ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΠΑΜΕ Ρεθύμνου: Σχετικά με τις εξελίξεις στην Creta Farms

0

Η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Creta Farm να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες τους και τα εργατικά τους δικαιώματα.

Να αγωνιστούν ενάντια στια απολύσεις , στη διαθεσιμότητα και  τις μειώσεις μισθών που φέρνει η τωρινή εργοδοσία με πρόσχημα την εξυγίανση της εταιρείας ή αντίστοιχα η μελλοντική με πρόσχημα την ανασυγκρότηση της.

Οι εργαζόμενοι και σε αυτή την επιχείρηση έχουν αποκτήσει πλούσια πείρα που δεν πρέπει να ξεχάσουν!

Ότι όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η εταιρεία διεύρυνε την κερδοφορία της κατά δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ, εξαιτίας των μειώσεων του 2012 (έως και 30%) , των καθυστερήσεων πληρωμών, της απελευθέρωσης του ωραρίου (ΕΣΣΕ 2014)  Με τον ιδρώτα τους και αμέτρητες θυσίες έκαναν την εταιρεία leader στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας.  Πλέον καλούνται οι ίδιοι να πληρώσουν χωρίς να ευθύνται  για την πτώση της παραγωγής, την εξυγίανση και επιστροφή της σε κανονικούς ρυθμούς.

Το καθεστώς της των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της τρομοκρατίας μέσω της οποίας η εργοδοσία της εταιρείας επιδιώκει να “αιχμαλωτίσει” το   προσωπικό της δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό. Με  αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να απαλλαγεί από αρκετές χιλιάδες ευρώ αποζημιώσεις απολύοντας εκατοντάδες εργαζομένους είτε απευθέιας είτε  με το γάντι , “αργά και βασανιστικά”. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί κανείς να παραμείνει “όμηρος” της για 2 μήνες με 400 ευρώ για μισθό. Γνωρίζει οτί αρκετοί δεν θα αντέξουν να ζουν υπο τον φόβο της απόλυσης και θα αρχίσουν να αναζητούν νέα εργασία.

Ο παραπάνω όμως στόχος της εργοδοσίας δεν είναι ο μοναδικός. Επιδιώκει επίσης τον διαχωρισμό και τη διάσπαση των εργαζομένων σε διαθέσιμους και μη. Ιδιαίτερα μια περίοδο που έχει φουντώσει η συζήτηση για σωματείο εργαζομένων στο χώρο αποδεικνύεται ότι η εργοδοσία είναι ικανή να κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει.

Αφού είδε να χάνει την επιρροή της στους εργαζόμενους όταν αυτοί πέταξαν έξω από το εργοδοτικό σωματείο τους τον άνθρωπο που η ίδια είχε η θέσει για πρόεδρο,  επιστρατεύει το γνωστό δόγμα «διαίρει και βασίλευε».

Οι εργαζόμενοι με την αποφασιστική και ενιαία στάση τους και σε επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα και την ομοσπονδία τους μπορούν να δώσουν απάντηση. Το έχουν ξανακάνει όταν ακύρωσαν αποφασιστικά την απαγόρευση της συνάντησης των εργαζομένων με την Ομοσπονδία  ,από την εργοδοσία, στο εργοστάσιο.

Με τη θέληση τους μπορούν και πρέπει άμεσα να οργανωθούν στο σωματείο τους, υπερασπιζόμενοι αγωνιστικά τις δικές τους ανάγκες και όχι τα κέρδη του βιομηχάνου.  Να προχωρήσουν σε εκλογές ώστε να εκλέξουν Διοίκηση που αταλάντευτα θα τους υπερασπίζεται και δεν θα διαπραγματεύεται «πόσα θα χάνουν κάθε φορά».

Η εργοδοσία «ποντάρει» ότι από Σεπτέμβρη όλο αυτό θα ανακοπεί. Καλούμε όλους και όλες να μην κάνουν αυτή τη χάρη. Το οφείλει ο καθένας , στην δουλειά  χρόνων, στην οικογένεια του και στους συναδέλφους του. Με την αταλάντευτη ενότητα,  να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Η υπόθεση των εργαζομένων της Κρέτα Φάρμ αφορά όλον τον λαό του Ρεθύμνου.

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της Εταιρείας είναι εκατοντάδες οικογένειες της πόλης μας. Η υπόθεση τους , είναι υπόθεση όλων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους , τους ανέργους, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους να σταθούν στο πλάι τους αγωνιστικά. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Η νίκη για τους εργαζομένους στην Κρέτα Φάρμ θα είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη του Ρεθύμνου. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα και αγωνιστικά.

Απαραίτητος όρος για τη συνέχεια , η διάκριση των φίλων απο τους εχθρούς!!

 Καλούμε τους εργαζόμενους να προτάξουν τα δικά τους αιτήματα. Η προσπάθεια της εργοδοσίας να εμφανιστεί «άγια» απέναντι στις αδηφάγες τράπεζες πρέπει να πέσει στο «κενό». Είναι παιχνίδι μεγάλων συμφερόντων μέσα στο οποίο δεν έχουν θέση ούτε οι εργάτες ούτε η  αγωνία τους.

Να κλείσουν τα αυτιά σε όλες τις φωνές που αμφισβητούν τη πραγματική δύναμη του ενωτικού τους αγώνα. Σε όσους τους καλούν να παρατήσουν την υπόθεση του σωματείου και να στηριχτούν αποκλειστικά σε νομικούς και συμβούλους. Δεν μπορεί κανείς να εκπροσωπήσει καλύτερα τους εργάτες πέραν από τους ίδιους τους εργάτες.

Να συγκροτηθεί το σωματείο χωρίς παρεμβάσεις και εμποδια απο την  εργοδοσία.

Να επέμβει επιτέλους η Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει το  «παιχνίδι» των επενδυτών , τραπεζών και εργοδοσίας πάνω στην τύχη της Εταιρείας και τις ζωές των εργαζομένων.

Να μην απολυθεί κανείς , να μην μειωθούν οι μισθοί και τα κατοχυρωμένα εργατικά δικαιώματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ