ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μετατίθεται η δήλωση αποθεμάτων οίνου λόγω… εργασιών

0

Για τα τέλη Αυγούστου μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων αποθεμάτων των οινοποιείων, καθώς, όπως έγινε γνωστό, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες στη βάση του ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, και σίγουρα έως τις 19 Αυγούστου, δεν θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων αποθεμάτων «λόγω της μη ολοκλήρωσης αναγκαίων αλλαγών στη βάση του ΥΠΑΑΤ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δήλωση συγκομιδής

Στο μεταξύ, ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου θα είναι, εκτός απροόπτου, η ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε, από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής απαλλάσσονται αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

Υπόχρεοι

Όσο για τους υπόχρεους, στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται σημαντικές διευκρινίσεις για τη διαδικασία. Ειδικότερα:

✱ Οι οινοποιοί, που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

✱ Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική παραγωγή σε οινοποιείο και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

✱ Οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών.

Επισημαίνεται ότι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής οι αμπελουργοί που:

✱ Κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

✱ Υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής (και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο 2, π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι). Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ