ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ομάδα επιστημόνων για λογαριασμό της ESA βιοεκτύπωσε δείγματα δέρματος και οστού για την αποστολή στον Άρη

0

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διαστημικές υπηρεσίες όπως η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) είναι να διατηρήσουν τους αστροναύτες ασφαλείς και υγιείς σε μελλοντικές αποστολές μακράς διάρκειας σε άλλους πλανήτες.

Για το ταξίδι στον πλανήτη Άρη για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού των αστροναυτών, κάτι που θα απαιτούσε ιατρικές υπηρεσίες που είναι ευρέως και άμεσα διαθέσιμες στη Γη αλλά όχι και στο διαστημικό σκάφος ή στην πρώιμη μορφή κάποιας βάσης στον Άρη. Για να προσφέρει στους αστροναύτες οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούν στην περίπτωση κάποιου τραυματισμού (π.χ κάποιο έγκαυμα ή σπάσιμο οστού), η ESA εδώ και αρκετό καιρό εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη μίας τεχνικής τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης δέρματος και οστών.

Πρόσφατα, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε ότι βιοεκτύπωσε τα πρώτα δείγματα δέρματος και οστών. Τα δείγματα ετοιμάστηκαν από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης με την βοήθεια των εταιρειών OHB System AG και Blue Horizon. Η ομάδα των επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν να βιοεκτυπωθούν κύτταρα δέρματος χρησιμοποιώντας πλάσμα ανθρώπινου αίματος ως μία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά βιο-μελάνη. Η βιο-μελάνη θα είναι εύκολα προσβάσιμη από τα μέλη του πληρώματος. Επειδή όμως το πλάσμα είναι ιδιαίτερα ρευστό και η εργασία με αυτό σε μεταβαλλόμενες ή μηδενικές συνθήκες βαρύτητας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, χρησιμοποίησαν μεθυλοκυτταρίνη και άλας αλγινικού οξέος για να το καταστήσουν αρκετά πιο παχύρευστο. Τέτοιες ουσίες μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν από τους αστροναύτες από φυτά ή από άλγη.

Όσον αφορά στην τρισδιάστατη βιοεκτύπωση οστού, η δημιουργία του δείγματος είχε να κάνει με την εκτύπωση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων με παρόμοια σύνθεση βιο-μελάνης αλλά με την προσθήκη φωσφορικού ασβεστίου ως υλικού δομικής υποστήριξης, το οποίο απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την ανάπτυξη του οστού.

Για να αποδείξουν οι επιστήμονες ότι οι τεχνικές βιοεκτύπωσης μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο διάστημα, προχώρησαν στην εκτύπωση του οστού και του δέρματος, ανάποδα. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την εφαρμογή στην πράξη των τεχνικών τρισδιάστατης εκτύπωσης στα διαστημικά ταξίδια. Τώρα η ομάδα των επιστημόνων και ερευνητών έχει βάλει στόχο να αναπτύξει τις υποδομές και εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τις αποστολές μακράς διαρκείας καθώς και να εξελίξει ακόμα περισσότερο την τεχνική βιοεκτύπωσης ώστε να είναι δυνατή η τρισδιάστατη εκτύπωση ακόμα πιο πολύπλοκων ιστών μέχρι και ολόκληρων εσωτερικών οργάνων.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ