ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ιεροπόταμος: Χρώματα καλοκαιριού»

0

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στο Σπίτι του Πολιτισμού, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικού Αργυρώς Αγελαράκη. Ο τίτλος της εν λόγω έκθεσης είναι «Ιεροπόταμος: Χρώματα καλοκαιριού». Η Αργυρώ Αγελαράκη εργάζεται ως καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ν. Υόρκης, στο κολλέγιο του Manhattan, όπου και σπούδασε, καθώς και στο πανεπιστήμιο Adelphi, στο οποίο ολοκλήρωσε το Master της. Για αρκετά χρόνια δραστηριοποιείται μαζί με τον σύζυγό της στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, ο οποίος και θεωρείται ιερός (Γεροπόταμος-Ιεροπόταμος).

Η αίθουσα πολύ γρήγορα έγινε κατάμεστη με φίλους της τέχνης που δεν δίσταζαν να εκφράσουν το θαυμασμό αλλά και τις απορίες τους στη χαμογελαστή και πρόθυμη να συνδιαλεχτεί μαζί τους ζωγράφο. Τα έργα της είχαν στολιστεί περιμετρικά στους τοίχους της αίθουσας  ενώ στην είσοδο υπήρχε μπουφές για το καλωσόρισμα όσων κατέφθαναν.

Όπως μας πληροφόρησε η ίδια, πραγματοποιεί έκθεση ζωγραφικής στην Κρήτη για πρώτη φορά. Η απόφαση πάρθηκε πολύ γρήγορα, με προτροπή μιας γνωστής, και μέσα σε δέκα μονάχα ημέρες στήθηκε η έκθεση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ορισμένα έργα, τα πιο πρόσφατα, δεν ήταν κορνιζωμένα. Όλα τα εκθεμένα έργα ακολουθούν την τεχνική λαδιού σε καμβά. Τόσο η Ελεύθερνα που αποτελεί για την ίδια και το σύζυγό της τον χώρο εργασίας τους για πάνω από είκοσι χρόνια και που την επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά ετησίως, έτσι και ο Γεροπόταμος είναι η παραλία που επιλέγουν κάθε καλοκαίρι για τα μπάνια τους. Εκεί θα γίνει το πρώτο σχεδίασμα του ζωγραφικού έργου, έπειτα θα επιστρέψει σπίτι στο studio της και θα το δουλέψει λίγο ακόμα.

Πηγή έμπνευσής της λοιπόν αποτελεί η θάλασσα, στην παρούσα έκθεση αλλά και γενικότερα. Την ακολουθεί πάντοτε μια νοσταλγία για τα τοπία αυτά, πράγμα που εξηγεί την κατεξοχήν χρήση της χρωματικής παλέτας του μπλε, ακόμα και σε προσωπογραφίες της. Μας εκμυστηρεύεται πως το σπουδαιότερο πράγμα στην τέχνη της είναι ο ρυθμός˙ αυτός είναι το παν. Η ίδια πιστεύει ότι τα έργα της, με το ρεύμα του σουρεαλισμού που ακολουθούν, μπορούν να «μιλήσουν» στο ευρύ κοινό, στα άτομα εκείνα που δεν έχουν απόλυτη εξοικείωση με την τέχνη ακριβώς γιατί κάτι το αφηρημένο, το abstract, μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση. Αυτή θα είναι διαφορετική για τον καθένα ανάλογα τις εμπειρίες που έχει στο βιωματικό του. Ένα αφηρημένο έργο θα το κοιτάξει κανείς για αρκετή ώρα, θα βρει κάτι που του θυμίζει, κάτι που θα νιώσει. Αυτή είναι και η επιθυμία της: όταν θα βλέπει κανείς τα έργα της να στέκεται, να τα κοιτάζει ώρα. Αν κάποιος τα περνάει γρήγορα καταλαβαίνει πως αυτό δεν είναι καλό για εκείνη.

Αξίζει να αναφερθεί το ιδιαίτερο του εγχειρήματος, ότι για όλα τα έργα της έκθεσης έχει χρησιμοποιηθεί θαλασσινό νερό αλλά και άμμος που δημιουργεί παιχνίδι με τις υφές.

Με μια σύντομη ομιλία ευχαρίστησε μαζί με τον σύζυγό της τους παρευρισκομένους καθώς και τον δήμαρχο του Ρεθύμνου, κο Μαρινάκη, αλλά και τον Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη που συνέβαλε ιδιαίτερα στο να πραγματοποιηθεί η έκθεση, τους ανθρώπους του πολιτιστικού συλλόγου της Ελεύθερνας που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους έχουν αγκαλιάσει όλα αυτά τα χρόνια και τέλος τον κο Σκορδίλη για την επίσης σημαντική συνεισφορά του.

Κινήσεις και ρυθμός των χρωμάτων λοιπόν, έργα που εντυπώνονται μέσα μας και δημιουργούν συναισθήματα, η παλέτα του γαλάζιου και άλλων γήινων χρωματισμών με μια υπόνοια χρυσαφί, εικόνες γνώριμες για τον οποιονδήποτε έχει έστω και μια φορά επισκεφτεί τον τόπο μας. Το ελληνικό τοπίο δίνεται μέσα από τη ματιά της Αργυρώς Αγελαράκη στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιούλη, ανοιχτή 19:00-21:00 καθημερινά για όποιον επιθυμεί να βιώσει την εμπειρία αυτή από κοντά.

Στο παρακάτω link μπορεί κανείς να δει κάποια από τη δουλειά της ζωγράφου: http://www.argiesart.com/index.html

Αγνή Μπαγκέρη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ