Το Facebook χρησιμοποιούσε ανθρώπους για να ακούν τις συνομιλίες σας στο Messenger

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Facebook εδώ και αρκετό καιρό πλήρωνε διάφορες εξωτερικές εταιρείες με εκατοντάδες υπαλλήλους για να μεταγράφουν τις φωνητικές κλήσεις των χρηστών του Messenger.

Εργολάβοι δήλωσαν στο Bloomberg ότι άκουγαν και μετέγραφαν συνομιλίες χρηστών του Messenger, ορισμένες φορές με χυδαίο περιεχόμενο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν σε τι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο για το Facebook. Το Facebook επιβεβαίωσε ότι ζητούσε από εργολάβους να μεταγράφουν ηχητικά μηνύματα ωστόσο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να το κάνει, τουλάχιστον προσωρινά.

«Όπως έκαναν οι Apple και Google, σταματήσαμε προσωρινά να χρησιμοποιούμε ανθρώπινους αξιολογητές εδώ και παραπάνω από μία εβδομάδα» δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στο Αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο λόγος που το Facebook χρησιμοποιούσε ανθρώπους για να ακούν ιδιωτικές συνομιλίες, ήταν για να «ελεγχθεί κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook ερμήνευε σωστά τα μηνύματα». Όμως ο Mark Zuckerberg, CEO του Facebook σε κατάθεση του ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου και σε σχετική ερώτηση του Γερουσιαστή Gary Peters, είχε αρνηθεί ότι η εταιρεία του συλλέγει ήχο από χρήστες για λόγους που έχουν να κάνουν με την στοχευμένη διαφήμιση ή για να γνωρίζει τι ακριβώς βλέπουν οι χρήστες στο news feed τους, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω ως «θεωρίες συνωμοσίας». Η εταιρεία πάντως αναγνώρισε ότι έχει «πρόσβαση στο μικρόφωνο του χρήστη, μόνο εφόσον δοθεί άδεια στην εφαρμογή και χρησιμοποιεί ενεργά μία συγκεκριμένη λειτουργία που απαιτεί ήχο» (το κουμπί με το μικρόφωνο στο Messenger app).

Τόσο η Apple, όσο και οι Google, Amazon και Microsoft χρησιμοποιούν τρίτες εταιρείες και εξωτερικούς συνεργάτες για να μεταγράφουν συνομιλίες και ηχητικά μηνύματα των χρηστών τους με στόχο την βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης των ψηφιακών βοηθών τους, όπως είναι οι Siri, Google Assistant, Alexa και Cortana, και τη βελτίωση πολλών άλλων υπηρεσιών όπως της αναγνώρισης φωνής, της μετάφρασης κ.ά. Τόσο το Facebook, όσο και οι Apple και Google σταμάτησαν προσωρινά τις παραπάνω διαδικασίες, ενώ η Amazon προσφέρει τη δυνατότητα πια στους χρήστες της να αποφύγουν να λάβουν μέρος σε τέτοιες διαδικασίες. Η Microsoft, δεν έχει μέχρι στιγμής σχέδια να σταματήσει τις μεταγραφές ήχου, αν και ενδεχομένως θα προχωρήσει και εκείνη σε βελτιώσεις των διαδικασιών της.

Το πιθανότερο είναι, αφού οι παραπάνω εταιρείες κάνουν απολύτως ξεκάθαρο στους όρους χρήσης, ότι χρησιμοποιούν ανθρώπους για να ακούν τις συνομιλίες των χρηστών με στόχο την βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών του, και αφού δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν να επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στα προγράμματα βελτίωσης, να συνεχίσουν να ηχογραφούν και να μεταγράφουν συνομιλίες, εκτός και αν υποχρεωθούν από τη νομοθεσία να μην το κάνουν.

 

insomnia.gr

Σχετικά άρθρα