ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κόβει το τσιγάρο... η κυβέρνηση - Πώς το σχολιάζουν οι Κρητικοί

0

Με θετικό μάτι βλέπουν πολίτες και ιδιοκτήτες μαγαζιών εστίασης την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και μια προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ανάμεσα στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ώστε να ελέγχεται η εφαρμογή του νόμου είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στους ελέγχους θα εμπλέκεται πιο ενεργά η Αστυνομία, καθώς και η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων. Βασικοί στόχοι του υπουργείου είναι η αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος Υγείας, η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση στην Υγεία, η ενημέρωση και πρόληψη για όλους, και οι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους.

Τι λένε καταστηματάρχες

Ο Αντώνης Μισαργόπουλος είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας στην παραλιακή Ηρακλείου και μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τον αντικαπνιστικό νόμο... «Η πλήρης απαγόρευση τσιγάρου και μάλιστα χωρίς “ναι μεν αλλά” σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως φυσικά και στα εστιατόριά μας, θεωρώ πως είναι ένα σωστότατο μέτρο, καθώς μπορεί να εκσυγχρονίσει τη χώρα μας, αφού αυτός ο νόμος ισχύει χρόνια τώρα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης! Στα 8 χρόνια που μεσολάβησαν, η αλήθεια είναι ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, απέχουμε όμως πολύ κατά τη γνώμη μου να χαρακτηριστούμε ως μια χώρα “ελεύθερη καπνού”!», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Για να μην ξεφεύγω όμως από την ερώτηση, η άποψή μου είναι πως ό,τι μέτρο αφορά την υγεία, και φυσικά τον σεβασμό στον συνάνθρωπό μας (που σίγουρα υπέφερε πριν τον νόμο αυτό καθώς αναγκαζόταν να εισπνέει το τσιγάρο του καθενός), δεν διαπραγματεύομαι να τίθεται σε συζητήσεις! Ναι, είναι σωστός ο νόμος αυτός όσο κακό και αν κάνει στα μαγαζιά μας! Μακάρι να συνεχιστεί για πάντα και να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού η ζωή του καθενός είναι ό,τι πολυτιμότερο».

Ο Κώστας Τερζάκης, από την άλλη, έχει καφετέρια στην Κηπούπολη. Ο ίδιος μάς είπε πως το συγκεκριμένο μέτρο το έχει εφαρμόσει ήδη στο μαγαζί του, ωστόσο υπήρχε μια μερίδα ανθρώπων που παραπονέθηκαν. Όπως συγκεκριμένα είπε, «κατά τη γνώμη μου είναι ένα θετικό μέτρο η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ώστε να ξεχωρίσουν οι επιχειρηματίες εστίασης δύο χώρους: έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό. Και πρέπει να σεβαστούμε τον κόσμο που δεν καπνίζει, γυναίκες και μωρά παιδιά. Εγώ τον έχω εφαρμόσει ήδη στο κατάστημά μου. Στην αρχή είχα κάποια προβλήματα, καθώς ήμουν δέκτης παραπόνων. Κάποιοι το είδαν λάθος, ενώ άλλοι το είδαν με σωστό μάτι. Οι περισσότεροι το είδαν θετικά».

Τι λένε οι πολίτες

Ο Δημήτρης Αθανασίου είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το συγκεκριμένο μέτρο, τονίζοντας πως «είναι ένα μέτρο που προστατεύει τη δημόσια υγεία. Το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους είναι μια μορφή προσβολής σε εκείνους που δεν καπνίζουν. Εμένα προσωπικά με πειράζει καθώς δεν καπνίζω. Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών (βροχή ή χιόνι) οι άνθρωποι καπνίζουν. Είναι μια μορφή ασέβειας. Παράλληλα, θεωρώ πως είναι μια καλή ευκαιρία ώστε οι άνθρωποι που καπνίζουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το τσιγάρο».

Ο Μιχάλης Καπαρουνάκης είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Ο ίδιος, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, χαρακτήρισε κοινωνικά ωφέλιμο το συγκεκριμένο μέτρο: «Παρά το γεγονός ότι είμαι περιστασιακός καπνιστής, θεωρώ πως δεν είναι ο κάθε άνθρωπος υποχρεωμένος να εισπνέει τον καπνό, ο οποίος έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Είναι ένα μέτρο κοινωνικά ωφέλιμο που προασπίζει τη δημόσια υγεία και δείχνει σεβασμό στους ανθρώπους που δεν επιθυμούν το κάπνισμα. Προσωπικά, το εγκρίνω και θεωρώ πως κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Εύχομαι το υπουργείο Υγείας να συνεχίσει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που θα έχουν γνώμονα τον πολίτη».

Ο Αλέξανδρος Καλιοντζάκης είναι ελεύθερος επαγγελματίας και μίλησε για την ωφελιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου, σημειώνοντας: «Είναι ένα μέτρο για το οποίο εγώ προσωπικά τάσσομαι υπέρ.

Είναι αδιανόητο το 2019 να μιλάμε για το συγκεκριμένο μέτρο. Πρέπει να θεωρείται αυτονόητο στους χώρους εστίασης. Καθαρά και μόνο για λόγους δημόσιας υγείας. Ο καπνός του τσιγάρου είναι επιζήμιος για την υγεία των ανθρώπων που δεν καπνίζουν και είναι άδικο. Ελπίζω να υλοποιήσει άμεσα τον συγκεκριμένο νόμο η νέα κυβέρνηση και θα ήθελα να δω τις όποιες αντιδράσεις υπάρξουν».

Στήριξη από ΣΦΕΕ

«Καθολική απαγόρευση στους δημόσιους κλειστούς χώρους»

Την ίδια στιγμή, τη στήριξή του στον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, για την «πλήρη και άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση, σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή του: «Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) χαιρετίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσουν άμεσα και καθολικά τον αντικαπνιστικό νόμο. Ο Σύνδεσμος και οι εταιρείες-μέλη του εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και σε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας σε θέματα πρόληψης και βελτίωσης της δημόσιας υγείας.

Η προαγωγή της δημόσιας υγείας είναι κεντρικός στόχος του Συνδέσμου και στην κατεύθυνση αυτή ήδη από το 2008 έχει ανακηρύξει τα γραφεία του “χώρο μη καπνιζόντων”. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου έχει ως αποδέκτες τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αλλά και τους πολίτες. Τόσο η μία πλευρά όσο και η άλλη πλευρά βλέπουν με θετικό μάτι την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, καθώς αποτελεί μέτρο προάσπισης της δημόσιας υγείας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ