ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ο ιατρικός τουρισμός κρύβει… θησαυρό, αλλά εμείς το αγνοούμε!

0

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού διεθνώς, η οποία ξεπερνά πλέον τα 20 δισ. δολάρια, με περίπου 6 εκατ. ασθενείς ετησίως και με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 20%-25% σε ετήσια βάση για τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν ιατρική περίθαλψη σε χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος με χαμηλότερο κόστος αλλά και υψηλή ποιότητα.

Αυτό έχει επισημάνει στο άρθρο του στην “Καθημερινή” ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Χαρακτηριστικά η Τουρκία με την υποστήριξη όμως του κράτους (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά.), είχε το 2015 περίπου 600.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες».

Χώρες που επίσης πρωταγωνιστούν είναι η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Ισραήλ, η Ουγγαρία, ενώ τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση του ιατρικού τουρισμού παρουσιάζουν η Μεγ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ν. Κορέα, το Ντουμπάι, η Μαλαισία κ.ά.

Έσοδα 400 εκατ. ευρώ ετησίως

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα μπορούσε να προσελκύσει κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον 100.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες» με έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως και πολύ περισσότερα εν συνεχεία, αναπτύσσοντας υπηρεσίες κυρίως στους τομείς της πλαστικής/αισθητικής χειρουργικής και δερματολογίας, αιμοκάθαρσης, οφθαλμολογίας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποκατάστασης, οδοντιατρικής, αλλά και καρδιοχειρουργικής και ογκολογίας, σε εξειδικευμένα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η προοπτική όμως αυτή προϋποθέτει τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που εκκρεμεί, την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και πιστοποίησης από τους ενδιαφερόμενους παρόχους, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και κοστολογημένων πακέτων, την προβολή και το marketing, τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών με ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων χωρών, την παροχή οικονομικών κινήτρων και επιδοτήσεων.

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη η νέα τάση που αναπτύσσεται στον διεθνή τουρισμό, για ταυτόχρονη παροχή περισσότερων τουριστικών προϊόντων, γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερο στην ένταξη του ιατρικού τουρισμού σε έναν γενικότερο τομέα «τουρισμού υγείας», μαζί με τον «ιαματικό τουρισμό» και τον «τουρισμό ευεξίας».

Με οργανωμένα SPA, υπηρεσίες για απώλεια βάρους, υγιεινής διατροφής, διακοπής καπνίσματος, διαλογισμού, εκμάθησης διαφόρων αθλημάτων κ.ά., ο τομέας αυτός προσελκύει διεθνώς περισσότερους από 50 εκατ. τουρίστες ετησίως. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι ο προορισμός τουρισμού υγείας να μπορεί να ικανοποιεί όχι μόνο ανάγκες αλλά και επιθυμίες ενός ολοένα και πιο απαιτητικού κοινού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ