ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εγκληματική επιπολαιότητα ... για γέλια και για κλάματα

0

Μία “εγκληματική επιπολαιότητα” δημιούργησε μία “τραγελαφική κατάσταση” απ’ την οποία παραλίγο να κινδυνεύσουν τρία χωριά και η Μονή Πρέβελη, προχθες αργά το απόγευμα στο νότιο Ρέθυμνο.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης προσπάθησε να είναι όσο πιο φειδωλός γινόταν στους (επιεικείς) χαρακτηρισμούς τους οποίους χρησιμοποίησε για να περιγράψει τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στον τόπο καταγωγής του, περιμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα της προανάκρισης που διενεργείται: “Μεταφέραμε πολλές δυνάμεις, γύρω στους 100 πυροσβέστες με 28 πυροσβεστικά οχήματα. Και μπορέσαμε χάρη στην τεράστια προσπάθεια των πυροσβεστών – και θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια- γύρω στις 11 μιση το βράδυ να ελέγξουμε τη φωτιά, με έναν άνεμο που έπνεε με τεράστια ταχύτητα. Δεν μπορούσες να σταθείς όρθιος! Το Ανακριτικό Γραφείο του Ρεθύμνου είναι πολύ κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Πρόκειται για μία τραγελαφική κατάσταση – θα πω μόνο αυτό. Αφορά μία κοινωνική εκδήλωση, τα υπόλοιπα είναι προϊόν της δικογραφίας και δεν μπορώ να πω περισσότερα. Είναι μία εγκληματική επιπολαιότητα! Διότι, από αυτή την ενέργεια απειλήθηκαν τα Λευκόγεια, το χωριό Γιαννιού και η Μονή Πρέβελη. Αν δεν παρενέβαιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τον τρόπο που παρενέβησαν, δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα! Καταφέραμε και κρατήσαμε την πυρκαγιά σε ένα πολύ στενό χώρο, να την ελέγξουμε αργά το βράδυ και πολύ δύσκολα, μόνο με τα πεζοπόρα τμήματα και τα πυροσβεστικά οχήματα. Και θεωρώ ότι ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία των συναδέλφων που επιχείρησαν σε αυτή την περιοχή”.

Η αδυναμία του Ericsson και "η αποτελεσματικότητα των επίγειων δυνάμεων"

Την αντιξοότητα των συνθηκών την καταδεικνύει η αδυναμία συνδρομής του “υπερόπλου” της Πυροσβεστικής : “Κινητοποιήσαμε και τα δύο ελικόπτερα από την Ιεράπετρα και τα στείλαμε στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Πρέβελης με τα Λευκόγεια. Όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων για πρώτη φορά το ελικόπτερο Eriscsson δήλωσε αδυναμία να προσεγγίσει το συμβάν, με αποτέλεσμα να παραμείνει η φωτιά στις επίγειες δυνάμεις. Το Ericsson έχει ιδιαίτερες επιχειρησιακές ικανότητες. Αλλά είδατε ότι σε ένα ακραίο συμβάν, όπως το χθεσινό, δεν μπόρεσε να επιχειρήσει λόγω της έντασης του ανέμου, πράγμα πρωτόγνωρο για εμάς! Εκεί όμως φάνηκε η αποτελεσματικότητα των επίγειων δυνάμεων, που κατάφεραν σε αυτές τις συνθήκες με αυτόν τον καιρό κι αυτόν τον αέρα, να οριοθετήσουν τη φωτιά πολύ γρήγορα και να μην θέσουν σε κίνδυνο τα τρία χωριά και τη Μονή Πρέβελη”.

Η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη για τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις της Κρήτης: Ξεκίνησε με μία φωτιά στο Πάνορμο, όπου κι εκεί κινητοποιήθηκαν πολλές δυνάμεις που “δάμασαν” τις φλόγες. Συνεχίστηκε στον Νέο Μύρτο Ιεράπετρας και σχεδόν ταυτόχρονα κορυφώθηκε στα νότια του Ρεθύμνου. Λίγο έλειψε να έχουμε την... “νύχτα της κολάσεως”, επάνω από το ιστορικό μοναστήρι : “Η φωτιά στην Ιεράπετρα με την πυρκαγιά στα Λευκώγεια του Ρεθύμνου ήταν με διαφορά πέντε λεπτών. Ήταν και οι δύο επικίνδυνες. Της Ιεράπετρας ξεκίνησε σε μία μεικτή ζώνη, με γεωργικές εκτάσεις, κοντά σε οικισμό.

Δώσαμε κατ’ αρχήν μεγάλη βαρύτητα στην πυρκαγιά της Ιεράπετρας. Κινητοποιήσαμε πολλές δυνάμεις, καθώς και τα δύο ελικόπτερα που βρίσκονταν στην Κρήτη. Καταφέραμε με την πολύ σημαντική βοήθεια των ελικοπτέρων να οριοθετήσουμε πάρα πολύ γρήγορα τη φωτιά και να μην κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές”, σχολίασε ο κ. Λαγουδάκης.

Ο Ρεθυμνιώτης Αρχιπύραρχος κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για τα πεπραγμένα της εφετινής αντιπυρικής περιόδου, έδειξε να ικανοποιείται και να ανακουφίζεται ελαφρώς, που “οι περισσότεροι συμπολίτες μας στην Κρήτη συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παραβατική συμπεριφορά εμφανίζουν ελάχιστοι σε όλους τους νομούς της Κρήτης”.

Επιτέλους, "να συνεργαστούν με την Υπηρεσία και να σταματήσουν να πειραματίζονται με τη φωτιά”

Σε αυτή την μειοψηφία λοιπόν απευθύνεται και πάλι: “Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας, αλλά ιδιαίτερα τους λίγους που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, να διαισθανθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στους υπολοίπους. Δεν μπορούμε να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των υπολοίπων, που δεν φταίνε κιόλας σε τίποτα! Βλέπετε με τι ταχύτητα εξελίσσονται τα συμβάντα. Βλέπετε με τι ταχύτητα εξελίσσεται μία πυρκαγιά, φθάνοντας στο σημείο να απειλεί χωριά, να απειλεί περιοχές, να απειλεί γεωργικές εκτάσεις ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα. Τους παρακαλώ για άλλη μία φορά να συνεργαστούν με την Υπηρεσία και να σταματήσουν να πειραματίζονται με τη φωτιά”.

Ο βαθμός επικινδυνότητας στην Κρήτης παραμένει αυξημένος μέχρι και την Πέμπτη, όταν και υποχωρεί το μελτέμι. Μέχρι τότε, οι Πυροσβέστες του νησιού θα παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ