ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο

0

Την εμπιστοσύνη των πολιτών και αποτέλεσμα - ανατροπή των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων ζήτησαν από το Ρέθυμνο τα βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τελευταία προεκλογική εκδήλωση που οργανώθηκε στο βράδυ της Παρασκευής στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός. Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα του γραμματέα της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Βλαστό ενώ χαιρετισμό απεύθυναν και οι υποψήφιοι Βουλευτές κ.κ. Δήμος Κλάδος, Εμμανουέλα Μαθιουδάκη και Χρυσούλα Μανουσάκη.

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε αξιοπρεπές το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι εκείνη κατάφερε την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, τα Μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών ενώ σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι είπε ψέματα στον κόσμο, έθεσε το δίλημμα  «ποιος είπε ψέματα, αυτός που υλοποίησε τη δέσμευση του προς τους πολίτες το Σεπτέμβρη του 2015 για έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο με έντιμη διαχείριση και στήριξη των αδύναμων ή  μια αντιπολίτευση που επένδυσε στην καταστροφή που δεν ήρθε, στην περικοπή των συντάξεων που δεν έγινε, στην μείωση του αφορολόγητου που δεν εφαρμόστηκε, στην αδυναμία δανεισμού από τις αγορές που διαψεύστηκε ,  στην «εθνική μειοδοσία» στο Μακεδονικό που αναβάθμισε τη διεθνή θέση της χώρας. Μια αντιπολίτευση που επένδυσε στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης που δεν συνέβη, στην κατάρρευση του ΕΣΥ που δεν προέκυψε , στην «υγειονομική βόμβα» λόγω του προσφυγικού που δεν ενεργοποιήθηκε.»

Για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ο κ. Ξανθός υποστήριξε, ότι «Το μεγαλύτερο πλήγμα στη μεσαία τάξη δεν ήταν η υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η μείωση κατά 25% του ΑΕΠ , το «λουκέτο» 200.000 επιχειρήσεων την 1η 5ετία της κρίσης και  η απώλεια 800.000 θέσεων εργασίας , η από-ασφάλιση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού ( 25-30%) . Την 1η 5ετία της κρίσης (2009-2014) μειώθηκε 40% ο πλούτος των νοικοκυριών, 37% η αξία της ακίνητης περιουσίας τους και 48,5% οι καταθέσεις τους. Από το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων της μνημονιακής περιόδου το 83% αφορά την 1η 5ετία και το 17% την περίοδο 2015-2018.»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι «Προτεραιότητα της κυβέρνησης υο 2015 ήταν η αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ακραίας φτώχειας, με δεδομένο ότι το ποσοστό  του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από 28% το 2009 φτάνει στο 36% το 2014. Γι’ αυτό νομοθετείται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης , η διεύρυνση του επιδόματος τέκνων, το επίδομα ενοικίου κλπ). Πολιτική ανακούφισης για τη μεσαία τάξη , στην πράξη και όχι στα λόγια, ήταν η ρύθμιση για την περίθαλψη των ανασφάλιστων, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της 1ης κατοικίας, οι 120 δόσεις, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση –τρόφιμα-ενέργεια , η αποτροπή της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου, το μεταφορικό ισοδύναμο ( 50 εκ. ευρώ για τους επιχειρηματίες της Κρήτης ) κλπ. Δεν γίνεται η μεσαία τάξη να ξεχνά πως φτάσαμε στη χρεωκοπία της χώρας και ποιος της έβγαλε από την κρίση και το μνημονιακό κλοιό.»

Περί του ζητήματος προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Ξανθός υποστήριξε, ότι  «Μετά το 2015 δημιουργήθηκαν 40.000 νέες επιχειρήσεις και προστέθηκαν 350.000 θέσεις εργασίας που μείωσαν την ανεργία από το 27% στο 18% . Επίσης πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 800 εκ. ευρώ ( πχ Philip Morris-Παπαστράτος 300 εκ , British American Tobacoo 150 εκ, Elval Xalcor 150 εκ, Bic 78 εκ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία 67 εκ. κλπ)  , ενώ μόνο στον τομέα της παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχουν εγκριθεί 25 επενδυτικά σχέδια  ύψους 350 εκ. ευρώ και δημιουργίας 2.200 θέσεων εργασίας.»

Ο ίδιος για τον λαϊκισμός και ποιοί είναι οι λαϊκιστές, τόνισε τα εξής: «Λαϊκισμός είναι:  1. να λές ότι θα μειώσεις τους φόρους χωρίς να υποβαθμίσεις το Κοινωνικό Κράτος 2. να λές ότι για όλα φταίει το Κράτος και ότι η μόνη λύση είναι η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας 3. να λες ότι η χώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι» λόγω των προσφύγων-μεταναστών 4. να λες ότι « ξεπουλήθηκε» η Μακεδονία 5. να λές ότι υπάρχει ανοχή από την κυβέρνηση στη βία - ανομία - τρομοκρατία για λόγους ιδεολογικούς 6. να λές ότι η κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει  την ορθόδοξη παράδοση επειδή προωθεί το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας .

Αντίθετα, η στάση της κυβέρνησης στο Μακεδονικό ζήτημα αλλά και στα θέματα φοροδιαφυγής - αδήλωτης εργασίας – παραβίασης εργατικού Δικαίου είναι η πιο συνεπής αντι-λαϊκιστική και αντι-δημαγωγική στάση χωρίς τη λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους  , ειδικά σε προεκλογική περίοδο.»

Τέλος ο Υπουργός υγείας κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι δεν έχει πρόγραμμα αλλά παρουσιάζει στον λαό μια «έκθεση ιδεών», κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ ότι ακολουθεί στρατηγική ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ και αφού τόνισε, ότι «Η διάκριση Αριστεράς –Δεξιάς  ήταν παρούσα και μέσα στο Μνημόνιο και γίνεται πιο σαφής στη μεταμνημονιακή περίοδο» δήλωσε, ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα «ατύχημα» της Ιστορίας , είναι ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που φέρει  το ιδεολογικό-προγραμματικό-πολιτικό αποτύπωμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο συσσωρευμένος θυμός και η δυσφορία της κοινωνίας για το ότι συνεχίστηκε  για άλλα 4 χρόνια ( 2015-2018) η λιτότητα , εκτονώθηκε στις ευρωεκλογές . Την Κυριακή 7 Ιούλη  έχουμε την ευκαιρία , επειδή ακριβώς το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών είναι μείζον και αφορά τις τύχες της κοινωνίας και της χώρας, να απαντήσουμε στο σκληρό πολιτικό ερώτημα  : με ποιο πολιτικό σχέδιο , με ποιό κοινωνικό πρόσημο, με ποιες συμμαχίες , με ποιους εκπροσώπους , με ποιο Πρωθυπουργό , με ποια ποιότητα πολιτικού συστήματος , Κοινωνικού Κράτους και Δημοκρατίας  θα κυβερνηθεί η χώρα στην  μετά την κρίση και τα Μνημόνια εποχή . Στο ερώτημα αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο να «σφυρίζει» αδιάφορα.»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Γ. ΒΛΑΣΤΟΥ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Γραμματέα της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Βλαστού, ο οποίος απευθυνόμενος στους πολίτες του Ρεθύμνου, είπε τα εξής:

"Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ρέθυμνο που με αυτήν κλείνουμε την προεκλογική μας εκστρατεία.

Μια αξιοπρεπή αλλά και συλλογική εκστρατεία των 4 υποψηφίων βουλευτών μας, κάτι πρωτόγνωρο για μεγάλο κυβερνητικό κόμμα να μην κάνει ο καθένας τη δική του εκλογική καμπάνια, όπως έκαναν τα άλλα κόμματα, κάτι το οποίο δείχνει και το άλλο ήθος και ύφος της Αριστεράς.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συζητήσαμε με τον λαό του Ρεθύμνου, τι παραλάβαμε το 2015, τι καταφέραμε στη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, τα λάθη και τις παραλείψεις μας και το κυριότερο, τι δεσμευόμαστε να κάνουμε από δω και πέρα ελεύθερα και χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ουσιαστικά σε αυτές τις εκλογές, όχι μια δεύτερη αλλά μια πρώτη ευκαιρία, αφού πέρασαν μόνο 9 μήνες που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια.

Είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε.

Και δεν είναι λίγα και θα αναφερθεί αναλυτικά ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός και οι υποψήφιοι.

Είμαστε περήφανοι που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και ρυθμίσαμε το δυσβάστακτο χρέος.

Είμαστε περήφανοι που στηρίξαμε τους κοινωνικά αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας, όχι από ταξική επιλογή, αλλά για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Είμαστε περήφανοι που μειώσαμε την ανεργία και στηρίξαμε την υγιή επιχειρηματικότητα.

Είμαστε περήφανοι που με τη Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώσαμε την ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας και την ειρήνη στην περιοχή μας.

Είμαστε περήφανοι που στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη στηρίξαμε αναγκαία αναπτυξιακά έργα που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ούτε τις εποχές της δήθεν ευμάρειας και το κάναμε για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας, χωρίς ρουσφετοκρατία και συνδιαλλαγή.

Για αυτά και για να γίνουν ακόμα περισσότερα την νέα τετραετία και για να μην διακινδυνεύσει ο ελληνικός λαός την επιστροφή σε αυτούς που χρεοκόπησαν την χώρα, με τις διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, το 7ήμερο κ.α,, όλες τις μεταρρυθμίσεις που λέει ότι θα κάνει η ΝΔ για να παρακαλέσει τους ευρωπαίους να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, που ούτως η άλλως θα μειωθούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 5,5 δις που θα χρησιμοποιηθεί από το αποθεματικό ρευστότητας και εθνικής ασφάλειας των 37 δις ευρώ.

Ένα αποθεματικό που έγινε με τους κόπους του ελληνικού λαού, που η ΝΔ θέλει να το κάνει δώρο στις τράπεζες.

Χτες το άλλαξε πάλι και μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεχάστε τις φοροελαφρύνσεις, αν δεν έχουμε ανάπτυξη 4%.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Καλούμε όλους τους πολίτες μεθαύριο να σκεφτούν αν θα παραδώσουν τα κλειδιά της χώρας στη Δεξιά που θέλει να επιστρέψει με ακραίες θατσερικές πολιτικές και αμετανόητη να ανακόψει την πορεία της χώρας προς τα εμπρός.

Προς μια δίκαιη, κοινωνική, ευρωπαϊκή Ελλάδα που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ζητάμε σήμερα, από το δημοκρατικό Ρέθυμνο τη στήριξη των πολιτών στη μεγάλη προοδευτική-δημοκρατική παράταξη, που σε αυτήν την ιστορική συγκυρία την εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο σημερινός και αυριανός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ελληνικός λαός, πέρασαν πολύ πιο δύσκολες μέρες αυτά τα 4μιση χρόνια. Και κατάφερναν ενάντια στις προβλέψεις των ξένων και των εγχώριων φίλων τους ότι δεν θα τα καταφέρουμε, να κάνουν στο τέλος την ανατροπή.

Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Είναι στην ψήφο μας. Θα τα καταφέρουμε και τώρα."

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 

Στην τελευταία, κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

"Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και φίλοι Ρεθυμνιώτες.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που απευθύνομαι σε εσάς, τους συντοπίτες μου.

Κάθε φορά που σας απευθύνομαι, αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος και ευλογημένος για την καταγωγή μου.

Όπως αντίστοιχα πιστεύω νοιώθει και ο Υπουργός Υγείας, ο άνθρωπος, ο γιατρός, ο Ρεθυμνιώτης, Ανδρέας Ξανθός. Αισθάνεται την στήριξη και την αποδοχή σας γιατί απλά το αξίζει.

Και πως άλλωστε να μην ισχύει αυτό για ένα άνθρωπο ταπεινό, ευσυνείδητο, εργατικό, προσηλωμένο στον όρκο που έχει δώσει και εμποτισμένο με την μόνιμη ανησυχία για την ανακούφιση του κόσμου

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που με πολύ δουλειά, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης έχει κατορθώσει να πιστώνεται την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας όραμα και σχέδιο, δίνει μια μάχη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης . Για μια δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες, μια δημόσια υγεία καλύτερη για τους πολλούς. Αυτός ο αγώνας βέβαια και η συνεχής επιδίωξη του για το κοινό καλό πηγάζει γιατί θεωρεί, όπως κάθε γιατρός άλλωστε, ως υπέρτατο αγαθό, το αγαθό της ζωής. Ως υπέρτατο αγαθό, το αγαθό της υγείας. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι ο γιατρός αλλά και ο άνθρωπος που υπηρέτησε τον τόπο μας και την κοινωνία μας όσο λίγοι άνθρωποι, με ανιδιοτέλεια, με αφοσίωση που τον χαρακτήριζε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Είτε φορώντας τη λευκή μπλούζα του γιατρού, είτε από τα έδρανα της Βουλής, είτε από οπουδήποτε αλλού, ανησυχεί και μεριμνά για το καλό όλων.

Ιδιαίτερα για τη συνεργασία μας, έχω να πω ότι είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής.

Σας βεβαιώνω ότι ο Υπουργός Ξανθός, ο Ανδρέας, έκανε μια εξαιρετική δουλειά για όλο τον κόσμο.

Τέτοιοι άνθρωποι αξίζουν τη στήριξη όλων.

Αξίζουν τη στήριξή σας."

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ