιούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προεδρεύοντος, σύμφωνα με τον κανονισμό, του πρώην αντιπροέδρου Γ. Βαρεμένου, η τελετή του αγιασμού άρχισε με λίγα λεπτά καθυστέρηση σε σχέση με τον προγραμματισμό. Αμέσως μετά, ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος. Αρχικώς για όσους από τους χριστιανούς επιθυμούσαν αυτόν τον τύπο της ορκωμοσίας και στη συνέχεια για τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές. Αμέσως μετά έγινε ο πολιτικός όρκος για όσους εκ των βουλευτών δεν επιθυμούσαν τον θρησκευτικό. Οσοι παρακολουθούσαν τη διαδικασία μπόρεσαν να διακρίνουν ότι υπήρξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν θρησκευτικό όρκο.

Στα «ορεινά» και κεντροδεξιά μπορεί κάποιος να βρει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κ. Βελόπουλου, ενώ οι βουλευτές του κ. Βαρουφάκη τοποθετήθηκαν εκεί όπου μέχρι πρότινος κάθονταν οι του Ποταμιού. Στην πρώτη σειρά αυτών, ο επικεφαλής ανάμεσα στη Σοφία Σακοράφα και στον Κλ. Γρηγοριάδη. Λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, συνοδευόμενος από αρκετά μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά καλή δύναμη». Εξερχόμενος, ο κ. Ιερώνυμος χαιρέτησε, πέραν του πρωθυπουργού, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Π. Πικραμμένο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ