ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Μείωση στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στην Κρήτη - Ποιοι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί

0

Αισθητή είναι η μείωση των αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών που καταφτάνουν στην περιφέρεια Κρήτης με τσάρτερ κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι. Είναι ένα στοιχείο που αναμφισβήτητα υποδεικνύει την πτώση του φετινού τουριστικού προϊόντος στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφηκε αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 4,4%. Αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία σημείωσαν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12% και 11%, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 60% αποτελείται από Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους, και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 σημειώνονται 1.788.359 αφίξεις, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 2,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

H μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση που σημειώνουν οι Ρώσοι κατά 17%, καταγράφοντας 31.000 λιγότερες αφίξεις, αλλά και στη σημαντική μείωση των Πολωνών κατά 20%, σημειώνοντας 18.000 λιγότερες αφίξεις. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν αναλογιστούμε ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ, αλλά και το ότι οι Πολωνοί παρουσιάζουν πτώση των αφίξεών τους μετά από συνεχή αύξηση των τελευταίων ετών, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο αεροδρόμιο Χανίων.

Βρετανοί και Γερμανοί καταγράφουν επίσης μείωση κατά 2,8% και 2,6%, αντίστοιχα - Γερμανοί οι οποίοι καταλαμβάνουν και το ένα τέταρτο επί των συνολικών αφίξεων. Αντίθετα, σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζουν οι Ουκρανοί κατά 82%, οι Ιταλοί κατά 27%, οι Αυστριακοί κατά 14% και οι Γάλλοι κατά 5%, περιορίζοντας έτσι τις συνολικές απώλειες από τα άλλα κράτη.

Οι Ουκρανοί επανέρχονται μετά από τα επεισόδια με τη Ρωσία και την κρίση που ακολούθησε, ενώ η αύξηση των Ιταλών οφείλεται και στο γεγονός ότι, λόγω της διακοπής πολλών απευθείας δρομολογίων της Ryanair από Ιταλία για Χανιά, πολλοί Ιταλοί επιλέγουν το αεροδρόμιο Ηρακλείου ως πύλη εισόδου για να κάνουν διακοπές στην Κρήτη.

Μείωση και στα Χανιά

Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Fraport Greece για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, σημειώνονται 656 χιλιάδες αφίξεις, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 3,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μείωση αυτή καταγράφεται απ’ όλες τις εθνικότητες των Σκανδιναβών που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, όπως είναι οι Σουηδοί, οι Δανοί και οι Νορβηγοί με υψηλά ποσοστά μείωσης κατά 15%, 11% και 7%, αντίστοιχα, εκτός των Φιλανδών, οι οποίοι σημειώνουν μια αύξηση κατά 3,3%. Σημαντικές θεωρούνται οι μειώσεις των Σκανδιναβών αν αναλογιστούμε ότι οι αφίξεις των Σκανδιναβών αποτελούν τις μισές από τις συνολικές αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων.

Μεγάλη μείωση καταγράφεται επίσης από τους Πολωνούς κατά 10%, για πρώτη φορά μετά από συνεχή αύξηση που παρουσίαζαν τα τελευταία χρόνια, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται από τους Ιταλούς κατά 66%, η οποία οφείλεται κυρίως στο ότι η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair διέκοψε πολλά δρομολόγια από διάφορες πόλεις της Ιταλίας για Χανιά, έχοντας περιορίσει και τα υπάρχοντα δρομολόγια από συγκεκριμένα αεροδρόμια της γειτονικής χώρας προς το αεροδρόμιο Χανίων. Ανησυχητικό φαινόμενο που καταγράφεται και τη φετινή περίοδο, αφού παρατηρείται μετατόπιση πτήσεων και από άλλα κράτη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, γεγονός που υποβαθμίζει τα Χανιά σαν πύλη εισόδου.

Αντίθετα, ενθαρρυντική είναι η αύξηση των Γερμανών κατά 4,2%, των Αυστριακών, οι οποίοι καταγράφουν και τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 62%, ενώ οι Βρετανοί σημειώνουν σημαντική αύξηση κατά 13%, καταγράφοντας 11.000 περισσότερες αφίξεις σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, πιο πολλές και από κάθε άλλη εθνότητα, με αποτέλεσμα να βρεθούν για πρώτη φορά στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων, εκτοπίζοντας από την κορυφή τους Σκανδιναβούς.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί

Μουσεία και Ελαφονήσι στην κορυφή της λίστας

Δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους αλλοδαπούς τουρίστες αναδεικνύονται και φέτος μοναστήρια και εκκλησίες, αλλά και η παραλία του Ελαφονησίου, με τους μισούς αλλοδαπούς επισκέπτες να τα επιλέγουν. Ένας στους τρεις επισκέπτεται μουσεία αλλά και την παραλία του Μπάλου. Δύο στους δέκα έχουν διασχίσει το φαράγγι της Σαμαριάς, έχουν επιλέξει την παραλία των Φαλασάρνων και έχουν επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους Κνωσού/Φαιστού, ενώ λιγότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Απτέρας και της Ελεύθερνας.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα και ανάλυση υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων. Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, συμμετέχουν επίσης το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων και ο Δήμος Χανίων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων “Ι. Δασκαλογιάννης” μέχρι και το τέλος Ιουλίου, συγκεντρώνοντας 2.050 έγκυρα ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε 7 γλώσσες, από ερευνητές του ΜΑΙΧ και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων. Για την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας υπάρχει συνεχής υποστήριξη από τη Fraport Greece και το προσωπικό του αερολιμένα Χανίων.

Αναφορά γίνεται στις πιο πρόσφατες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευτεί από τη Fraport Greece για το αεροδρόμιο Χανίων, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Ηρακλείου, καθώς και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με σκοπό να αξιολογήσει την έως τώρα φετινή τουριστική κίνηση στην Κρήτη και να τη συγκρίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών 
Μοναστήρια/εκκλησίες    53,3%
Ελαφονήσι52.5%
Μουσεία32,60%
Μπάλος  30%
Φαράγγι Σαμαριάς20,90%
Κνωσός/Φαιστός19,80%
Φαλάσαρνα19,70%
Αρχαία Απτέρα5,60%
Αρχαία Ελεύθερνα2,90%

.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ