ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Επτά ασθένειες που προκαλούν βήχα

0

Όλοι βήχουμε ενίοτε. Μερικές φορές έχουμε απλώς μία ενόχληση στον λαιμό, και άλλες φορές, κυρίως τους χειμερινούς μήνες βήχουμε λόγω κρυολογημάτων και γρίπης. Σπάνια δίνουμε μεγάλη προσοχή στον βήχα και συνήθως απομακρύνεται μετά από μερικές ημέρες.

Αλλά πότε ένας βήχας είναι ένα σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος ή κάτι περισσότερο; Σε σοβαρές ασθένειες όπως το άσθμα, η φυματίωση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD), ένας βήχας είναι συχνά η πρώτη ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά.

Εδώ καταγράφονται επτά επικίνδυνες ασθένειες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν υποφέρετε από βήχα. Αν και μερικές από αυτες είναι σπάνιες, αξίζει να τις ελέγξετε.

1. Καρκίνος πνεύμονα

Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, αλλά ακόμη και οι μη καπνιστές μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα ξεκινά όταν αναπτύσσονται μη φυσιολογικά κύτταρα στα βρογχικά τοιχώματα, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Health24. Ο βήχας μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου και προκαλείται από ενδοβρογχική προεξοχή του όγκου. Αυτή η βλάβη μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του ήχου σε ένα "μπρούτζινο" ήχο. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam δείχνει ότι πρέπει να πάτε στο γιατρό εάν ένας νέος βήχας επιμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Σε ένα προχωρημένο στάδιο, οι πάσχοντες είναι πιθανό να βήξουν αίμα, γεγονός που αποτελεί επείγοντα δείκτη ότι πρέπει να τύχετε ιατρικής φροντίδας.

2. Κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική νόσος που χαρακτηρίζεται από αφύσικα παχύ, κολλώδη βλέννα που εμποδίζει τα όργανα όπως οι πνεύμονες και το πάγκρεας να λειτουργούν σωστά. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Κυστικής Ίνωσης "η βλέννα φράζει τα βακτήρια αεραγωγούς και παγίδες, οδηγώντας σε μολύνσεις, εκτεταμένη βλάβη των πνευμόνων, και τελικά, αναπνευστική ανεπάρκεια". Τα πυκνά πτύελα (ουσία που παράγεται από το βήξιμο ή τον καθαρισμό του λαιμού), και ο χρόνιος βήχας και συριγμός είναι σημάδια της ασθένειας αυτής.

3. Ατελεκτασία

Η ατελεκτασία συμβαίνει όταν μία ή περισσότερες περιοχές των πνευμόνων σας καταρρεύσουν ή δεν διογκωθούν σωστά. Μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση βλέννας στους αεραγωγούς και ο βήχας μπορεί να φέρει κάποια ανακούφιση. Ο βήχας μπορεί να είναι πιο σοβαρός από ότι είναι φυσιολογικός για σας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος και αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη της κατάστασης.

4. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν άμεση και αισθητή βλάβη, αλλά άλλες όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF) συνήθως αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Οι καρδιές των πασχόντων δεν είναι σε θέση να αντλούν αποτελεσματικά αίμα και / ή να αποτρέπουν τη συσσώρευση αίματος στους πνεύμονες. Ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου είναι ένας ξηρός βήχας, ειδικά όταν ξαπλώνεται. Μια επισκόπηση του Health24 δείχνει ότι το CHF δεν θα πρέπει να αγνοείται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και τελικά σε θάνατο.

5. Σαρκοείδωση

Η σαρκοείδωση είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει πολλά όργανα στο σώμα. Μια μελέτη του Ιδρύματος για την έρευνα για τη σαρκοείδωση διαπίστωσε ότι προκάλεσε αυξημένη ανοσία, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, το οποίο φυσιολογικά προστατεύει το σώμα από τη μόλυνση και τη νόσο, προκαλεί υπερβολικές αντιδράσεις και βλάπτει τους ιστούς του σώματος. Όταν η σαρκοείδωση επηρεάζει τους πνεύμονες (που ονομάζεται επίσης πνευμονική ίνωση), η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ισχίο πνευμόνων προκαλώντας μειωμένα επίπεδα οξυγόνου. Ένας ξηρός βήχας που επιμένει και αγωνίζεται να αναπνεύσει είναι πιθανά σημάδια αυτής της ασθένειας.

6. Πνευμονικό οίδημα

Το πνευμονικό οίδημα σημαίνει ότι υπάρχει υπερβολικό υγρό στους πνεύμονες. Το υγρό συλλέγεται στους σάκους αέρα, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Ένας βήχας που παράγει πτύελα με μικρές φυσαλίδες μπορεί να είναι σημάδι πνευμονικού οιδήματος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Maryland. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν παράγετε ροζ, αφρώδη πτύελα κατά τη διάρκεια ενός βήχα.

7. Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας

Το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) είναι μια μεταδοτική και μερικές φορές θανατηφόρα αναπνευστική νόσος του ιού, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Health24. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη και η πνευμονία. Η ασθένεια μεταφέρεται όταν ένα άτομο βήχει και ένας χρόνιος, επίμονος βήχας μπορεί να είναι σημάδι του SARS. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από ένα βήχα.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ