ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ελληνας γιατρός ερευνά θεραπεία για τον ιό Εμπολα

0

«Ελπιδοφόρος θεραπεία για τη νόσο Εμπολα». Χθες το πρωί, όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης «ανέβασαν» μια σπουδαία ιατρική είδηση: τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης PALM, η οποία συνέκρινε την αποτελεσματικότητα τεσσάρων θεραπευτικών σχημάτων σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Ebola στο Κονγκό. Ολα τα δημοσιεύματα αναφέρονταν στο ίδιο όνομα, του Ελληνα επιστήμονα δρος Χρήστου Κυρατσού, αντιπροέδρου Ερευνας, Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron, η ομάδα του οποίου ανέπτυξε το πλέον υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα.

Ο δρ Κυρατσούς και η ομάδα του εργάζονται στο συγκεκριμένο project για τον Εμπολα από τον Αύγουστο του 2014. «Η “πλατφόρμα” όμως για την ανάπτυξη αντισωμάτων και παραγωγή για χρήση σε ανθρώπους είναι κάτι που η Regeneron δουλεύει εδώ και περίπου 15 χρόνια», λέει ο ίδιος στην «Κ». Οι δυσκολίες πολλές για τους ερευνητές, καθώς η ασθένεια έχει πολλές ιδιαιτερότητες. «Η επιβίωση έπειτα από μόλυνση με τον ιό είναι πολύ χαμηλή – 30% τη συγκεκριμένη περίοδο στο Κονγκό. Η μελέτη της ασθένειας στο εργαστήριο για αυτόν τον λόγο δεν είναι καθόλου εύκολη, χρειάζεται πολύ μεγάλο επίπεδο “biosafety” (σ.σ. βιοασφάλειας)».

Η θεραπεία που ανέπτυξαν στη Regeneron, με το όνομα REGN-EB3, είχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα που η κλινική μελέτη PALM διακόπηκε πρόωρα προκειμένου το φάρμακο να διατεθεί συντομότερα στους ασθενείς. «To REGN-EB3 είναι ένα μείγμα τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ο μοριακός μηχανισμός λειτουργίας είναι διπλός: μπλοκάρουν την είσοδο του ιού στο κύτταρο και επιπροσθέτως “μαρκάρουν” μολυσμένα κύτταρα για αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί ο κ. Κυρατσούς. «Η κλινική δοκιμή έγινε σε άτομα τα οποία έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό και μετρούσαν επιβίωση ένα μήνα μετά τη χορήγηση του φαρμάκου». Ούτε ο ίδιος περίμενε να διαφανεί τόσο σύντομα η επικράτηση του REGN-EB3. «Ξέραμε πως τα αντισώματα δούλευαν πολύ καλά σε μοντέλα σε ζώα, αλλά δεν ξέραμε πόσο σύντομα –και αν– θα μπορούσαμε να τη δοκιμάσουμε σε ασθενείς. Η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι τραγική, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιδημία της ιστορίας, με πολλούς νεκρούς ήδη (σ.σ. περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι έχουν πεθάνει τον τελευταίο χρόνο), οπότε είμαστε πολύ ευγνώμονες στους συνεργάτες μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που μπόρεσαν να εκτελέσουν τη μελέτη. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της ιστορίας».

Η επιτυχία ήταν αναμενόμενη για τον Ελληνα ερευνητή, τον οποίο διόλου τυχαία το περιοδικό Business Insider ενέταξε πρόσφατα στους 30 νέους «ηγέτες» που μεταμορφώνουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Το 2009 τιμήθηκε για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του με το βραβείο του Κοσμήτορος της Ιατρικής Σχολής του Columbia. Στη Regeneron εργάζεται από το 2011. Η προοπτική της επιστροφής στην Ελλάδα είναι προς το παρόν μακρινή. «Στην Ελλάδα δεν νομίζω να επιστρέψω μόνιμα, αλλά θα ήμουν πολύ χαρούμενος να μου δινόταν η ευκαιρία με κάποιον τρόπο να προσφέρω ό,τι μπορώ στη χώρα που με μεγάλωσε και με σπούδασε. Δεν έχω άμεση επαφή με την έρευνα στην Ελλάδα, αλλά μιλώντας με φίλους και διαβάζοντας, η χρηματοδότηση είναι ελλιπής και δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που θα μπορούσαν να προσφέρουν είναι στο εξωτερικό, με σχεδόν καμία επαφή με την Ελλάδα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ