Οι πρώτες «καμπάνες» για το κάπνισμα «έπεσαν» σε νοσοκομεία!

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον αντικαπνιστικό νόμο ήταν σαφής και έδωσε το στίγμα για το μέλλον όσον αφορά το κάπνισμα, αλλά όπως φάνηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες ορισμένοι δεν περίμεναν πως θα εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά πως σε δύο νοσοκομεία (!) της χώρας βρέθηκαν εργαζόμενοι να καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ύστερα από καταγγελίες που έκανε μέσω επιστολής ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) και για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, Ανδρέας Μπαρδάκης, έγιναν έλεγχοι στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και δόθηκε πρόστιμο 100 σε εργαζόμενη που κάπνιζε ενώ απαγορευόταν.

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στο νοσοκομείο Σερρών αλλά εκεί δεν βρέθηκε κάποιος εργαζόμενος… επί τω έργο. Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα που έγινε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου δεν εντοπίστηκαν καπνίζοντες, αλλά και μόνο τα αποτσίγαρά, τα οποία όμως ήταν αρκετά για να επιβληθεί το πρόστιμο 500 ευρώ στην προϊσταμένη της Μ.Ε.Θ.
Πού ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος

Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.).

II. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κ.α.

III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.

IV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης:

α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας,

β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,

γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,

δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές,

ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στ) στα παντός είδους κυλικεία,

ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,

η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

ethnos.gr

Σχετικά άρθρα