ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας Βουλής

0

Με τις καθιερωμένες τελετές και με την επισημότητα που επιβάλει η περίσταση, έγινε η ορκωμοσία των μελών της νέας βουλής, που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι 300 νεοεκλεγέντες βουλευτές που συγκροτούν την Βουλή της 18ης περιόδου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, προέρχονται από έξι κόμματα και συγκεκριμένα 158 από την Νέα Δημοκρατία, 86 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 22 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 15 από το ΚΚΕ, 10 από την Ελληνική Λύση και 9 από το ΜΕΡΑ 25.

 

Το ποσοστό της ανανέωσης φτάνει το 43%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Δημοκρατία από τους 158 βουλευτές οι 63 είναι νέοι βουλευτές. Η ΝΔ και το ΜέΡΑ25 κατέχουν και το ρεκόρ των νεότερων βουλευτών, με την εκλογή στη Δυτική Αττική του «γαλάζιου» Ευάγγελου Λιάκου, που είναι μόλις 29 ετών και της Μαρίας Απατζίδη, επίσης 29 ετών, που εξελέγη με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ανατολική Αττική.

Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Τραγακη, που αν και ήρθε δεύτερος σε αυτές τις εκλογές, να είναι ξανά βουλευτής

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλιου είχαν σαν αποτέλεσμα η γυναικεία παρουσία να είναι έντονη στα βουλευτικά έδρανα, καθώς οι γυναίκες που εξελέγησαν φτάνουν τις 61 εκλεγμένες, δηλαδή ποσοστό 21,66%. Είναι το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό, μετά την Βουλή του Ιανουαρίου του 2015. Υψηλό όμως είναι και το ποσοστό ανανέωσης στη νέα Βουλή, καθώς 112 βουλευτές θα περάσουν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας.

 

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΥΧΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φθάνοντας στη Βουλή στις 10:30 το πρωί ευχήθηκε «καλή επιτυχία σε όλους»

Από τις πρώτες που έφτασαν στη Βουλή, συνοδευόμενη από το σύζυγό της, ήταν η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια η οποία δήλωσε ότι θέλει να φανεί αντάξια των ανθρώπων που την πίστεψαν.

Ακολούθως, έφτασε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του λαού», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου προσερχόμενη στο κοινοβούλιο προσθέτοντας ότι «θα δώσουμε αγώνες εντός και εκτός κοινοβουλίου πιστοί στις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Στις 10:45 έφτασαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θάνος Μωραΐτης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ σηκώθηκαν όρθιοι και όταν διαβάστηκε ο πολιτικός όρκος. Με τον οποίο ορκίστηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, ενώ εκείνοι της Ελληνικής Λύσης σηκώθηκαν μόνο στον θρησκευτικό.

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία. Αυτή τη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος δεν κατέβηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και μετά τον αγιασμό αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Όταν ο προκαθήμενος της Εκκλησίας αποχωρούσε από την αίθουσα, τον ασπάστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι υπουργοί που κάθισαν στα υπουργικά έδρανα. Γενικά έγινε ένας μικρός… χαμός για να ασπαστούν οι υπουργοί τον Αρχιεπίσκοπο.

Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στα υπουργικά έδρανα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Παρών στα θεωρεία της Βουλής ήταν ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, η αδερφή του πρωθυπουργού, Κατερίνα Μητσοτάκη αλλά και ο Γιάννης Πεφκιανάκης, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στα…ορεινά των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έστησαν το δικό τους πηγαδάκι οι Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας και Αλέκος Φλαμπουράρης, οι οποίοι μπορεί και να συζητούσαν την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης μετά τις εκλογές.

Όσον αφορά στο ποιοι κάθισαν… μπροστά μπροστά στις θέσεις των κομμάτων, μπροστάρηδες από πλευράς ΝΔ ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Σταύρος Καλαφάτης, η Μαριέττα Γιαννάκου και Θανάσης Μπούρας.

Στις πρώτες σειρές των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Βούτση και τον Βασίλη Βασιλικό, στου ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος (κάθισε ανάμεσά τους), στου ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Θανάσης Παφίλης και στις θέσεις του ΜέΡΑ25 πρώτοι πρώτοι κάθισαν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Σοφία Σακοράφα και Κλέων Γρηγοριάδης.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ