ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αγωνία για την κρητική ντομάτα - Τεράστιες οι ζημιές από την Tuta absoluta

0

Tuta absoluta, ενισχύσεις «de minimis» και φράγμα Ποταμού στη συνάντηση των αγροτών της Κρήτης με τον Μάκη Βορίδη

Τρία βασικά ζητήματα θα θέσουν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με τον οποίο και επιδιώκουν συνάντηση για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου: Να προχωρήσει η διαδικασία που ξεκίνησε λίγο πριν τις εκλογές ο προκάτοχός του της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, για ένταξη του κλάδου στις ενισχύσεις “ήσσονος σημασίας” (de minimis), να ενταχθούν και οι παραγωγοί της ντομάτας στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” για οριστική αντιμετώπιση του καταστροφικού εντόμου της Tuta absoluta και να τους δώσει απαντήσεις για το “γιοφύρι της Άρτας”, που λέγεται “εκτροπή του Πλατύ Ποταμού”.

Ένα φράγμα που θα δώσει άφθονο νερό- “χρυσάφι” στον κάμπο της Μεσαράς και στα χωριά του Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου, για το οποίο μόνο λόγια υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ήδη οι αγρότες έχουν αρχίσει τις νέες τους φυτεύσεις και η καλλιέργεια της ντομάτας δε φαίνεται να είναι στις πρώτες τους επιλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους καταναλωτές!

«Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των τεράστιων ζημιών από την Tuta absoluta, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, που κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τα 30 λεπτά το κιλό, έχουν κάνει τον περισσότερο κόσμο να μειώσει στις νέες φυτεύσεις την καλλιέργεια της ντομάτας και να στραφεί κυρίως στην πιπεριά και την αγγουριά», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης.

Ήδη, ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας από την Πολωνία και άλλες χώρες, όπου η χρήση χημικών γίνεται με πολύ μεγαλύτερη γκάμα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μεγαλύτερης δραστικότητας σε σχέση με τη δραστικότητα που επιτρέπει η Ε.Ε. για τις χώρες-μέλη της, έχουν κατακλύσει την τοπική αγορά.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η τιμή με την οποία τις βρίσκει ο καταναλωτής. Γιατί ο καταναλωτής θα δώσει 15 και 20 λεπτά παραπάνω για να αγοράσει ένα κιλό ντομάτες. Το θέμα είναι ότι διοχετεύονται σε πολλές περιπτώσεις ελληνοποιημένες στην τοπική αγορά και οι καταναλωτές νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικές ντομάτες», καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «η παραγωγή ντομάτας αναμένεται φέτος να είναι πολύ μειωμένη λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους αγρότες να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις, σε ποσοστό που θα ξεπερνάει το 25 με 30% σε σχέση με την περυσινή παραγωγή στον δήμο Φαιστού και αυτό πιστεύω ότι θα το δούμε σε όλη την Κρήτη. Στο μεταξύ, είδαμε τι γινόταν τον περασμένο μήνα. Ντομάτες από την Πολωνία και από τρίτες χώρες. Είδαμε ότι βρέθηκαν προϊόντα επιβαρυμένα από χημικές ουσίες. Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τόσο εμάς, όσο και τους καταναλωτές».

Σε εκκρεμότητα η Tuta

«Ο προηγούμενος υπουργός μάς είχε πει ότι υπήρχαν τα χρήματα και ο μηχανισμός ήταν έτοιμος προκειμένου να ενισχύσει τους ντοματοπαραγωγούς για τη ζημιά που έχουν πάθει από την Tuta absoluta. Διότι ήδη λειτουργούσε ο μηχανισμός και μάλιστα το είδαμε και στην Κρήτη με τη στήριξη των κτηνοτρόφων που, ενώ είχαμε τα περισσότερα προβλήματα από τις καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στον νομό Χανίων, επεκτάθηκε η στήριξη και στους άλλους νομούς. Σε μας, επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές, δεν πρόλαβαν να δώσουν τη στήριξη αυτή. Τώρα μένει να δούμε τη νέα ηγεσία πού στρέφεται», είπε ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

«Από την άλλη έχουμε και το “Κομφούζιο”, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οριστικά την Tuta absoluta, χωρίς να έχουμε ανάγκη για τη χρήση συμβατικών φαρμάκων. Και στα δύο αυτά ζητήματα θα ζητήσουμε απαντήσεις από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», πρόσθεσε.

«Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας»

Στο ερώτημα της “Ν.Κ.” για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού είπε στην εφημερίδα μας: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι εκτός από τους Δήμους, το έργο αυτό το βάζει ως έργο πρώτης προτεραιότητας και η Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα, έχουμε δέσμευση από τον Σταύρο Αρναουτάκη, που λέει ότι, αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από το κράτος, το έργο αυτό θα το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των χωριών του Αμαρίου στο πάγιο αίτημα της Μεσαράς, ο κ. Ορφανουδάκης λέει ότι «δεν έχουν καμία διαφωνία ως προς την κατασκευή του έργου. Αλλά έχουν κάποιες διαφωνίες ως προς τα στάδια που αυτό θα ξεκινήσει. Λένε, δηλαδή, ότι θα πρέπει το έργο να ξεκινήσει με τρόπο ώστε παράλληλα με τις εργασίες να γίνονται και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις για τα ανταποδοτικά οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι, παράλληλα με τον αγωγό που θα μεταφέρει το νερό στο φράγμα Φανερωμένης, να γίνονται και τα δίκτυα που θα ποτίζουν τα χωράφια τους».

Βέβαια, όπως είναι γνωστό από παλιά, πρόκειται για ένα φράγμα υψηλού κόστους. Όπως εξηγεί όμως ο συνδικαλιστής, «σε σχέση με τα οφέλη, το κόστος δεν είναι υψηλό. Δηλαδή, άμα δούμε πόσα εκατομμύρια κυβικά νερού καταλήγουν στη θάλασσα, που θα μπορούσαν να ποτίζουν τόσο το Αμάρι όσο και το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου της Μεσαράς, το κόστος μπροστά σε όλο αυτό το όφελος δεν είναι μεγάλο».

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

Η συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη, που τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα. Μάλιστα, με τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυμπακίου, Σητείας, Ιεράπετρας, Κουντούρας και Ρεθύμνου θα είναι σίγουρα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, και αναμένεται να είναι και άλλοι δήμαρχοι του νησιού, για να στηρίξουν τα ζητήματα τα οποία θα θέσουν επί τάπητος οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου.

Πέρα από τα τρία βασικά ζητήματα, αναμένεται βέβαια να τεθούν και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κρήτης, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο ΕΛΓΑ κ.ά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ