ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ταχύτερα από τη ζήτηση θα αυξηθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων τα επόμενα χρόνια

0

Η παγκόσμια ζήτηση για αγροτικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ η ίδια η αγροτική παραγωγή υπολογίζεται πως θα αυξηθεί με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς, προκαλώντας πληθωριστική προσαρμογή των τιμών των βασικών αγροτικών εμπορευμάτων, ώστε να παραμείνουν στις ίδιες ή χαμηλότερες τιμές από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ και του FAO που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Όπως σημείωσαν στο εισαγωγικό τους σημείωμα οι δύο γενικοί γραμματείς των παραπάνω οργανισμών, «η παγκόσμια γεωργία έχει εξελιχθεί σε έναν πολυποίκιλο τομέα, με εκμεταλλεύσεις που παρουσιάζουν μεγάλο εύρος, από μικρού μεγέθους φάρμες και κτήματα μέχρι μεγάλες πολυεθνικές μονάδες. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως εκτός από το να παρέχουν τροφή, οι σημερινοί αγρότες «είναι σημαντικοί θεματοφύλακες του φυσικού περιβάλλοντος και έχουν γίνει παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

Στην έκθεση προβλέπεται ότι η βελτίωση των αποδόσεων και η αυξανόμενη εντατικοποίηση της παραγωγής που υποστηρίζεται από την τεχνολογική καινοτομία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγή ακόμα και χωρίς να αυξηθεί η παγκόσμια αγροτική έκταση. Ακόμη, οι άμεσες εκπομπές αερίου θερμοκηπίου από τη γεωργία θα αυξηθούν με ρυθμούς 0,5% ετησίως μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται, νέα δεδομένα που γεννούν αβεβαιότητα θα αναδύονται πέρα από τους συνήθεις κινδύνους που αντιμετωπίζει η γεωργία. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι εμπορικές εντάσεις, η εξάπλωση των ασθενειών σε ζώα και φυτά, η αυξανόμενη ανθεκτικότητα σε αντιμικροβιακές ουσίες, κανονιστικές προσαρμογές σε νέες καλλιεργητικές τεχνικές (regulatory responses to new plant-breeding techniques) και τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά ακόμη και οι εξελίξεις στις διατροφικές προτιμήσεις υπό το πρίσμα της υγείας και των θεμάτων της βιωσιμότητας και των πολιτικών που ανταποκρίνονται στην παγκόσμια ανησυχία για την παχυσαρκία.

Παγκοσμίως, η χρήση δημητριακών στη διατροφή αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 150 εκατ. τόνους την επόμενη δεκαπενταετία, ήτοι κατά 13%, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την αύξηση στο ρύζι και στο σιτάρι. Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της κατανάλωσης των βασικών αγαθών είναι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που αναμένεται ταχύτερη στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ