ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς - Τεράστια κενά λίγο πριν το πρώτο κουδούνι

0

Ένας μόλις μήνας έχει απομείνει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι μεγάλες. Αυτό υποστηρίζουν μέσα από τις ανακοινώσεις τους τόσο η “Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.” όσο και η “Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών”.

Συγκεκριμένα, η “Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.” υποστηρίζει πως «τεράστιος αριθμός κενών, από την αδιοριστία εκπαιδευτικών 10 και πλέον ετών, θα υπάρχει την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία όλης της χώρας και θα βρεθούμε στην “κανονικότητα” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, μια “κανονικότητα” όμως που θα μας γυρίσει χρόνια πίσω με κλειστά ολιγοθέσια στην ύπαιθρο και μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Καλεί το υπουργείο να προβεί στις παρακάτω ενέργειες, που είναι:

«Α) Να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βγει το συντομότερο η εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών, με διαβεβαίωση ότι αρχές Σεπτεμβρίου όλοι οι αναπληρωτές θα βρίσκονται στα σχολεία της χώρας, κάτι που συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 3 χρόνια.

Β) Να προστεθούν οι προϋπηρεσίες του 2019 στους πίνακες (μέσω του OPSYD) που θα αξιοποιηθούν για τις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Γ) Να έχουν δυνατότητα αίτησης και ένταξης στους φετινούς πίνακες και όσοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν κατά την περυσινή χρονιά.

Δ) Να κοινοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας του διορισμού των 4.500 στην Ειδική Αγωγή με βασική επιδίωξη τον άμεσο διορισμό των συναδέλφων μας χωρίς καθυστερήσεις».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα δώσουμε τη μάχη, εάν χρειαστεί, ώστε τα σχολεία μας να είναι ανοικτά από την πρώτη μέρα με το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού που απαιτείται, για να μη χαθεί ούτε 1 ώρα μαθήματος για τους μαθητές μας, και την πραγματοποίηση των εξαγγελθέντων μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή. Στην ίδια κατεύθυνση να δραστηριοποιηθεί το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα σε κάθε επίπεδο, διότι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά από την κυβέρνηση είναι ραγδαίες, δείχνουν να κινούνται σε άλλη γραμμή από τις επιδιώξεις και τους στόχους του συνδικαλιστικού κινήματος και των συναδέλφων και δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία».

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

«Στον κάλαθο των αχρήστων η προϋπηρεσία»

Ανακοίνωση για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών εξέδωσε και η “Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών”, όπου αναφέρει: «Το υπουργείο Παιδείας με την τακτική της διολίσθησης επιδιώκει οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών να γίνουν με τους πίνακες του 2018-2019, όπως αυτοί συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 2018! Εάν συμβεί αυτό, χιλιάδες συνάδελφοι θα χάσουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας και πολλοί ακόμα θα μείνουν εκτός πινάκων. Κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε!

Παρότι, όπως είχαμε ενημερώσει, το θέμα μπήκε επιθετικά από την “Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών” στη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις 23/7, το υπουργείο Παιδείας μέσα από διαρροές επικαλείται νομικά κωλύματα, έτσι ώστε να φτάσουμε στην καταληκτική ημερομηνία 23/8 και να είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν νέες αιτήσεις. Μέσα από τη γνωστή τακτικών των διαρροών και των διαφόρων “έγκυρων” ενημερώσεων εντείνεται η αγωνία χιλιάδων αναπληρωτών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Εάν συνεχιστεί αυτή την απαράδεκτη διαδικασία από πλευράς υπουργείου Παιδείας, αποκλείονται από τους πίνακες και οδηγούνται στην ανεργία μια σειρά συνάδελφοι. Πρώτον, συνάδελφοι που δεν είχαν κάνει πέρυσι αίτηση είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους οικογενειακούς (νέες μητέρες) είτε για άλλους λόγους. Δεύτερον, συνάδελφοι που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών τη φετινή χρονιά. Ταυτόχρονα, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων όλη η φετινή προϋπηρεσία, αλλά και δύο μήνες από την περσινή (Μάιος και Ιούνιος), που για μια χρονιά ακόμα αποκτήθηκε με κόστος οικογενειακό και προσωπικό».

Τέλος, η “Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών” απαιτεί από το υπουργείο «να ανοίξει άμεσα την πλατφόρμα για νέες αιτήσεις, να επικαιροποιηθούν οι περσινοί πίνακες, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας συνάδελφος, και να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων και των δυσπρόσιτων σχολείων. Συνυπολογίζοντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5 εργάσιμες ημέρες για τις αιτήσεις αλλά και τρεις εργάσιμες για τις ενστάσεις, η κατάσταση είναι οριακή».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ