ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ασύρματη φόρτιση μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του smartphone σας σύμφωνα με έρευνα

0

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές, που έχουν την άποψη ότι το πλέον σημαντικό στοιχείο ενός κινητού είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του.

Όμως αν και είναι εύκολο για τους σημερινούς καταναλωτές να βρουν την χωρητικότητα μίας μπαταρίας, οι υποστηριζόμενοι κύκλοι φόρτισης δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα που μπορεί εύκολα να εντοπίσει κάποιος ή που αποκαλύπτονται συνήθως από τις εταιρείες. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε ασύρματη φόρτιση, τότε η διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου εξαρτήματος μπορεί να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με έρευνα της American Chemical Society (ACS).

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης που χρησιμοποιείται στις βάσεις ασύρματης φόρτισης δημιουργεί πολλές διαφορετικές πηγές θερμότητας. Η εσφαλμένα ευθυγραμμισμένη ασύρματη φόρτιση μάλιστα παράγει ακόμα μεγαλύτερη θερμότητα που μειώνει με ταχύτερο ρυθμό τη ζωή της μπαταρίας. Όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, «η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας των μπαταριών κατά την διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους». Με άλλα λόγια, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Σε ένα διάγραμμα που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της ACS, φαίνεται πως για τη μέγιστη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ένα smartphone θα πρέπει να είναι διαρκώς εκτεθειμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 15⁰C και 40⁰C. Με την επαγωγική φόρτιση, μπορεί να δημιουργηθεί αρκετή θερμότητα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κύκλων φόρτισης της μπαταρίας του smartphone.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη φόρτιση ενός κινητού με τη συνήθη ενσύρματη μέθοδο, με τη φόρτιση που πραγματοποιείται μέσω μίας ασύρματης βάσης ή «pad» του οποίου τα πηνία ευθυγραμμίζονταν με εκείνα του κινητού τηλεφώνου καθώς και με την φόρτιση επίσης μέσω μίας ασύρματης βάσης τα πηνία στην οποία ωστόσο δεν ευθυγραμμίζονταν με εκείνα του κινητού τηλεφώνου. Χρησιμοποιώντας την τυπική ενσύρματη διαδικασία φόρτισης, η θερμοκρασία δεν υπερέβηκε τους 27⁰C. Η θερμοκρασία στην «ευθυγραμμισμένη ασύρματη φόρτιση» έφθασε τους 30,5⁰, αλλά άρχισε να πέφτει κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της φόρτισης. Η θερμοκρασία στη περίπτωση της «μη ευθυγραμμισμένης ασύρματης φόρτισης» έφτασε σε παρόμοια επίπεδα, αλλά έφτασε στην υψηλότερη θερμοκρασία πολύ νωρίτερα, ενώ επιπλέον η μέγιστη θερμοκρασία διατηρήθηκε για 70 λεπτά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για να αυξήσετε την μακροζωία της μπαταρίας του κινητού σας, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε ασύρματη φόρτιση, καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο φόρτισης όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον (καλό θα ήταν επίσης να μην πραγματοποιούνται σύνθετες εργασίες ή να μην τρέχετε απαιτητικές εργασίες κατά την φόρτιση, καθώς ο επεξεργαστής παράγει θερμότητα). Αφαιρέστε επίσης την θήκη προστασίας της συσκευής σας για να βεβαιωθείτε ότι η απαγωγή της θερμότητας είναι αποτελεσματικότερη και ταχύτερη και επίσης, αν είναι δυνατόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε ευθυγραμμίσει τα πηνία της ασύρματης βάσης με εκείνα του κινητού σας τηλεφώνου.

Στην έρευνα πάντως δεν αναφέρεται το «reverse wireless charging» (το κινητό λειτουργεί ως βάση φόρτισης για να φορτίσει άλλες μικρότερες συσκευές όπως ασύρματα in-ear ακουστικά ή ακόμα και άλλα κινητά) και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την μακροζωία της μπαταρίας της συσκευής σας (εφόσον υποστηρίζει βεβαίως την λειτουργία).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ