ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Υψηλά πρόστιμα για όσους εκµισθώνουν ακίνητα εκτός πλατφόρμας

0

Πρόκειται για περίπου 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας µίσθωσης Airbnb τα οποία δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό µητρώο και εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων

Στην ηλεκτρονική απόχη της Εφορίας πιάστηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εκµισθώνουν ακίνητα µέσω διαδικτυακών πλατφορµών διαµοιρασµού, όπως για παράδειγµα Airbnb. Πρόκειται για περίπου 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας µίσθωσης Airbnb τα οποία δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό µητρώο και εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων. Επιπλέον, 130 ιδιοκτήτες ακινήτων µε εισοδήµατα από βραχυχρόνιες µισθώσεις εντοπίστηκαν να µην τα έχουν δηλώσει στην Εφορία.

Μέχρι σήµερα έχουν εγγραφεί στο µητρώο της ΑΑ∆Ε πάνω από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας µίσθωσης και όσοι πιαστούν να µην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους θα βρεθούν αντιµέτωποι µε την επιβολή προστίµου 5.000 ευρώ. Στο επόµενο διάστηµα, η ΑΑ∆Ε θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωµών µέσω εµβασµάτων, καρτών κ.λπ. από πλατφόρµες για πελάτες τους µε ελληνικό ΑΦΜ τα οποία θα διασταυρωθούν µε τις δηλώσεις φόρου εισοδήµατος. Οσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήµατα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόµενα πρόστιµα.

Στην ηλεκτρονική τσιµπίδα της ΑΑ∆Ε πιάστηκαν και 130 AΦM για αδήλωτα εισοδήµατα από τις πλατφόρµες. Οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωµών στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωµές στο εξωτερικό µέσω πλατφορµών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήµατα.

Η ΑΑ∆Ε εντατικοποιεί τη συνεργασία µε τις φορολογικές διοικήσεις των άλλων κρατών-µελών της ΕΕ για τον συντονισµό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά µε τις µισθώσεις ακινήτων µέσω πλατφορµών. Παράλληλα παρακολουθεί στενά την αποτελεσµατικότητα των κανόνων για την απευθείας διαβίβαση των στοιχείων από τις πλατφόρµες που έχουν θεσπίσει χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία µε στόχο την άµεση υιοθέτησή τους.

Μέσω ειδικού προγράµµατος αυτοµατοποιηµένου εντοπισµού (web scraping) οι ελεγκτές της ΑΑ∆Ε σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρµα βραχυχρόνιων µισθώσεων και διαπίστωσαν ότι περίπου 20.000 ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν αποκτήσει Αριθµό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).

Ο αριθµός αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρµες των βραχυχρόνιων µισθώσεων µέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα. Ηδη ο διοικητής της ΑΑ∆Ε, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή να σταλεί το συντοµότερο αίτηµα προς την Airbnb για να δοθούν στην ΑΑ∆Ε όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να µην έχουν δηλώσει τον ΑΜΑ στην πλατφόρµα. Τις επόµενες ηµέρες θα γίνει και ηλεκτρονική διασταύρωση για να εντοπιστούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δηµοφιλείς πλατφόρµες (Booking. com, HomeAway κ.λπ.).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ