ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Επέστρεψε με μελτέμι το καλοκαίρι μαζί και ο.. δάκος

0

Μετά την... κακοκαιρία, το καλοκαίρι επιστρέφει αλλά με μποφόρ. Αναλυτικότερα, για την Κρήτη, ήδη από χθες επικρατούν άνεμοι σε επικίνδυνες εντάσεις. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή μέρα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει γενικά αίθριο καιρό.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις από 4 μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη θα είναι από 2 έως και 3 βαθμούς υψηλότερη.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η σημαντική μείωση της θερμοκρασίας μετά τους καύσωνες που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, που είχαμε παρατεταμένες ζέστες άνω των 32 βαθμών, με συνέπεια να υπάρξει σημαντικό όφελος για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού μαζί με τους ανθρώπους υπέφερε... και ο δάκος που ή πέθαινε ή αδυνατούσε να πετάξει και να καταστρέψει τον ελαιόκαρπο.

Ωστόσο, όπως γράφαμε και χθες, ο δάκος μετά τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας μάλλον που θα... επιστρέψει και για τον λόγο αυτό θεωρούνται επιβεβλημένοι οι ψεκασμοί, τόσο από την Περιφέρεια Κρήτης όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα

Στο μεταξύ, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ισχύει για σήμερα Παρασκευή 19 του μήνα, αναφέρει ότι προβλέπεται μέσος κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως στην κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα, κάνοντας έτσι αναφορά και στο νησί μας.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, στους πολίτες ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο (έως 31 Οκτωβρίου).

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, συγκεκριμένα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι:

- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

- Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

- Σε καμία περίπτωση δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

- Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

- Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών-πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

- Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

- Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

- Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ