ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ο εύφορος «αγρός» της τεχνολογίας

0

«Το πολύ σε είκοσι χρόνια από σήμερα θα δούμε υπέροχα πράγματα χάρη στην επιστήμη και στην τεχνολογία τροφίμων – φυσικά, δεν αναφέρομαι στα γενετικά τροποποιημένα. Θα δούμε νέες ποικιλίες λαχανικών, θαλάσσιες οικολογικές φάρμες, γιατί διαφορετικά σε λίγο δεν θα μπορούμε να τρώμε τίποτε από τη θάλασσα. Υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που πρέπει να τραφούν καθημερινά. Πού θα βρούμε όλα αυτά τα λαχανικά και τα φρούτα που χρειαζόμαστε; Οχι σε έναν μικρό κήπο».

Αυτά έλεγε, μεταξύ άλλων, ο πρωτοπόρος της γαστρονομίας Ισπανός σεφ Φεράν Αντριά σε συνέντευξή του στην «Κ» πριν από μερικούς μήνες, εξηγώντας εν πολλοίς ότι η τεχνολογική επανάσταση θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον της τροφής. Και όχι μόνο ο Αντριά αλλά και πολλοί άλλοι σεφ, παραγωγοί και καλλιεργητές, θεωρητικοί της γαστρονομίας, άνθρωποι που ασχολούνται ευρύτερα με την τροφή.

Τώρα μια νέα έκθεση που συνέταξε η UBS / Global Wealth Management - Chief Investment Office, τονίζει ότι η τεχνολογία όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρείται εχθρός της φυσικής τροφής, αλλά είναι απαραίτητη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και αυτή που θα δώσει λύσεις.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, «η παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει το 40% των χρήσεων γης, το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού. Κατά προσέγγιση, 2 δισεκατομμύρια επιπλέον άτομα θα κατοικούν στον πλανήτη μας μέχρι το 2050 –από τα περίπου 8 δισεκατομμύρια σήμερα– και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 60%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα εισέλθουν στη μεσαία τάξη».

Πώς θα τραφεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός, χωρίς να καταστραφεί περισσότερο η γη και λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή; Με τομές στον τρόπο καλλιέργειας των τροφίμων, με συμμετοχή σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό της τεχνολογίας, με καινοτομίες όπως η κάθετη καλλιέργεια, και φυσικά με τρόφιμα που θα βγαίνουν από εργαστήρια.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στο πολύ κοντινό μέλλον θα αφορά όλο και περισσότερο ολόκληρη την αλυσίδα του τροφίμου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ