ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ελβίνα Μποτονάκη παρουσιάζει την «Αγία Ευκαρπία»

0

Με κεντρικό θέμα τη Δύναμη της Πίστης, η Ρεθεμνιώτισσα σκηνοθέτης και σεναριογράφος,  Ελβίνα Μποτονάκη μας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Αγία Ευκαρπία». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σε δύναμη κείμενο και όπως η ίδια μας πληροφορεί για την υπόθεση του έργου αφορά σε μια οικογένεια προσφύγων που ενώ έζησε δύσκολες συνθήκες, βρίσκει ξανά την πίστη της. Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο, έχουν ήδη προγραμματιστεί πέντε παραστάσεις σε Ρέθυμνο, Μυλοπόταμο και Αμάρι.

Η υπόθεση

Για την υπόθεση, η Ελβίνα Μποτονάκη μας τοποθετεί στην Κρήτη του 1964, όταν μια οικογένεια προσφύγων, από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, χρόνια μετά τον ξεριζωμό της προσφυγιάς, χάνει την μάνα, Ευκαρπία, πάνω στη γέννα της μικρής της κόρης. Το γεγονός αυτό αποστραγγίζει την υπόλοιπη οικογένεια από κάθε πίστη και θέληση για ζωή και οι μεταξύ τους σχέσεις παίρνουν τη μορφή θύματος-θύτη, δυνατός κατά του αδυνάτου. Συγχρόνως, η τεταμένη ατμόσφαιρα ενισχύεται από την κλιματολογική κατάσταση που επικρατεί με τον αποπνικτικό καύσωνα του καλοκαιριού να δίνει τη θέση του σε έναν ξηρό και άνυδρο χειμώνα, που σκορπίζει τον φόβο για την επικείμενη πείνα που θα τον διαδεχθεί, αφού η γη παραμένει ξηρή και άκαρπη. Μέσα στην ήδη αυτή δυσμενή κατάσταση, μια εξιστόρηση της εκατοντάχρονης θείας για τη θανούσα μάνα, έρχεται να προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή:  φέρνει στο φως μνήμες από τις οποίες η μικρή κόρη της οικογένειας αντλεί τέτοια δύναμη και πίστη που πια όλα ξεφεύγουν της ρεαλιστικής τους υπόστασης και εκρήγνυνται προς όλες τις κατευθύνσεις αφήνοντας ένα μοναδικό και θαυμαστό αποτύπωμα. Αυτό της αναγέννησης. Της κάθαρσης. Της αλλαγής.

Η δύναμη της Πίστης στο επίκεντρο

Σύμφωνα ξανά με τα όσα περιγράφει η σκηνοθέτης, τα γεγονότα της παράστασης μας οδηγούν ανεμπόδιστα στην ουσία του έργου, το κεντρικό του θέμα, που δεν είναι άλλο από την πίστη· πίστη σε κάθε μορφή και έκφανση, και με την ανάλογη δύναμη που την ακολουθεί. Πίστη που μας διαχωρίζει απ’ τους άλλους αλλά μας ενώνει με όλους. Πίστη που μας εξαγριώνει, αποκτηνώνει, εκβαρβαρώνει μα συγχρόνως μας ημερώνει, μας γαληνεύει και μας εξανθρωπίζει. Πίστη που μας μεταμορφώνει και συντελεί στο να αλλάζουν απαρχαιωμένες αντιλήψεις αλλά αιώνες τώρα τις συντηρεί. Πίστη που κάνει θαύματα, που σταυρώνει και ανασταίνει, μετακινεί θάλασσες και βουνά, μετατρέπει το νερό σε κρασί και το αντίστροφο, θεραπεύει τους αρρώστους και αρρωσταίνει τους αμαρτωλούς. Πίστη που μας λυτρώνει, μας απελευθερώνει, μας ανυψώνει. Πίστη που μας φυλακίζει και μας σκλαβώνει. Πίστη που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή, ή ως κακή, ως πλασματική ή καθόλα αληθινή γιατί στην πραγματικότητα δεν μας αφορά αν είναι σωστή, αν είναι λάθος, αν είναι καλύτερη ή ορθότερη, ή δημοκρατικότερη από του διπλανού μας.

Η  πίστη αυτή, η ισχύ της οποίας, ανεξαρτήτως αρχής, θρησκείας ή σκοπού είναι παντοδύναμη, ακλόνητη, αδιάλλακτη, αναντίλεκτη, αδιαμφισβήτητη. Γιατί είναι δικιά μας. Γιατί τη χρειαζόμαστε. Για να ζήσουμε. Για να επιβιώσουμε. Η πίστη που αντανακλά με απόλυτη ακρίβεια τις πεποιθήσεις μας, την πραγματικότητα μας, την πορεία μας προς τη ζωή. Και τον θάνατο.

Συντελεστές της Παράστασης

Το έργο είναι σε κείμενο και σκηνοθεσία της Ελβίνας Μποτανάκη. Υπεύθυνος της Μουσικής Σύνθεσης ο Hior Chronik, των σκηνικών η Άννα Γαλέρου ενώ υπεύθυνος Κατασκευής Σκηνικών ο Αλέξανδρος Χριστοφορίδης. Τα κουστούμια επιμελήθηκε η Καλλιόπη Τσιμπισκάκη- Ελοΐρα. Βοηθός σκηνοθέτη ανέλαβε η Χρύσα Μπαγιαρτάκη και ο Κώστας Ρακιντζής είναι ο υπεύθυνος για Ήχο-Φώτα. Υπεύθυνος για την Μακέτα Αφίσας ο Γιώργος Χρόνης, για τη φωτογραφία της ο Ανδρέας Ξερουδάκης και τέλος για το Σκίτσο Προγράμματος ο Αλέξανδρος Ανδρουλάκης.

Οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στην παράσταση είναι οι ακόλουθοι:  Μποτόνης Μποτονάκης ,Γεωργία Γαλλιάκη, Αντώνης Ρισσάκης, Χριστίνα Αππανά, Καλλιόπη Τσιμπισκάκη, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Διονύσης Ξενικάκης.

Η θεατρική παράσταση «Αγία Ευκαρπία», όπως σημειώνει η κυρία Μποτονάκη, πραγματοποιήθηκε χάρης την ευγενική χορηγία ιδιωτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο. Ακόμη, θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη των εξής επιχειρήσεων: Home Sweet Home Café, Κέντρα λόγου και επικοινωνίας Logopedia, Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, Οπτικά Παλαφούτη Ο.Ε., Cul de Sac Café, Νίνος Μελετητική- Κατασκευαστική Ο.Ε., ΙΚΤΕΟ Κρεβατσούλης, Ergo Ασφαλιστική, Unit Manager Παρασκευή Αραπλή, Rethimno City Tour, Λαογραφικό μουσείο, παραδοσιακό καφενείο και ταβέρνα ‘’Το σπίτι του Πολιού’’, Ταβέρνα Κόκκινος, Super Market- Κρεοπωλείο Φαιστός Μανούσος Μποτονάκης, Ελληνικά Market- Κρεοπωλείο Καραβάνος, Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Κατσάνης, Χρώματα Ορφανουδάκης, Υδρία, Σάρακας, Κόμβος, Λιανδρής.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

-Κυριακή 11/08 στον Μέρωνα Αμαρίου (Παλιό Δημοτικό Σχολείο) 21:00

-Παρασκευή 16/08 στον Φουρφουρά Αμαρίου (Κεντρική Πλατεία) 21:00

-Δευτέρα 19/08 στο Ρέθυμνο (Θέατρο Ερωφίλη - Φορτέτζα), 21:00

-Τετάρτη 21/08 στο Άδελε (Πολιτιστικό Κέντρο Κωστής Γιαμπουδάκης) 21:00

-Σάββατο 24/08 στο Πέραμα (Ανοιχτό Θέατρο) 21:00

Τέλος, η κυρία Ελβίνα Μποτονάκη, εκτός από όλους τους υπόλοιπους συντελεστές αλλά και χορηγούς της παράστασης, θα ήθελε να ευχαριστήσει τις Άννα Σταφυλάκη και Χρύσα Μπαγιαρτάκη καθώς και όσους πίστεψαν και βοήθησαν με τη στήριξή τους το εγχείρημά τους αυτό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ