ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νίκος Μαλλιαρός: «Πρέπει να μάθουμε ως Ρεθεμνιώτες να διεκδικούμε ενωμένοι όσα μας λείπουν»

0

Ο υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ. στο Ρέθυμνο Νίκος Μαλλιαρός, μιλάει στο «Ρ» για τους λόγους που αποφάσισε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ συγχρόνως, αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν το νομό τονίζει ότι «αυτό που πραγματικά μας λείπει είναι η αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε οργανωμένα και με σύμπνοια αυτά που δικαιούμαστε». Στη συνέχεια, ο κ. Μαλλιαρός σχολιάζει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το Δεκαπενταύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ, αναφέροντας: «Η χώρα δεν διαθέτει ούτε τον χρόνο ούτε τις κοινωνικές και οικονομικές αντοχές για μία ακόμα “χλιαρή” διακυβέρνηση».

 Συνέντευξη στην Αθηνά Πετρακάκη

Ποιοι είναι οι λόγοι που αποφασίσατε να ενταχθείτε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες που έχει μια βραχεία προεκλογική περίοδος;

Όταν κλήθηκα να συμμετέχω στην εκλογική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας γνώριζα ότι κάθε προεκλογική περίοδος έχει συγκεκριμένες δυσκολίες και ιδιαίτερες προκλήσεις. Δεν αρκούν όμως αυτές για να εμποδίσουν κάποιον που χαίρει της εμπιστοσύνης του Προέδρου του κόμματος, της αγάπης και της στήριξης του κόσμου και μια μακρά παρουσία στα κοινά της πόλης και του νομού μας. Μία σύντομη προεκλογική περίοδος δεν αποτελεί παρά μια οργανωτική πρόκληση μόνο στις αντοχές των υποψηφίων και των επιτελείων τους. Σε λιγότερο από δέκα μέρες καταφέραμε να επισκεφτούμε στοχευμένα τις τέσσερις γωνιές του νομού μας, Θεσμούς και Φορείς του Ρεθύμνου αλλά και αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στοχευμένα. Σίγουρα ήταν κουραστικό, αλλά η υποδοχή και η αποδοχή που είχε η προσπάθεια μας από τους συμπολίτες μας, δικαίωσε και την επιλογή μας να διεξάγουμε μια ουσιώδη προεκλογική εκστρατεία παρά την μεγάλη πίεση χρόνου.

Πως σχολιάζετε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για εκλογές το Δεκαπενταύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ.;   

Οι δηλώσεις αυτές πιστεύω είχαν ως στόχο να αφυπνίσουν τον κόσμο στην ανάγκη για ισχυρή επιτέλους διακυβέρνηση. Στόχος του ήταν το ανενεργό κυρίως κομμάτι των συμπολιτών μας, που, παρά το κρίσιμο της ιστορικής συγκυρίας, επιλέγουν να μην συμμετέχουν στις εκλογές προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες. Οι ενεργοί πολίτες δε χρειάζονται παρακίνηση.

Όσο για το «εκβιαστικό» των λεγομένων του, πιστεύω ότι προέρχεται από εκείνους που αδυνατούν να καταλάβουν το επείγον για ισχυρή λαϊκή απόφαση και απλώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε τον χρόνο ούτε τις κοινωνικές και οικονομικές αντοχές για μία ακόμα «χλιαρή», ας μου επιτρέψετε την έκφραση, διακυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δε θα διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία δε θα είναι ικανή να φέρει σε πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά θα αναλώνεται σε διαβουλεύσεις άνευ ουσίας, οι οποίες θα κοστίζουν μέρα με την μέρα στον ελληνικό λαό και την οικονομία της χώρας. Αυτός εξάλλου είναι κι ο πρωταρχικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας στη δεδομένη συγκυρία: να βγάλει την χώρα από την κρίση, πάντα σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις τις χώρας, χωρίς όμως να αναλώνεται ο χρόνος μας σε ανούσιες κι άνευ περιεχομένου «φιλοσοφικές» συζητήσεις.

Ποια είναι τα προβλήματα - ζητήματα του Ρεθύμνου που σκοπεύετε να προωθήσετε και πως τα ιεραρχείτε; 

Ο Νομός Ρεθύμνης έχει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και προβλημάτων. Η ιεράρχηση λοιπόν είναι μια ανούσια διαδικασία. Βέβαια από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Πρέπει με όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις να αρχίσουμε να διεκδικούμε σιγά-σιγά πολλά από εκείνα που οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν ως δεδομένα. Τι θα βάλουμε πρώτο ή δεύτερο, δεν έχει ουσιαστική αξία. Όλα όσα μας λείπουν, πρέπει να μάθουμε ως Ρεθεμνιώτες να τα διεκδικούμε ενωμένοι.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, θα αναφερθώ σε ένα πολυσυζητημένο θέμα και μια μεγάλη αμαρτία πολλών παρελθόντων κυβερνήσεων, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ο οποίος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού μας και του Νομού μας  πριν από 50 χρόνια περίπου. Στο κομμάτι αυτό οδικού δικτύου μας πήρε μισό περίπου αιώνα για να κάνουμε απλά έργα βελτίωσης της υπάρχουσας υποκείμενης δομής. Υπάρχει όμως κι ο άλλος μισός Νομός Ρεθύμνου, στο Νότο. Εκεί που το οδικό δίκτυο εξακολουθεί να είναι το ίδιο, με κάποιες ελαφρές βελτιώσεις, για πάνω από 50 χρόνια. Η περιοχή Αμαρίου, ειδικότερα, ζει αποκομμένη από την πρωτεύουσα του Νομού μας, αλλά και με τα υπόλοιπα χωριά της ενδοχώρας και τους παρακείμενους νομούς. Μελέτες για έργα υπάρχουν. Οφείλουμε να πιέσουμε για την υλοποίησή τους τόσο στο τοπικό όσο και στο εθνικό επίπεδο.

Η διαχείριση των υδάτων στο Ρέθυμνο, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το οποίο χρήζει της αμέριστης προσοχής μας. Δεν είναι όμως αποκομμένο από άλλα θέματα του Νομού. Εάν θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε το πολύτιμο αυτό αγαθό για τη γεωργία, τον τουρισμό και την κοινωνία του Νομού μας και του νησιού μας, οφείλουμε να καταστρώσουμε μακρόπνοα σχέδια για την αποθήκευση και αξιοποίηση του κοινού αυτού αγαθού για ολόκληρη την περιφέρεια του Ρεθύμνου. Το φράγμα στο Πλατύ αποτελεί ένα έργο το οποίο για κάποιο λόγο δε λέει μπει μπροστά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το συγκεκριμένο αυτό έργο πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, όχι μόνο για τις αποταμιευτικές και αρδευτικές του δυνατότητες, αλλά και για τις προβλεπόμενες στη μελέτη υποδομές οδοποιίας, οι οποίες θα συμπληρώσουν το νότιο οδικό δίκτυο του Νομού μας. Αν δε, στη διαχείρισή του καταφέρουν να συμμετέχουν κι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι θα αποφέρει σε αυτούς τεράστια έσοδα να υλοποιήσουν ακόμα περισσότερα έργα. Έργα απαραίτητα για την ενδοχώρα μας. Έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτό που λείπει δεν είναι ούτε οι ελλείψεις/προβλήματα, ούτε οι προτάσεις, αλλά η αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε οργανωμένα και με σύμπνοια αυτά που δικαιούμαστε.

Γιατί ο ψηφοφόρος του Ρεθύμνου να ψηφίσει Ν.Δ. και να σταυρώσει Νίκο Μαλλιαρό;  

Πιστεύω ότι οι επικείμενες εκλογές έχουν μια ιδιαίτερη χροιά. Έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης, οι Έλληνες κι οι Ρεθυμνιώτες έχουν καταλάβει ότι στη διακυβέρνηση μιας χώρας δεν πρέπει να υπάρχει πολιτικός διαχωρισμός ΑΡΙΣΤΕΡΑ ή ΔΕΞΙΑ. Αντίπαλος κάθε κυβέρνησης κι όλων των κομμάτων πρέπει να είναι τα προβλήματα της εκάστοτε εποχής. Οι ιδεολογικές πεποιθήσεις που μέχρι σήμερα τύφλωναν τον πολίτη και περιόριζαν το «οπτικό πεδίο» των κυβερνήσεων επέτρεψαν σε παθογένειες να λάβουν διαστάσεις επιδημίας. Να γονατίσουν τη χώρα. Ο λαϊκισμός. Η προχειρότητα. Η ολιγωρία. Το «εμείς» κι «οι άλλοι». Τα κόμματα οφείλουν να επιδιώκουν εθνική συνεννόηση σε όλα τα θέματα, ιδιαίτερα όσα χαρακτηρίζουμε Εθνικά. Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Αυτό είναι το βασικό μάθημα που πιστεύω μάθαμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.  Το παρελθόν μας, οι αστοχίες μας, τα λάθη μας δεν είναι δεσμά. Είναι μαθήματα για το μέλλον. Πιστεύω ότι με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο ελληνικός λαός θα εκφράσει δυναμικά την βούλησή του για ισχυρή διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του νικητή αλλά και την πολιτική συνεννόηση όλων των κομμάτων. Είτε θα πορευτούμε όλοι μαζί για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Είτε θα μας ξεπεράσουν εκείνα. Όλοι μαζί θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα. Όλοι μαζί θα την πάμε μπροστά. Η Νέα Δημοκρατία έχει αυτό το πλεονέκτημα γιατί πάντα λειτουργούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είτε ως κυβερνόν κόμμα είτε ως Αντιπολίτευση. Αυτή είναι η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας από τη σύστασή της. Αυτό την καθιστά την πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη της χώρας.

Όσο για την ερώτησή σας γιατί κάποιος να με ψηφίσει δεν μπορώ να σας την απαντήσω εγώ. Κάθε πολίτης έχει τον δικό του τρόπο σκέψης ο οποίος είναι σεβαστός. Μπορώ να σας πω μόνο τα κριτήρια με τα οποία εγώ μέχρι σήμερα επέλεγα να ψηφίσω κάποιον. Το βασικότερο είναι κατά πόσο θεωρώ ότι εκείνος που ζητά την εμπιστοσύνη μου μπορεί να καταφέρει όλα εκείνα που δηλώνει ότι μπορεί να προσφέρει. Και το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι κατά πόσο μπορεί να συνεργαστεί με άλλους για να καταφέρει όλα εκείνα που μου υπόσχεται.

Δεν είμαι «καινούργιος» στα κοινά της πόλης του Ρεθύμνου και του Νομού μας. Με προσωπική εργασία και θυσίες, τις οποίες «πλήρωνε» η οικογένειά μου, έχω δώσει το παρόν σε πολλά ζητήματα που αφορούν τον Νομό και της πόλη μας. Το αποτέλεσμα, πιστεύω, είναι ότι έχω καταφέρει να χαίρω της εκτιμήσεως μιας σημαντικής μερίδας του ρεθυμνιώτικου λαού, πολιτών, συναγωνιστών αλλά και «αντιπάλων» μου. Αυτά μου δίνουν το θάρρος και τη δύναμη να ζητήσω από τους συμπολίτες μου να με εμπιστευτούν με ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες. Εκείνοι, και μόνο εκείνοι, θα κρίνουν την επάρκειά μου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ