Nova2play με 100 Mbps

“Δικαιοσύνη” ή Δικαιοσύνη;

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος – http://www.thrapsaniotis.gr

Η είδηση που μας έκανε “κλικ” την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυτή: Εκτός φυλακής βρίσκεται πλέον ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος τη Δευτέρα που μας πέρασε είχε καταδικαστεί σε 13 έτη κάθειρξη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην αποφυλάκιση – εξπρές του πρώην ειδικού φρουρού, συνετέλεσαν διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, αλλά και στις ποινές που πλέον προβλέπονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Η αποφυλάκιση – εξπρές του Επαμεινώνδα Κορκονέα ήρθε ένα 24ωρο μετά την χθεσινή ετυμηγορία του δικαστηρίου. Ο πρώην ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Δομοκού, το μεσημέρι της Τρίτης.

Κατά πληροφορίες, πέρασε ελεύθερος την πύλη των φυλακών, αφού προηγουμένως η υπεράσπισή του είχε προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες το απόσπασμα της απόφασης που εξέδωσε τη Δευτέρα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, όπως και όλα τα έγγραφα που απαιτούνται.

Με την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον πρώην ειδικό φρουρό για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια.

Και η είδηση που έχουμε μπροστά μας: Ξαναπιάνει «δουλειά» η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε τον νέο Ποινικό Κώδικα, διατάξεις του οποίου έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr η επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της τις αμέσως επόμενες ημέρες (ίσως και μέσα στην εβδομάδα), εξετάζοντας τις δυνατότητες «διόρθωσης» μιας σειράς άρθρων που κρίνονται «προβληματικά». Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα απαρτίζεται από τα ίδια πρόσωπα με την προσθήκη όμως αυτή τη φορά και εκπροσώπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δεν ξέρω αν σας περνάει από το μυαλό η δική μου σκέψη: Δηλαδή η προσθήκη του υπουργού είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά; Και πώς είναι δυνατόν η ίδια επιτροπή που έφτιαξε αυτό τον νόμο, λίγες μέρες μετά να… έλαβε πνεύμα και είδε καθαρά το φως το αληθινό;

Μεταξύ των «διορθώσεων» που εξετάζονται, όπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ, είναι:

-Η επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης κλοπών και διαρρήξεων.

– Η αλλαγή στη διαδικασία της υφ΄όρων απόλυσης, κυρίως των πολυισοβιτών, αφού θα καταργηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νέος Ποινικός να υποβάλλεται αίτηση μετά τα 16 χρόνια κράτησης, και έκτισης της υπόλοιπης ποινής με περιορισμό κατ΄οίκον. Η αντίδραση ήρθε όταν έγινε αντιληπτό πως αφορά και πολυισοβίτες της 17Ν.

-Η πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ.

– Η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας σε κρατούμενους (βαρυποινίτες), ενδεχομένως και πλήρη κατάργησή τους για συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ τρομοκρατία).

Όσον αφορά τώρα τον χαρακτηρισμό ως πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας εκ μέρους ιδιωτών, πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνουν ότι ενδεχομένως και να μην υπάρξει αλλαγή επί τω αυστηρότερο, καθώς στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης για το εν λόγω αδίκημα οι ποινές που προβλέπονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Προσωπικά μου δίνουν την αίσθηση «σε δουλειά να βρισκόμαστε». Να έχουμε να κουβεντιάζουμε, να συμφωνούμε, να διαφωνούμε, να φύγει από πάνω μας ο Αύγουστος… Συγχωρήστε μας, αλλά δεν είναι αυτό που περιμένει ο κόσμος…

Έχει ανάγκη να νιώσει ασφαλής, με μια Δικαιοσύνη που θα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και δεν θα παίζει παιχνίδια στα χέρια των πολιτικών…

Σχετικά άρθρα

Δείτε επίσης

Close