ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο ναδίρ οι τιμές αγοράς γάλακτος

0

- Προβληματισμός στις εταιρείες και ενδεχόμενο αύξησης τιμών από το φθινόπωρο

Τις αντοχές τους φαίνεται να δοκιμάζουν κτηνοτρόφοι και εταιρείες, σχετικά με την αγορά του γάλακτος. Από την μια διαφαίνεται σοβαρή μείωση της παραγωγής και από την άλλη η έλλειψη επάρκειας ποιοτικού γάλακτος, μάλλον οδηγεί τις εταιρείες σε ενδεχόμενες αυξήσεις.

Οι πληροφορίες, ότι αρκετοί εκπρόσωποι εταιρειών προετοιμάζουν τους παραγωγούς για αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στους κύκλους της αγοράς, ωστόσο, αν αυτό συμβεί, θα φανεί το προσεχές φθινόπωρο, οπότε και ξεκινά η νέα περίοδος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννη Γλετζάκη, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τους κτηνοτρόφους, λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης του γάλακτος, γεγονός, που οδήγησε μεγάλο αριθμό από αυτούς, να σταματήσουν την παραγωγή και να καταγράφεται δραματικά μειωμένη προσφορά ντόπιου γάλακτος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Το γάλα κοστίζει όσο το νερό! Για αυτό οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν ένας – ένας την παραγωγή και πώληση», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Γλετζάκης για να συνεχίσει λέγοντας, ότι «υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή στην αγορά γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν παραδίδουν γάλα, καθώς, αυτό είναι οικονομικά ασύμφορο».

Οι τιμές σήμερα είναι όντως χαμηλές, σχεδόν εξευτελιστικές. Στο Ρέθυμνο το πρόβειο γάλα τιμάται από 65 έως 80 λεπτά του ευρώ το κιλό ενώ το κατσικίσιο πωλείται μόλις 50 λεπτά του ευρώ το κιλό. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι παραγωγοί, σταματούν ο ένας μετά τον άλλο να πωλούν προς τις εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και μάλλον έχουν σκοπό να το συνεχίσουν, εάν και εφόσον δεν αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.

Διότι δεν είναι μόνο οι χαμηλές και όντως κάτω του κόστους παραγωγής τιμές πώλησης του προϊόντος, συνεχίζει να υφίσταται και το φαινόμενο των παράνομων εισαγωγών και «ελληνοποιήσεων» γαλάτων από άλλες χώρες, που διατίθεται σε Ελληνικές εταιρείες.

Ήδη πάντως, στην βόρεια Ελλάδα, καταγράφονται μικρές αυξήσεις στις τιμές αγοράς γάλακτος και γίνεται συζήτηση για αύξηση τους από τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί αναμένουν να αναλάβει πρωτοβουλίες και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξη για την σωρεία των θεμάτων που τους απασχολούν με κύριο την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

Στο θέμα του γάλακτος και της προστασίας της Φέτας επανήλθε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα τόνισε με ανάρτηση - δήλωση ότι «την Φέτα ΠΟΠ που δίνει ένα αντίδωρο στους παραγωγούς την εκμεταλλεύονται επιτήδειοι με παραγωγή μαϊμού φέτας από εισαγωγή πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα αλλά και με την παρασκευή τυριού εκτός Ελλάδας με χρήση του ελληνικού κωδικού. Επιτέλους τέλος, δεν πάει άλλο. Αναμένουμε άμεσες πρωτοβουλίες. Δεν έχει αύριο ο τόπος έτσι. Μεγάλη η ευθύνη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επαναφέρει τη νομιμότητα όταν ειδικά στη Θεσσαλία είναι η κορυφή του παγόβουνου».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ