ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δηλώσεις συγκομιδής αμπελοκαλλιεργητών 2019

0

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης  ενημερώνει τους αμπελουργούς του Νομού ότι οι δηλώσεις συγκομιδής του έτους 2019  θα υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων («δηλώσεις συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων» της ιστοσελίδας του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr).

Στην ένδειξη «Οινοποίηση από τον Δηλούντα», η ανώτερη συνολική ποσότητα που επιτρέπεται να δηλωθεί είναι 1700 κιλά και είναι αυτή που αντιστοιχεί σε 1000 λίτρα οίνου για ιδιωτική κατανάλωση.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η ποσότητα σταφυλιών που συγκομίζεται είναι μεγαλύτερη από 1700 κιλά, θα πρέπει να προκύπτει από τη Δήλωση Συγκομιδής η πώληση της επιπλέον ποσότητας σε οινοποιείο ή η παράδοση της σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η επιστροφή της με τη μορφή τελικού προϊόντος στους ίδιους, οπότε οι αμπελοκαλλιεργητές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.

Οι δηλώσεις συγκομιδής είναι υποχρεωτικές για τους αμπελουργούς των οποίων η σταφυλική παραγωγή τους προορίζεται για οινοποίηση.

Τονίζεται ότι οι ίδιοι οι αμπελουργοί έχουν την ευθύνη για έγκαιρη, πλήρη και ορθή συμπλήρωση των  στοιχείων, που υποβάλουν.

Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής έχει αρχίσει και λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2019, οπότε και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 0,1 εκτάριο αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

Σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής, οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε (π.χ. ζημιά από παγετό, χαλάζι , περονόσπορος , καύσωνα κ.τ.λ.).

Τέλος, σημειώνεται ότι όσοι παραγωγοί δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές κατά τις ημερομηνίες, που ορίζει η αρμόδια διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ, αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων, που προβλέπονται (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό αποθεματικό κ.τ.λ).

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής : 2831343808 (κ. Κασωτάκη) και 2831343803.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ