ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Πως αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των εκλογών - Η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

0

Σε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου, η οποία αποτυπώνεται σε ένα κείμενο δέκα σελίδων, προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό γίνεται αναφορά στη «διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη» και σημειώνεται ότι «το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών,οφείλει να γίνει αντίκειμενο επεξεργασίας ως προς τις κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές του όψεις».

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα υψηλό ποσοστό, η διατήρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αντίθετα προγνωστικά, ο νέος πολιτικός διπολισμός, η αντοχή του ΚΙΝΑΛ, η ήττα της Χρυσής Αυγής, η ανάδυση μιας νέας ακροδεξιάς πολιτικής δύναμης, αλλά και η εμφάνιση του ΜΕΡΑ25, είναι όλα στοιχεία αναδιαμόρφωσης του πολιτικού πεδίου στο έδαφος της οκταετούς οικονομικής κρίσης, στοιχεία τα οποία αντανακλούν μια κύρια και αρκετές δευτερεύουσες μετατοπίσεις στον συσχετισμό δύναμης,συγκροτώντας μια νέα πολιτική κατάσταση που θα καθορίσει τις κοινωνικές εξελίξεις των επόμενων ετών», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Η Κεντρική Επιτροπή παραθέτει επίσης πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο σημειώνει ότι «υπήρξαν πολλοί τομείς και πεδία του κράτους και της οικονομίας που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε, με δεδομένη την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων, ιεράρχηση που προέκυπτε από την αντικειμενική συνθήκη της κρίσης αλλά και από δικές μας αδυναμίες».

Ως εκ τούτου, αναφέρει η απόφαση «είναι αναγκαία η επεξεργασία από τη μεριά του κόμματος των λόγων για τους οποίους δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ριζικούς μετασχηματισμούς και να φέρουμε θεαματικά αποτελέσματα σε αυτά τα πεδία».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η ΝΔ επικράτησε στις εκλογές βασισμένη σε έναν πολιτικό λόγο και ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο, παρά την εξόφθαλμη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνσή του, κατάφερε να αποκτήσει μια εύθραυστη μεν, σαφή δε, κυριαρχία», κάτι που απέσπασε ευρύτερη στήριξη. Παράλληλα «η κυβερνητική φθορά, εξαιτίας της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής αλλά και η κόπωση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση των μέτρων της οκταετίας, ήταν αναπότρεπτες» με αποτέλεσμα να υπάρξει «μια αναβάπτιση της ΝΔ παρά τις τεράστιες ευθύνες της, τόσο για την χρεοκοπία της χώρας, όσο και για τη διαχείριση της κρίσης».

Το επόμενο διάστημα, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμπλουτίσει την επεξεργασία του κόμματος, με βάση και την εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας. Σε αυτό το πλαίσιο, «η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ταυτόχρονα κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική, με στόχο τη συνάντησή μας με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και κινημάτων, αναφέρει το κείμενο.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2019/07/apofash-kentrikhs-epitrophs-syriza.pdf"]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ