ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Η στάση της ΝΔ ως κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών

0

Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση καλείται πλέον να διαχειριστεί την πραγματικότητα της συμφωνίας των Πρεσπών που είχε καταγγείλει με σφοδρότητα ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξαρχής πάντως ο πρωθυπουργός πλέον Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει ότι άπαξ και η συμφωνία των Πρεσπών ψηφιζόταν από τη Βουλή, η χώρα θα είχε δεσμευθεί με μία διεθνή συμφωνία την οποία δε θα μπορούσε να ακυρώσει.

Γαλάζια στελέχη εξάλλου σημειώνουν ότι ακύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας από την Ελλάδα θα άνοιγε “κερκόπορτα” στην Τουρκία, απέναντι στην οποία το κύριο διπλωματικό “όπλο” της χώρας είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συμφωνιών.

Με άλλα λόγια θα έδινε πάτημα στην Άγκυρα να αμφισβητήσει από την πλευρά της συμφωνίες, κάτι που ήδη επιχειρεί. Ως εκ τούτου ο κ.Μητσοτάκης ήδη από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είχε εστιάσει από την πλευρά του στη διατήρηση του δικαιώματος βέτο της χώρας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην προστασία των επιχειρήσεων και προϊόντων της Μακεδονίας.

Η πρώτη “δοκιμασία” για τους υπουργούς πλέον της ΝΔ ήρθε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, όπου εκλήθησαν να τοποθετηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών και επιδόθησαν σε ασκήσεις ισορροπίας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε ότι δεν αμφισβητεί την πρόθεση κανενός ότι η συμφωνία των Πρεσπών “επετεύχθη για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στη περιοχή και τις γεωπολιτικές σταθερές ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές” και πρόσθεσε: “Απλά ή άποψη μου είναι ότι για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου ως νομικός. Εάν εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση των ουσιωδών όρων η συμφωνία, τότε θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον”.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις τουριστικές ροές, το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκτίμησε ότι τα πολιτικά ζητήματα αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας χώρο για σύσφιγξη οικονομικών σχέσεων. Τόνισε όμως ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως δίνονται οι ονομασίες των προϊόντων και ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήματα στον τίτλο και την αναγνώριση των προϊόντων τους.

Αυτό ήταν και το σημείο στο οποίο θέλησε να δώσει έμφαση, καθώς αφού όπως προαναφέρθηκε η νέα κυβέρνηση γνωρίζει και είχε προεκλογικά δηλώσει ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μία διεθνής συμφωνία, έχει υποσχεθεί μία διεθνή καμπάνια προβολής των μακεδονικών προϊόντων για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των παραγωγών και εταιρειών της Βόρειας Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά, που ως βουλευτής του Ποταμιού είχε ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, έχει προκαλέσει εν τω μεταξύ αντιδράσεις, κυρίως σαμαρικών στελεχών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ