ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εμφαση Τσίπρα στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

0

Μεγάλο βάρος στο κομμάτι της νεολαίας αναμένεται να ρίξει από τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας. Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα κομβική στην Κουμουνδούρου για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος έχει να κάνει με τη μελλοντική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας. Στις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ήρθε πρώτο στην ηλιακή ομάδα 17-34, λαμβάνοντας ποσοστό 36,8% έναντι 30,6% της Ν.Δ. Τρίτο μάλιστα κόμμα σε αυτές τις ηλικίες ήταν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με το εξαιρετικά μεγάλο 6%, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δυνητικά μπορεί να έχει δεξαμενές και από τα αριστερά του να προσεγγίσει ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως αν καταφέρουν να κάνουν συμπαγές το συγκεκριμένο ποσοστό άνω του 35%, τότε θα έχουν δημιουργήσει μία βασική «μαγιά» ψηφοφόρων που θα αποτελεί ένα βασικό εισιτήριο για την εξουσία.

Πλην αυτής της παραμέτρου, που είναι όπως προειπώθηκε η σημαντικότερη, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ισχυροποιήσει τη νεολαία, έχοντας το βλέμμα του και στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, στα ΑΕΙ η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο Μπλόκο, έλαβε μόλις 1,39%, ενώ στα ΤΕΙ 1,53%. Και στις δύο περιπτώσεις η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τελευταία, κάτι πρωτοφανές για κυβερνητικό κόμμα. Είναι προφανές πως ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να αλλάξει αυτή την εικόνα, όχι τόσο για την ουσία, καθώς από τις εθνικές εκλογές φαίνεται πως έχει απήχηση στη νέα γενιά, όσο για τις εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε χρόνο η Ν.Δ. επενδύει επικοινωνιακά στην επικράτηση της ΔΑΠ, μιλώντας για «μήνυμα της νεολαίας». Με δεδομένα τα παραπάνω ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους της νεολαίας έθεσε το θέμα της αναδιοργάνωσής της σε νέα βάση. Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί ένα μεγάλο φεστιβάλ νεολαίας με ομιλητή τον κ. Τσίπρα, που θα σηματοδοτήσει όλα τα παραπάνω: από το βάρος στη νέα γενιά μέχρι την αναδιοργάνωση της κομματικής νεολαίας.

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της νεολαίας είναι μόνο ένα κομμάτι της μεγάλης εικόνας των αλλαγών που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τη δυναμική του σε κοινωνικούς χώρους που, όπως φαίνεται, απέτυχε μέχρι σήμερα να εδραιωθεί. Για παράδειγμα, το πολύ κακό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το 31,6% των εθνικών εκλογών, «απαιτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει αυτοδιοικητικά στελέχη με «εκτόπισμα» στις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο θα επιδιωχθεί και στον χώρο του συνδικαλισμού και των συνδικάτων που επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αυξήσει την επιρροή του. Κοινό σημείο και στις δύο περιπτώσεις πως το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να διατηρεί πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές, κάτι που μαρτυρεί το κυβερνητικό παρελθόν του και προμηνύει για το μέλλον μία ακόμα «μάχη» μεταξύ των δύο κομμάτων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ