ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύστημα έξυπνης στάθμευσης στο Ρέθυμνο

0

Με σκοπό να προχωρήσει σε αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας ο Δήμος Ρεθύμνης αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε υλοποίηση συστήματος έξυπνης στάθμευσης –smart parking-.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS ενώ πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης (www.rethymno.gr) η διακήρυξη του δημόσιου διεθνή ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Destinations – Προμήθεια και Εγκατάσταση Έξυπνου Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης, για το Δήμο Ρεθύμνης» για την επιλογή του Αναδόχου προϋπολογισμού 452.848,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολή προσφορών είναι η Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 15.30μ.μ.

Αισθητήρες στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης

Το βασικό αντικείμενο του έργου είναι τόσο η υλοποίηση Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης μέσω αισθητήρων που θα τοποθετηθούν στις θέσεις στάθμευσης της περιοχής ελεγχόμενης στάθμευσης όσο και η υλοποίηση συστήματος διαχείρισης και ελέγχου επτά υφιστάμενων υπαίθριων χώρων στάθμευσης - στις θέσεις Μαρίνα, Τέσσερις Μάρτυρες, Ρέμα Συναντσάκη, Λιμάνι, Δικαστήρια και Άγιος Γεώργιος.

Ενημέρωση για τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο μέσω εφαρμογής

Οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο -real time- αφενός για τις ακριβείς διαθέσιμες-ελεύθερες θέσεις εντός των ορίων της ελεγχόμενης στάθμευσης και αφετέρου για το πλήθος των ελεύθερων θέσεις στους προαναφερόμενους χώρους στάθμευσης.

Επιπλέον θα γίνει προμήθεια μίας ενιαίας Πλατφόρμας Έξυπνης Πόλης για την υποστήριξη και τη διαχείριση των αισθητήρων η οποία θα είναι συμβατή για να φιλοξενήσει και άλλους τομείς της «έξυπνης» πόλης όπως είναι ο Οδοφωτισμός. Αξίζει να σημειωθεί πως περιλαμβάνεται και η προμήθεια φωτεινών επιγραφών που θα τοποθετηθούν στις εισόδους της πόλης για την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των ελεύθερων θέσεων ώστε οι οδηγοί να κατευθύνονται στοχευμένα σε χώρους στάθμευσης μειώνοντας την άσκοπη αναζήτηση μία κενής θέσης που επιβαρύνει την συμφόρηση. Αναλυτικά όλα όσα περιλαμβάνει η διακήρυξη μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου αναμένονται να είναι άμεσα, ορατά και πολύπλευρα για τον Δήμο, τους κατοίκους και επισκέπτες καθώς και για τις επιχειρήσεις. Τα βασικότερα οφέλη αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην μείωση της παραβατικότητας και στην real-time διάχυση της πληροφορίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ