ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταρρυθμίσεις και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος

0

Στο δικής της «ιδιοκτησίας» σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ενισχύει την ανάπτυξη –και στην ένταξη σε αυτό το πλαίσιο της μείωσης των φόρων που εισηγείται– επιμένει η κυβέρνηση στις πρώτες επαφές με τους θεσμούς. Αυτό προέταξε και ο πρωθυπουργός στο χθεσινό, πρώτο τετ α τετ του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στην κοινή ανακοίνωση που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ESM μετά το τετ α τετ των δύο ανδρών, που κράτησε 40 λεπτά, η κυβέρνηση επέμεινε στο θετικό κλίμα της συνάντησης και στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες «αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης». Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο». Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM «είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση προτάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο και τις μειώσεις φόρων ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό πρόσημο που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και επαναλαμβάνει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2019 και του 2020, επιδιώκοντας να διαμορφώσει θετικό πνεύμα στις πρώτες επαφές με τους θεσμούς και να εξηγήσει πώς θα προχωρήσει σε τόσο επιθετικές μειώσεις φόρων προκειμένου να εκκινήσει από μια καλή αφετηρία. «Εχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο που εκτείνεται σε βάθος τετραετίας... Είμαστε υποχρεωμένοι, για να είμαστε συνεπείς και σοβαροί στον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε για το 2020, να μείνουμε πιστοί στην τήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ», σημείωσε (ΕΡΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν –και στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών– την αναπτυξιακή διάσταση των μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές και των μειώσεων φόρων στην ακίνητη περιουσία, θεωρώντας ότι θα δώσουν «ανάσα» για το 2020. Επιμένουν ακόμη ότι οι 120 δόσεις, που είναι και η βασική πηγή διαφωνίας, δεν θα φέρουν «τρύπα» στα δημοσιονομικά έσοδα.

Πάντως, νωρίτερα, αρμόδιες πηγές, κληθείσες να σχολιάσουν την τοποθέτηση του κ. Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist περί μείωσης των φόρων με μείωση του αφορολογήτου, υπογράμμιζαν ότι διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν είναι η μείωση του αφορολογήτου, και, πάντως, όχι μόνον αυτή. Και θύμιζαν ότι η Ν.Δ., ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, έχει προτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως κατεξοχήν τρόπο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω φορολογητέας ύλης που κρύβεται, πτυχή που προκύπτει και από τα μέτρα που προωθεί ήδη η ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ